Økonomer mener Trumps utspill om handelskrig og Nato, sammen med høyere inflasjon, reduserer sannsynligheten for varslede rentekutt i Norge. Økt opprustning i Europa bidrar til høyere renteforventninger, mens Trumps handelspolitikk skaper prispress.
Lav arbeidsledighet og lønnsvekst i Norge gjør at Norges Bank ikke haster med rentekutt.
Flere økonomer justerer prognoser og tror på færre eller ingen rentekutt i 2024.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Økonomer vurderer om Donald Trumps tollplaner kan føre til at Norges Bank reduserer antall rentekutt i 2025. Trumps politikk kan føre til svakere krone og høyere prisvekst, som påvirker Norges Banks beslutninger. Sjeføkonomer påpeker at lav arbeidsledighet og økt detaljhandel også spiller inn, noe som gjør det usikkert om Norges Bank vil kutte renten som tidligere signalisert. Markedet forventer fortsatt tre rentekutt, men nye signaler kan endre utsiktene.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer forventninger om renteheving i USA som en konsekvens av Donald Trumps handelspolitikk og økende inflasjon. Økonomer fra DNB Markets og Handelsbanken påpeker at dette kan påvirke Norges Banks pengepolitikk. DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten for å dempe høy kjerneinflasjon, og Handelsbanken ser økt sannsynlighet for stigende renter. Begge er enige om at Norges Bank trolig vil gjennomføre et rentekutt i mars, men understreker at en svekket kronekurs kan forhindre ytterligere kutt. DNB Markets forventer at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år, delvis på grunn av forventninger om renteoppgang i USA.
3 måneder siden
Nordea forventer at Donald Trumps politikk vil gi en «Trumpflasjon» med økt økonomisk vekst og inflasjon i USA. De tror ikke på flere rentekutt fra Federal Reserve i 2025, og ser for seg et oppsving i investeringer og sysselsetting. Trumps handels- og innvandringspolitikk, inkludert tollsatser og deportasjoner, forventes å drive prisveksten opp. Redusert arbeidsinnvandring kan føre til mangel på arbeidskraft og økte lønninger, som igjen kan bidra til høyere inflasjon. Nordea mener at amerikansk økonomi tåler høyere renter enn tidligere antatt, og at den nøytrale renten kan være høyere enn tidligere anslått.
3 måneder siden
Denne uken vil økonomien preges av inflasjonstall fra Norge, eurosonen og USA. Det forventes sterkere boligtall i Norge, mens inflasjonen i eurosonen trolig holder seg stabil. Norske inflasjonstall kan bli noe høyere enn forventet, men Norges Bank ventes likevel å kutte renten i mars. I USA forventes en nedgang i antall nye jobber, og markedet ser ut til å undervurdere effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til økt inflasjon og færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
4 måneder siden
Eksperter er nå mer optimistiske om rentekutt i 2025, etter at prognoser i fjor slo feil. NHO forventer tre rentekutt, mens SSB anslår fem. Hovedårsaken til at rentekuttene har latt vente på seg i Norge er høy inflasjon og en svak krone. Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten mener at økt oljepengebruk ikke har hjulpet. NHO er bekymret for at proteksjonistisk politikk under Trump vil skade norsk økonomi. Likevel er det forventninger om bedring i folks privatøkonomi, da inflasjonen er lavere enn inntektsveksten. Internasjonale rentekutt legger press på Norges Bank.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
4 måneder siden
Økonomer er uenige om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Noen spår fire kutt, og viser til lavere oljeinvesteringer og økende renteforskjeller som argumenter. Andre tror på tre kutt, og peker på statsbudsjettet, Donald Trump og inflasjon som faktorer som kan begrense rentekuttene. Nordea Markets venter kun to rentekutt, og mener norsk økonomi vil klare seg bedre enn antatt. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret i årets siste møte, men trolig oppjustere sin rentebane og signalisere tre rentekutt for neste år.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.
2 måneder siden
Økonomer i Handelsbanken vurderer at Donald Trumps varslede straffetoll kan føre til at Norges Bank avlyser det planlagte rentekuttet i mars. Trumps tollgrep har allerede ført til børsfall i Asia og Europa, og Handelsbanken anslår at det kan redusere USAs bruttonasjonalprodukt med 1,2 prosent. Nordeas fondsforvalter mener at tollpolitikken kan føre til resesjon i USA og at Trump kan bli upopulær. Det er imidlertid usikkert om tollsatsene faktisk blir innført og opprettholdt, og noen mener at handelskrigen kan få kort levetid.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Donald Trumps handelspolitikk påvirker forventningene om rentenedsettelser i Norge. USAs innføring av tollsatser mot Mexico, Canada og Kina kan føre til prisstigning i Norge. En potensiell handelskrig kan svekke kronen, og Handelsbankens makroøkonomer antyder at Norges Bank kan utsette rentekuttet i mars hvis kronen blir presset. Samtidig kan alternative produkter, særlig fra Kina, bli mer konkurransedyktige på det norske markedet.