Antallet konkurser i Norge har økt kraftig. Nye tall viser en markant oppgang i første kvartal 2025.
Artikkelen rapporterer om en kraftig økning i antall konkurser i Norge. I første kvartal 2025 ble det registrert 1896 åpne konkurser, en økning på 67,3 prosent fra 1133 i samme periode året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Seksjonssjef Erik Fjærli i SSB uttaler at høye rentenivåer over lang tid har gjort det mer utfordrende å drive foretak. Flere næringer er hardt rammet, spesielt kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter, faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting, samt transport og lagring, som alle så en økning på over 100 prosent.
Experian Norge bekrefter trenden og melder om det høyeste antallet aksjeselskapskonkurser på tolv måneder siden de startet sine analyser i 2019.
Erik Fjærli
Statistisk sentralbyrå
SSB
Experian Norge
NTB
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Antall konkurser i Norge økte kraftig i årets første kvartal. Statistisk sentralbyrå forklarer økningen med langvarig høye renter.
7 dager siden
Nye tall viser at nesten 4000 aksjeselskap gikk konkurs i Norge det siste året, en økning på 11,5 prosent fra året før. Dette er det høyeste antallet konkurser målt i en tolvmånedersperiode siden 2019, da konkursanalysene startet. Analytiker Julie Berg peker på globale økonomiske utfordringer som en viktig faktor, og understreker at norske virksomheter kan bli påvirket av internasjonale forhold, selv uten direkte utenlandshandel. Bygg- og anleggsbransjen har flest konkurser, mens eiendomsbransjen opplever den største prosentvise økningen med 15,2 prosent. Fylkene Agder og Innlandet skiller seg ut med henholdsvis 35,9 og 18,8 prosent økning i konkurser.
3 måneder siden
Konkurstallene i Norge har nådd nivåer fra før pandemien, med en markant økning i 2024. Totalt gikk 3954 bedrifter konkurs, en økning på fem prosent fra året før, og det høyeste antallet siden 2019. Desember alene hadde 328 konkurser, som resulterte i tap av over 1000 arbeidsplasser og 2,9 milliarder kroner i tapt omsetning. Flere store selskaper, som Agder Gruppen og Teknikmagasinet, har også gått konkurs. Byggebransjen er spesielt hardt rammet, med over 1000 konkurser. Økonomisk usikkerhet og høye kostnader har bidratt til den negative utviklingen, og det ventes at rentekutt kan gi en viss lettelse, men effekten vil trolig ta tid.
11 timer siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) har korrigert sine tidligere publiserte tall for konkurser. De nye tallene viser en nedgang i stedet for en varslet økning.
2 måneder siden
Serveringsbransjen opplevde en tøff start på året med en økning på 44 prosent i konkurser i januar, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge inkassoselskapet Fair Collection skyldes dette høye kostnader, lave marginer og en historisk sett vanskelig måned etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte kraftig, gikk det totale antallet konkurser litt ned, og færre ansatte ble rammet sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også noe lavere enn i fjor.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av beredskapsutstyr i Norge, hvor vanndunker leder an med opptil 1000 prosent salgsøkning hos Clas Ohlson. Biltema rapporterer også om kraftig vekst, spesielt innen vannlagring i sentrale strøk. Denne økningen tilskrives både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) oppdaterte anbefalinger om egenberedskap, som tilsier at husholdninger bør ha forsyninger for en uke, samt økende internasjonal uro. Salget av andre beredskapsartikler som gasskjøkken og radioer har også økt betraktelig, og enkelte butikker melder om utsolgte varer.
2 måneder siden
Januar har vært en tung måned for serveringsbransjen, med en økning på 44 prosent i konkurser sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge et inkassoselskap skyldes dette høye kostnader og lave besøkstall etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte, gikk det totale antallet konkurser og antall berørte ansatte ned sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også lavere enn i fjor, men likevel betydelig.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan dyrtiden fører til økt pågang hos Nav og Namsfogden, også fra personer med etablerte liv og faste inntekter. Avdelingsdirektør ved Nav Sandnes, Ågot Elise Vatnedal, forklarer at økte utgifter overstiger inntektene for mange. Namsfogden i Rogaland har opplevd en dobling i antall søknader om gjeldsordning i januar, og på landsbasis har antallet økt med nesten 50 prosent. Susanne R. Roalkvam, seksjonsleder for gjeldsordning i Stavanger og Sandnes, understreker at situasjonen er alvorlig og rammer mange familier. Ifølge Nav er det spesielt personer i 40–50 årene som opplever størst økonomisk press.
1 måned siden
Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.
3 måneder siden
I 2023 ble det registrert 2338 begjæringer om tvangssalg av boliger i Oslo, det høyeste antallet på ti år. I 2024 ble 536 boliger tvangssolgt. En megler mener at dette skyldes den økonomiske situasjonen med høye renter og dyrtid. Mange av de som rammes er enslige, bor i trange leiligheter, eller har mistet jobben. Selv om de fleste saker løses før tvangssalg, har trenden snudd etter 2021, med en økning i antall tvangssalg.
29 dager siden
Leieprisene i Norge har nådd rekordnivå i første kvartal 2025, ifølge Husleie.no. Snittprisen for en leiebolig er nå 12.911 kroner, og i Oslo nærmer den seg 17.000 kroner. Markedssjef Andreas Sæle påpeker at dette er oppsiktsvekkende høyt, spesielt tatt i betraktning at første kvartal vanligvis er en roligere periode. Tromsø har opplevd en spesielt stor økning på 15 prosent, grunnet økt bruk av Airbnb. Husleie.no forventer at prisene vil fortsette å stige, noe som vil gjøre boligmarkedet vanskeligere for studenter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i boligvisninger i storbyene, spesielt i Bergen, Oslo og Stavanger, med opptil 100 interessenter per visning. En viktig årsak er lettelser i egenkapitalkravet, som gjør det enklere for førstegangskjøpere å komme inn på markedet. Mange frykter at boligprisene vil stige ytterligere, noe som fører til økt hastverk blant kjøpere. Boligmarkedet er preget av begrenset tilbud og salg over prisantydning. Nordea spår en betydelig boligprisvekst i 2025, med mulighet for opptil 20 prosent i Oslo ved flere rentekutt, mens andre fagmiljøer har ulike spådommer om renteutviklingen.
4 måneder siden
Inkassoselskapet Intrum rapporterer om en betydelig økning i antall inkassosaker denne høsten, med en økning på 20 prosent sammenlignet med fjoråret. Spesielt mindre regninger for offentlige avgifter, telefoni og strøm havner oftere til inkasso. Ifølge Intrum er dette et taktskifte etter en lengre periode med relativt lite inkasso. Det tar også lenger tid å få betalt inkassokravene, noe som tyder på at folk har strukket seg langt for å unngå betalingsproblemer. Økningen skyldes ikke økt forbruk, men er en konsekvens av kostnadspress over tid. Selskapet forventer en ytterligere økning i inkassotallene etter jul.
2 dager siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer en økning i arbeidsledigheten for mars 2025. Dette er det høyeste nivået for mars måned siden 2021.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at gjeldsveksten for norske husholdninger nådde sitt høyeste nivå for 2024 i november. Tolvmånedersveksten økte til 3,9 prosent, en oppgang fra 3,7 prosent i oktober. Denne økningen kan delvis forklares med forventninger om fremtidige rentenivåer. Norges Banks Pengepolitiske rapport antyder at renten sannsynligvis settes ned i mars, selv om rentebanen ble noe oppjustert. Husholdningenes gjeld utgjør en betydelig andel, omtrent 60 prosent, av publikums totale gjeld. Totalt sett ble tolvmånedersveksten redusert til 3,6 prosent i november.