Nye tall viser at nesten 4000 aksjeselskap gikk konkurs i Norge det siste året, en økning på 11,5 prosent fra året før. Dette er det høyeste antallet konkurser målt i en tolvmånedersperiode siden 2019, da konkursanalysene startet.
Analytiker Julie Berg peker på globale økonomiske utfordringer som en viktig faktor, og understreker at norske virksomheter kan bli påvirket av internasjonale forhold, selv uten direkte utenlandshandel. Bygg- og anleggsbransjen har flest konkurser, mens eiendomsbransjen opplever den største prosentvise økningen med 15,2 prosent.
Fylkene Agder og Innlandet skiller seg ut med henholdsvis 35,9 og 18,8 prosent økning i konkurser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Konkurstallene i Norge har nådd nivåer fra før pandemien, med en markant økning i 2024. Totalt gikk 3954 bedrifter konkurs, en økning på fem prosent fra året før, og det høyeste antallet siden 2019. Desember alene hadde 328 konkurser, som resulterte i tap av over 1000 arbeidsplasser og 2,9 milliarder kroner i tapt omsetning. Flere store selskaper, som Agder Gruppen og Teknikmagasinet, har også gått konkurs. Byggebransjen er spesielt hardt rammet, med over 1000 konkurser. Økonomisk usikkerhet og høye kostnader har bidratt til den negative utviklingen, og det ventes at rentekutt kan gi en viss lettelse, men effekten vil trolig ta tid.
2 dager siden
Antallet konkurser i Norge har økt kraftig. Nye tall viser en markant oppgang i første kvartal 2025.
2 dager siden
Antall konkurser i Norge økte kraftig i årets første kvartal. Statistisk sentralbyrå forklarer økningen med langvarig høye renter.
2 måneder siden
Januar har vært en tung måned for serveringsbransjen, med en økning på 44 prosent i konkurser sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge et inkassoselskap skyldes dette høye kostnader og lave besøkstall etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte, gikk det totale antallet konkurser og antall berørte ansatte ned sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også lavere enn i fjor, men likevel betydelig.
2 måneder siden
Serveringsbransjen opplevde en tøff start på året med en økning på 44 prosent i konkurser i januar, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge inkassoselskapet Fair Collection skyldes dette høye kostnader, lave marginer og en historisk sett vanskelig måned etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte kraftig, gikk det totale antallet konkurser litt ned, og færre ansatte ble rammet sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også noe lavere enn i fjor.
3 måneder siden
HTH Bergen, som markedsførte seg som «Norges største kjøkkenstudio», har meldt oppbud etter å ha blitt hardt rammet av to større entreprenørkonkurser i regionen. Eierselskapet Ludvigsen Interiør AS slår seg selv konkurs, og 27 ansatte mister jobben. Advokat Willy Dalheim er oppnevnt som bostyrer og jobber med å selge konkursboet og sikre arbeidsplasser. Søskenparet Tord Erik og Mona Ludvigsen overtok butikken fra sine foreldre og flyttet den til større lokaler i 2022. Regnskapene viser en nedgang i omsetning og et underskudd i 2023. Konkursen skjer i en periode med mange konkurser i Norge, der nesten 4000 aksjeselskaper gikk konkurs i 2024.
1 måned siden
Egersund-virksomheten V&T Entreprenør, som ble kåret til vekstvinner i 2022 og 2023, er konkurs. Selskapet skylder nesten 10 millioner kroner, og 47 ansatte er rammet. Advokat Fredrik Undheim opplyser at selskapet hadde stor omsetningsvekst frem til 2022, men klarte ikke å tilpasse kostnadene da omsetningen falt. Styreleder Håvard Hansen forklarer at flere faktorer bidro til konkursen, blant annet at entreprenører i større grad utfører trafikksikringsjobben selv. Selskapet hadde avdelinger i Egersund, Bergen og Kristiansand.
3 måneder siden
Bygg- og anleggsbransjen opplever store utfordringer med over en fjerdedel av alle konkurser i 2024. Samtidig ser eiendoms- og bilbransjen en kraftig omsetningsøkning, mens arkitekt- og teknisk konsulentvirksomhet også opplever en økning i konkurser. Usikkerhet i økonomien og redusert investeringsvilje i boligprosjekter rammer byggebransjen hardt. Konkursene startet i oppføring av bygninger, men spredte seg til spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet. Dette viser ringvirkningene av en bransje i vanskeligheter, og det forventes ingen rask bedring.
15 dager siden
Rørentreprenøren NRA Øst har gått konkurs etter et utfordrende 2024 preget av negativ markedsutvikling og mangel på nye prosjekter. Konkursen rammer 41 ansatte som mister jobben. Selskapet opplevde et driftsunderskudd på 12,7 millioner kroner i 2024, og tapte hele egenkapitalen. NRA Øst rettet seg mot prosjektmarkedet innen nærings- og boligbygg. Konkursen kommer i en periode med mange konkurser i bygg- og anleggsbransjen, som følge av økte renter, dyrere materialer og fallende etterspørsel. Boligbyggingen har også hatt en kraftig nedgang.
3 måneder siden
I 2023 ble det registrert 2338 begjæringer om tvangssalg av boliger i Oslo, det høyeste antallet på ti år. I 2024 ble 536 boliger tvangssolgt. En megler mener at dette skyldes den økonomiske situasjonen med høye renter og dyrtid. Mange av de som rammes er enslige, bor i trange leiligheter, eller har mistet jobben. Selv om de fleste saker løses før tvangssalg, har trenden snudd etter 2021, med en økning i antall tvangssalg.
8 dager siden
Hyttemarkedet i Norge viser økt aktivitet, spesielt i salg av brukte fritidsboliger. Ifølge Finn Eiendom er det rekordhøyt antall hytter til salgs på FINN med 5476 annonser, og 15 prosent flere nye annonser i 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendom Norge rapporterer at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024, en økning på 20 prosent fra 2023, og markedet er tilbake på nivå med 2019. Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien, frykter ikke norske husholdninger økonomisk nedgang. Samtidig sliter hyttebyggerne med høye kostnader og lav byggeaktivitet, noe som har ført til konkurser og utfordringer for kommuner som er avhengige av hytteturisme. Mange pensjonister selger hyttene sine på grunn av høye driftskostnader, spesielt strømpriser. En økende andel hytter kjøpes av utenlandske kjøpere, særlig svensker, delvis på grunn av svak krone. Hyttesalget har tre hektiske perioder i året, med påske som en av de viktigste.
1 måned siden
Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.
1 måned siden
Sundquist Anlegg, en anleggsentreprenør med historie tilbake til 60-tallet og hovedkontor i Kirkenes, har begjært seg konkurs. Konkursen rammer 110 ansatte og beskrives som en alvorlig situasjon for Sør-Varanger kommune. Selskapet omsatte for 330 millioner kroner i fjor, men gikk med et tap på 5,8 millioner. Styrelederen uttrykker stor beklagelse over beslutningen. Til tross for denne konkursen, viser ferske tall en nedgang i konkurser innen bygg- og anleggsbransjen på landsbasis.
2 måneder siden
Brumunddalsbedriften Woodcon, en sentral aktør innen massivtrekonstruksjoner, har erklært seg konkurs. Selskapet har vært involvert i flere store prosjekter, inkludert Tøyenbadet og Mjøstårnet. Konkursen rammer 19 ansatte og skaper usikkerhet rundt pågående prosjekter som Bjerkheim omsorgssenter og Frakkagjerd ungdomsskole. Woodcon har en gjeld på 45 millioner kroner og eiendeler verdt rundt 1,5 millioner. Advokat Ann Kristin Bogen er utnevnt som bostyrer og arbeider med å kartlegge situasjonen.
3 måneder siden
Nordmenns forbruksgjeld økte med 13,5 milliarder kroner i 2024, og nådde 173,2 milliarder ved årets slutt. Julehandelen alene bidro med en milliard i økning. Ifølge Gjeldsregisteret er dette det høyeste nivået siden før pandemien i 2020, og det bryter med trenden de fire foregående årene hvor gjelden gikk ned fra november til desember. En betydelig del av gjelden, 34,3 milliarder, er ikke rentebærende, men dette er likevel en økning på 18 prosent fra året før, og det høyeste som er målt siden Gjeldsregisteret ble lansert i 2019.