Antall konkurser i Norge økte kraftig i årets første kvartal. Statistisk sentralbyrå forklarer økningen med langvarig høye renter.
Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer om en kraftig økning i antall åpnede konkurser i årets tre første måneder. Totalt ble det registrert 1. 896 konkurser, en økning på over 67 prosent fra 1.
133 i samme periode i fjor. Seksjonssjef Erik Fjærli i SSB uttaler at økningen viser at det er mer krevende å drive virksomhet etter en lang periode med høye renter.
For virksomheter utenom enkeltpersonforetak var økningen over 73 prosent. Flere næringer opplevde massiv økning, spesielt innen kulturell virksomhet, faglig/vitenskapelig/teknisk tjenesteyting, transport/lagring, overnatting/servering, industri og bygg/anlegg.
Erik Fjærli
Statistisk sentralbyrå
SSB
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Antallet konkurser i Norge har økt kraftig. Nye tall viser en markant oppgang i første kvartal 2025.
15 timer siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) har korrigert sine tidligere publiserte tall for konkurser. De nye tallene viser en nedgang i stedet for en varslet økning.
7 dager siden
Nye tall viser at nesten 4000 aksjeselskap gikk konkurs i Norge det siste året, en økning på 11,5 prosent fra året før. Dette er det høyeste antallet konkurser målt i en tolvmånedersperiode siden 2019, da konkursanalysene startet. Analytiker Julie Berg peker på globale økonomiske utfordringer som en viktig faktor, og understreker at norske virksomheter kan bli påvirket av internasjonale forhold, selv uten direkte utenlandshandel. Bygg- og anleggsbransjen har flest konkurser, mens eiendomsbransjen opplever den største prosentvise økningen med 15,2 prosent. Fylkene Agder og Innlandet skiller seg ut med henholdsvis 35,9 og 18,8 prosent økning i konkurser.
3 måneder siden
Konkurstallene i Norge har nådd nivåer fra før pandemien, med en markant økning i 2024. Totalt gikk 3954 bedrifter konkurs, en økning på fem prosent fra året før, og det høyeste antallet siden 2019. Desember alene hadde 328 konkurser, som resulterte i tap av over 1000 arbeidsplasser og 2,9 milliarder kroner i tapt omsetning. Flere store selskaper, som Agder Gruppen og Teknikmagasinet, har også gått konkurs. Byggebransjen er spesielt hardt rammet, med over 1000 konkurser. Økonomisk usikkerhet og høye kostnader har bidratt til den negative utviklingen, og det ventes at rentekutt kan gi en viss lettelse, men effekten vil trolig ta tid.
2 måneder siden
Serveringsbransjen opplevde en tøff start på året med en økning på 44 prosent i konkurser i januar, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge inkassoselskapet Fair Collection skyldes dette høye kostnader, lave marginer og en historisk sett vanskelig måned etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte kraftig, gikk det totale antallet konkurser litt ned, og færre ansatte ble rammet sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også noe lavere enn i fjor.
2 måneder siden
Januar har vært en tung måned for serveringsbransjen, med en økning på 44 prosent i konkurser sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2023. Ifølge et inkassoselskap skyldes dette høye kostnader og lave besøkstall etter julehøytiden. Selv om konkursene i serveringsbransjen økte, gikk det totale antallet konkurser og antall berørte ansatte ned sammenlignet med fjoråret. Den totale tapte omsetningen var også lavere enn i fjor, men likevel betydelig.
1 måned siden
Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.
3 måneder siden
I 2023 ble det registrert 2338 begjæringer om tvangssalg av boliger i Oslo, det høyeste antallet på ti år. I 2024 ble 536 boliger tvangssolgt. En megler mener at dette skyldes den økonomiske situasjonen med høye renter og dyrtid. Mange av de som rammes er enslige, bor i trange leiligheter, eller har mistet jobben. Selv om de fleste saker løses før tvangssalg, har trenden snudd etter 2021, med en økning i antall tvangssalg.
4 måneder siden
Inkassoselskapet Intrum rapporterer om en betydelig økning i antall inkassosaker denne høsten, med en økning på 20 prosent sammenlignet med fjoråret. Spesielt mindre regninger for offentlige avgifter, telefoni og strøm havner oftere til inkasso. Ifølge Intrum er dette et taktskifte etter en lengre periode med relativt lite inkasso. Det tar også lenger tid å få betalt inkassokravene, noe som tyder på at folk har strukket seg langt for å unngå betalingsproblemer. Økningen skyldes ikke økt forbruk, men er en konsekvens av kostnadspress over tid. Selskapet forventer en ytterligere økning i inkassotallene etter jul.
3 måneder siden
Bygg- og anleggsbransjen opplever store utfordringer med over en fjerdedel av alle konkurser i 2024. Samtidig ser eiendoms- og bilbransjen en kraftig omsetningsøkning, mens arkitekt- og teknisk konsulentvirksomhet også opplever en økning i konkurser. Usikkerhet i økonomien og redusert investeringsvilje i boligprosjekter rammer byggebransjen hardt. Konkursene startet i oppføring av bygninger, men spredte seg til spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet. Dette viser ringvirkningene av en bransje i vanskeligheter, og det forventes ingen rask bedring.
3 måneder siden
Nye låneregler har ført til en markant økning i antall lånesøknader, spesielt blant unge, med opptil 70 prosent økning i finansieringsbevis hos enkelte banker. Til tross for at det kreves mindre egenkapital, opplever mange at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av stor konkurranse og høye priser. Bankene ser en økning i søknader og innvilgede lån, men understreker at betjeningsevne fortsatt er avgjørende. Samtidig er boligbyggingen i Norge på et historisk lavt nivå, noe som bidrar til økte boligpriser. Eiendom Norge forventer en betydelig prisvekst i 2025.
2 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en økning i husholdningenes gjeldsvekst til 3,9 prosent i januar. Dette skjer etter at egenkapitalkravet for boliglån ble senket. Seniorrådgiver Even Oppedal i SSB påpeker at økningen er moderat. Gjeldsveksten øker også for ikke-finansielle foretak, mens kommunenes gjeldsvekst viser en nedgang.
3 måneder siden
HTH Bergen, som markedsførte seg som «Norges største kjøkkenstudio», har meldt oppbud etter å ha blitt hardt rammet av to større entreprenørkonkurser i regionen. Eierselskapet Ludvigsen Interiør AS slår seg selv konkurs, og 27 ansatte mister jobben. Advokat Willy Dalheim er oppnevnt som bostyrer og jobber med å selge konkursboet og sikre arbeidsplasser. Søskenparet Tord Erik og Mona Ludvigsen overtok butikken fra sine foreldre og flyttet den til større lokaler i 2022. Regnskapene viser en nedgang i omsetning og et underskudd i 2023. Konkursen skjer i en periode med mange konkurser i Norge, der nesten 4000 aksjeselskaper gikk konkurs i 2024.
2 måneder siden
SSB rapporterer om en moderat økning i husholdningenes gjeldsvekst i januar, opp til 3,9 prosent. Denne økningen skjer samtidig med innføringen av en ny utlånsforskrift som har redusert egenkapitalkravet for boliglån. Selv om økningen er moderat, forventer Handelsbanken at gjeldsveksten vil fortsette å stige, drevet av et aktivt boligmarked med sterk prisvekst. Gjeldsveksten øker også for ikke-finansielle foretak, mens den viser en nedgang for kommunene.
2 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer om en betydelig økning i oljeinvesteringene i 2024, med en total investeringssum på 251 milliarder kroner, som tilsvarer en økning på 16,7 prosent sammenlignet med 2023. Operatørene på norsk sokkel forventer at investeringene vil fortsette å øke i 2025, med et anslag på 254 milliarder kroner. Selv om anslaget for 2026 er lavere, på 197 milliarder kroner, er dette likevel det høyeste førstegangsanslaget SSB har registrert.