Helle Jenssen opplevde ensomhet og frykt for å knytte seg til andre, etter en vanskelig barndom med mobbing. En undersøkelse viser at ensomhet er et økende problem, særlig blant unge.
Helle tok grep ved å bruke vennskapsappen Venn, som hjalp henne med å overvinne frykten for avvisning og knytte nye vennskap. Forskning viser at ensomhet kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, og at digital teknologi kan være et nyttig verktøy for å skape sosiale relasjoner.
Helle har i dag det bra og føler hun er på et godt sted i livet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
29 dager siden
Isabel Skolmen deler åpent om sin vanskelige oppvekst i Narvik, preget av mobbing grunnet utseendet, noe som førte til dårlig selvbilde. Hun fremhever betydningen av vennskapet med Katja, som delte lignende følelser, og støtten fra læreren Unni, som inviterte henne hjem og forsto situasjonen. Skolmen oppfordrer unge som opplever mobbing til å huske at mobbere ofte sliter selv, og understreker viktigheten av å tro på seg selv og behandle andre med vennlighet.
3 dager siden
En person deler sin livslange kamp med ekstrem kresenhet. Problemet viste seg senere å være spiseforstyrrelsen ARFID.
3 måneder siden
Camilla (27) opplevde ensomhet på nyttårsaften og delte sine følelser i en TikTok-video som fikk stor respons. Hun forteller om en følelse av å være alene, selv om sosiale medier viser et annet bilde. Mange har kommentert og delt lignende erfaringer, noe som tyder på at ensomhet er et utbredt problem. Camilla mener nordmenn kan være egoistiske og at jenter kan være 'styggere' mot hverandre. Hun har opplevd avvisning og skuffelser som har ført til sosial angst, og hun sliter med å knytte nye kontakter. Hun understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og be om hjelp, og at måten man inviterer andre på kan ha stor betydning for hvordan de føler seg.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker ensomhet blant unge, og hvordan frykt for telefonsamtaler og mangel på spontane møter bidrar til problemet. Forfatteren reflekterer over egen 'telefonangst' og hvordan dette kan være en egosentrisk tankegang. Det argumenteres for at overfladisk kontakt via sosiale medier ikke erstatter ekte menneskemøter, og at terskelen for å møtes har blitt høyere. Artikkelen oppfordrer til å ta opp telefonen oftere og dra på uanmeldte besøk for å bekjempe ensomhet, og viser til forskning som underbygger positive effekter av telefonsamtaler.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
7 dager siden
Amalie Sørhaug (23) fra Haugesund, kjent fra TV 2s realityshow «Love Island», uttrykker bekymring for hvordan mobiltelefoner og datingapper påvirker dagens datingkultur. Hun mener at de mange valgmulighetene på mobilen gjør det vanskelig å bygge dype og varige relasjoner, og at dette fører til uforpliktende forhold, såkalte situationships. Selv om hun ikke fant kjærligheten på TV, fikk hun venner for livet. Sexolog Camilla J. Jægtvik Sørensen støtter Amalies syn og påpeker at mange single mister motivasjon og selvtillit etter gjentatte avvisninger i dagens datingmiljø. Undersøkelser viser at 7 av 10 unge voksne i Norge bruker datingapper, noe som kan overbelaste hjernen med for mange relasjoner samtidig. Begge mener at dagens fokus på raske valg og overfladisk kontakt går på bekostning av å skape ekte og dype forbindelser.
4 måneder siden
Influenser Linnea Løtvedt opplever julen som vanskelig i år på grunn av ensomhet etter et brudd og foreldrenes skilsmisse. Hun savner tidligere juletradisjoner og gruer seg til å velge hvor hun skal feire. En undersøkelse viser at mange nordmenn er ensomme i julen, og en psykolog forklarer at julen kan forsterke vonde følelser. Psykologen gir råd om hvordan man kan håndtere dette, inkludert å skjerme seg fra sosiale medier og oppsøke fellesskap. Løtvedt planlegger å fokusere på jobb og leve i nuet for å komme seg gjennom julen, og ser frem til å flytte til Bergen etter jul.
4 måneder siden
Influenser Nora Haukland reflekterer over et utfordrende år i sin podkast. Hun forteller at hun har lært å være trygg på seg selv og trives i eget selskap, etter å ha søkt bekreftelse i forhold tidligere. Haukland har stått frem om psykisk og fysisk vold fra sin tidligere kjæreste, Marius Borg Høiby, noe som har ført til hatmeldinger og sosial angst. Hun er nå i et forhold med Johannes Bjelland, og ser fremover mot en bedring i 2025. Haukland understreker at hun jobber med angsten og opplever gradvis bedring.
1 måned siden
Camilla Skagen Tanke (38) slet med sosial angst og mangel på energi, noe som gikk utover hverdagen og barna. Etter å ha endret kosthold og begynt å trene med hjelp fra helseveileder Anne-Lise Andersen, har hun opplevd store forandringer. Hun har gått ned 13 kg, fått mer energi, og den sosiale angsten er under kontroll. Endringene har ført til økt selvtillit og en mer aktiv og sosial hverdag.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende utfordringen med digital mobbing og dens innvirkning på unges psykiske helse. Forskning viser at digital mobbing fører til mer angst og stress enn tradisjonell mobbing, da den potensielt pågår 24 timer i døgnet. Dette fører til søvnproblemer og en følelse av konstant frykt hos de som rammes. Eksperter påpeker at den konstante tilkoblingen til sosiale medier forverrer situasjonen, og studier viser en sammenheng mellom økt bruk av sosiale medier og selvskading. Artikkelen belyser også hvordan en tøffere tone i samfunnet og manglende voksentilstedeværelse på digitale plattformer bidrar til problemet. Det understrekes et behov for at foreldre tar et større ansvar og engasjerer seg i barnas digitale liv for å forebygge og bekjempe nettmobbing.
4 måneder siden
Eline Olsen, som nylig flyttet til Ålesund, følte seg ensom før nyttår. Hun postet et innlegg på Facebook og spurte om noen hadde plass til henne på nyttårsaften. Responsen var overveldende, med mange invitasjoner og tilbud om vennskap. Dette viser et behov for fellesskap, og Else Kåss Furuseth ønsker å opprette Ensomhetspartiet for å bekjempe ensomhet. Partiet vil øremerke 1 milliard kroner til dette formålet. Eline skal feire nyttår hos Monica Molvær, som arrangerer feiring for de uten nettverk. Eline er takknemlig og ser frem til å starte det nye året med nye bekjentskaper.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
1 måned siden
Helene (19) opplevde å bli avvist av DPS etter å ha søkt hjelp for psykiske vansker, fordi hun ikke ble vurdert til å ha tilstrekkelig alvorlighetsgrad. Hun følte seg overkjørt av systemet, som hun mener svikter unge mennesker. Pasient- og brukerombudet bekrefter at mange opplever det samme, og at det er vanskelig å få rett hjelp i systemet. DPS Vestfold forklarer at de må prioritere de sykeste, men oppfordrer pasienter til å klage hvis de er uenige i vurderingen som er gjort. Helene har delt sin historie på TikTok og fått mange tilbakemeldinger fra andre i samme situasjon.