Stortinget har oppnådd bred enighet om Regjeringens totalberedskapsmelding. Forliket omfatter flere sentrale grep for å styrke Norges beredskap.
Artikkelen beskriver et bredt forlik i Stortinget om Regjeringens totalberedskapsmelding. Bakgrunnen for meldingen er krigen i Europa og økt usikkerhet. Sentrale punkter i forliket inkluderer en økning av Sivilforsvarets mannskapsstyrke fra 8.
000 til 12. 000 personer over åtte år. Stortinget opphever vedtaket fra 1998 og innfører plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg, til tross for bekymringer fra eiendomsaktører om økte kostnader.
Frivillige redningsorganisasjoner får økt tilskudd, og det satses på beredskapslagring av matkorn for tre måneder innen 2029. Andre tiltak omfatter lovfesting av beredskapsråd, ny cyberberedskapsordning, styrket kontroll med eiendomskjøp og maritim sektor, samt arbeid med et nytt eierskapsregister og en strategi mot desinformasjon. Forslag om sivil arbeidsplikt og beredskapsbutikker fikk ikke flertall.
Jonas Gahr Støre
Emilie Enger Mehl
Sandra Borch
Stortinget
Regjeringen
Sivilforsvaret
Forsvaret
Sp
Ap
VG
NHO
Europa
Norge
Finland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen styrker Sivilforsvaret med 4000 nye mannskaper, og øker den aktive styrken til 12.000. Dette er en del av en større satsing på totalberedskap som følge av krigen i Europa og et mer usikkert fremtidsbilde. Sivilforsvaret skal ha større utholdenhet og jobbe i et bredt krisespekter, inkludert trygge oppholdssteder for sivilbefolkningen. De nye mannskapene rekrutteres fra samme system som Forsvaret og får tre ukers opplæring. Sivilforsvaret har rykket ut 183 ganger i 2024, blant annet ved ekstremvær og store branner. Styrkingen følger anbefalingen fra kommisjonen som utredet totalforsvaret i 2023.
3 måneder siden
Regjeringen presenterer en ny stortingsmelding om totalberedskap, som markerer en ny retning for Norges kriseberedskap i en mer usikker verden. Meldingen inneholder flere forslag, blant annet å styrke Sivilforsvaret, gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg, og sørge for at alle kommuner har et beredskapsråd. Det foreslås også en ny lov om kontroll av utenlandske investeringer i strategiske sektorer, samt tiltak for å styrke maritim sikkerhet og befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. I tillegg skal nasjonal matsikkerhet styrkes gjennom økt selvforsyning og beredskapslagring av korn. Den sivile evnen til å støtte alliert militær innsats skal også styrkes.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må forberede seg på krig og andre kriser, og at befolkningen må øke sin utholdenhet. Regjeringen foreslår flere tiltak for å styrke beredskapen, inkludert flere tilfluktsrom, økt siviltjeneste og et eierskapsregister for eiendom. Det er også foreslått at sivile kan bli kalt ut til arbeid i krig for å støtte forsvaret. Artikkelen understreker viktigheten av øvelser for å sikre at ledelsen er forberedt på kriser, og at det er nødvendig med tydelig kommunikasjon om truslene vi står overfor.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl presenterte Totalberedskapsmeldingen, som skal styrke Norges beredskap i møte med et endret verdensbilde. Meldingen omfatter både sivile og militære aspekter, og tar sikte på å forberede samfunnet på kriser og krig. Støre understreket at vi er inne i en ny epoke etter den kalde krigen, og at beredskap spiller en stadig viktigere rolle. Mehl beskrev planen som et veiskille, og at man må planlegge for en ny tid. Regjeringen vil gjeninnføre krav om bomberom i nye bygg og styrke Sivilforsvaret med 4000 ekstra mannskaper.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å styrke Sivilforsvaret ved å øke bemanningen med 4000 personer, fra 8000 til 12.000. Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl fremlegger en stortingsmelding om totalberedskap, der Sivilforsvaret prioriteres høyt. Mehl understreker at Sivilforsvaret er til stede over hele landet og kjenner lokale forhold. Målet er å forberede hele Norge på kriser og krig. Sivilforsvaret har som hovedansvar å beskytte sivilbefolkningen og fungere som en forsterkningsressurs for staten. Sjefen for Sivilforsvaret bekrefter at de 4000 ekstra personellene er i tråd med deres behov for økt dybde og utholdenhet.
3 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny totalberedskapsmelding som beskriver et mer usikkert verdensbilde med økt risiko for hybride angrep. Statsministeren og justisministeren understreker at alle må bidra til å styrke beredskapen, og at dette markerer et vendepunkt etter flere tiår med fred. Beredskapsforsker Bjørn Bakken sammenligner situasjonen med starten av pandemien i 2020, og mener at folk må være årvåkne og forberedt. Meldingen inneholder over 100 tiltak, inkludert arbeidsplikt for alle opp til 72 år i krig eller ved nært forestående krig. Befolkningen oppfordres til å ha egenberedskap for å klare seg i inntil en uke.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg over 1000 kvadratmeter, et krav som ble fjernet i 1998. Dette kommer som en del av en stortingsmelding om totalberedskap. Bakgrunnen er den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen, spesielt krigen i Ukraina, som har vist viktigheten av slike rom. Det foreslås to typer tilfluktsrom: en med høy standard som beskytter mot kjemiske, radioaktive stoffer og eksplosiver, og en enklere variant som gir vern mot konvensjonelle våpen. Kostnaden for tilfluktsrom er estimert til 30.000 kroner per person og vil bli dekket av kjøpere av nye boliger oppført etter 1. januar 2026.
25 dager siden
Artikkelen omhandler regjeringens forslag om å gjeninnføre kravet om tilfluktsrom i nye bygg fra 2026, men med den endringen at kostnaden skal dekkes av boligkjøperne. Dette vil potensielt påføre kjøpere en ekstrautgift på rundt 30 000 kroner per person. Forslaget kommer som følge av økt usikkerhet i verden og lav dekningsgrad av tilfluktsrom i Norge. Sivilforsvaret understreker at private tilfluktsrom kun er ment for beboere, og at eventuelle offentlige tilfluktsrom må bygges separat. Det er foreløpig uklart hvordan kravet vil påvirke kostnadene for den enkelte boligkjøper, spesielt ved kjøp av større leiligheter.
7 dager siden
Stortinget behandler endringer i Sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot landets sikkerhet. Fremskrittspartiet krever utsettelse av behandlingen og truer med å stemme mot hele loven, med henvisning til uklare forhold til Grunnloven. Også Rødt og KrF er kritiske og ønsker avklaring før vedtak, da de mener lovforslaget svekker Stortingets parlamentariske kontroll. Kritikere som tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg har også uttrykt bekymring. Regjeringen avviser kritikken og understreker at fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll, og at lovendringene er nødvendige for å ha et balansert regelverk i beredskapssituasjoner. Votering over lovendringene er planlagt torsdag.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Norges forhold til EU i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina. Som eneste NATO-land med grense mot Russland som ikke er EU-medlem, har Norge ikke hatt en aktiv debatt om EU, noe som har ført til misforståelser om EUs felles forsvars- og sikkerhetspolitikk (CSDP). EU har en solidaritetsklausul tilsvarende NATOs artikkel 5. Danmark valgte å styrke sitt forsvarssamarbeid med EU etter invasjonen, mens Norge ikke har gjort tilsvarende endringer. EU-kommisjonen har presentert en plan for økte forsvarsinvesteringer, men Norge vil ikke delta i beslutningsprosessen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre en plikt til å bygge tilfluktsrom, som ble avskaffet i 1998, for å forberede Norge på en potensiell krigssituasjon. Det foreslås to typer tilfluktsrom: avanserte for beskyttelse mot kjemiske og radioaktive stoffer, og enklere for beskyttelse mot konvensjonelle våpen. Kravet vil gjelde for bygg over 1000 kvadratmeter, både offentlige og private, og kan også omfatte sårbare virksomheter. Kostnaden for tilfluktsrom er estimert til 30 000 kroner per personplass, noe som vil påvirke prisen på nye boliger. Boligprodusentenes forening mener kostnadene bør dekkes av samfunnet, ikke enkeltprosjekter.
7 dager siden
Stortinget skulle behandle en lov som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot rikets sikkerhet. Flere eksperter, inkludert jussprofessor Hans Petter Graver og tidligere hærsjef Robert Mood, advarer mot lovforslaget. De frykter at økt makt til regjeringen kan føre til misbruk, svekke Stortingets og domstolenes kontroll, og skape farlige presedenser. Mood trekker paralleller til Hitlers maktovertakelse i 1933 og understreker viktigheten av at Stortinget involveres i beslutningsprosesser. Flere politiske partier, som Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, ønsker nå å utsette behandlingen. Kritikere mener det er problematisk at loven kan gi regjeringen vide fullmakter uten klare begrensninger, og at behandlingen skjer før en planlagt evaluering av krisehåndtering under pandemien. Ekspertene oppfordrer til en grundig utredning og bred politisk behandling før nye krisefullmakter vedtas.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.
1 måned siden
Selv om Stortinget har vedtatt en omfattende langtidsplan for Forsvaret, hevder en Høyre-politiker og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at det vil kreves betydelig mer finansiering enn de allerede bevilgede 611 milliardene. Den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa fører til økte kostnader og potensielle leveringsvansker. Norske forsvarsbedrifter opplever økt etterspørsel og utvider produksjonen. Forsvarsdepartementet har erkjent behovet for å revidere planen og prioritere ressurser for å møte de nye utfordringene. For å sikre nødvendige investeringer er det behov for langsiktige kontrakter og tydelige prioriteringer.