Artikkelen argumenterer mot forslaget fra Rødt, Frp og Sp om å kutte utenlandskablene til Danmark. Forfatteren fremhever at kablene er avgjørende for å redusere utslipp, bevare natur, øke forsyningssikkerheten og sikre Norges inntekter.
Å kutte kablene beskrives som å gjøre Norge til «Putins nyttige idioter» i en tid der Europa trenger samhold. Mindre samarbeid vil føre til økt naturnedbygging og klimagassutslipp, samt svekke Europas energiforsyning.
Forfatteren oppfordrer til mer solidaritet med Europa og flere utenlandskabler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot Arbeiderpartiets forslag om å kutte strømkabler til utlandet. Det hevdes at slike kabler er avgjørende for Norges kraftberedskap, spesielt i tørre perioder når vannmagasinene er lave. Kutt i kablene vil undergrave forsyningssikkerheten og isolere Norge fra det europeiske kraftmarkedet. Forslaget kritiseres for å være kortsiktig og skadelig for Norges forhold til allierte i en tid med global usikkerhet. Det understrekes at Norge trenger samarbeid med andre land for å sikre energiforsyningen, på samme måte som i forsvars- og beredskapsarbeid.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere tettere samarbeid med Europa, spesielt gjennom EU, på bakgrunn av et kjøligere forhold mellom USA og Europa. Den amerikanske visepresidenten JD Vances tilsidesettelse av Russlands krig i Ukraina og støtte til ytre høyrekrefter skaper bekymring for Europas sikkerhet og felles verdier. Forfatteren, som stemte ja til EU i 1994, mener at et svekket NATO nødvendiggjør et sterkere europeisk samarbeid, og at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å møte fremtidige utfordringer.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges rolle som olje- og gassleverandør i Europa i lys av sikkerhetspolitikken. Professor Heier argumenterer for at norsk olje og gass kan bidra til å sikre fred i Norge og Europa, og at en sluttdato for produksjonen kan være uheldig. Han mener Norge bør opprettholde handlingsrom og bruke overskuddet til det grønne skiftet. Nupi-forsker Friis er uenig og mener gassen ikke er en sikkerhetsgaranti mot Russland, men begge er enige om at norske installasjoner er mer utsatt for sabotasje. Styrket sikkerhet i Nordsjøen er viktig, men sårbarheten er stor.
1 måned siden
Rødt kritiserer MDG for å anklage politiske motstandere for å være «Putins nyttige idioter» i debatten om utenlandskabler. Rødt mener at bygging av flere kabler vil føre til økt prissmitte og kraftspekulasjon, noe som vil ramme vanlige folk og øke presset på naturen. De argumenterer for at høye strømpriser fører til fattigdom, mens de rikeste kan fortsette å sløse. Rødt ønsker ikke å erstatte utdaterte kabler.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot norsk EU-medlemskap, og hevder at det vil fjerne makt fra vanlige folk og overføre den til Brussel. Den fremhever at Norge har bedre kontroll over fiskeripolitikken enn EU, og at et EU-medlemskap vil true norsk matsikkerhet, norske arbeidsplasser og den norske krona. Videre argumenteres det for at NATO gir en bedre sikkerhetsgaranti enn EU, og at Norges innflytelse vil svekkes ved et EU-medlemskap.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot å kutte strømkabler til utlandet, og hevder at dette vil føre til mer ustabile priser og økt sårbarhet. Den kritiserer regjeringen for manglende tiltak for å redusere strømforbruket og for en strømstøtteordning som favoriserer de med høyest forbruk. Artikkelen fremhever behovet for å bygge ut mer fornybar energi og redusere strømforbruket. Den nevner også at regjeringen prioriterer oljeindustrien fremfor fornybar energi. MDG foreslår en mer rettferdig strømstøtte der alle får lik sum, som vil gi insentiv til å redusere forbruket.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot norsk EU-medlemskap, og fremhever at EU er i en eksistensiell krise preget av manglende økonomisk vekst og omfattende reguleringer. Forfatteren mener at frykt for internasjonale aktører som Trump og Putin driver frem en unødvendig EU-debatt i Norge. I stedet for å søke medlemskap, bør Norge fokusere på å reforhandle EØS-avtalen for å bedre ivareta egne interesser. Sikkerhetsargumentet for EU-medlemskap avvises, da NATO anses som den primære garantisten for norsk sikkerhet. Artikkelen konkluderer med at EU-medlemskap ikke er presserende, og at Norge bør prioritere å stabilisere sin egen situasjon.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må innse at USA under Trump ikke lenger prioriterer det transatlantiske forholdet på samme måte som før. Den hevder at Norge må utvikle en ny forsvars- og sikkerhetspolitikk som fokuserer på europeisk selvstendighet og ivaretakelse av egne interesser. Artikkelen peker på at USA ikke vil bruke penger på å forsvare Europa, og at Norge bør vurdere å slutte seg til en europeisk forsvarsallianse med land som deler grunnleggende verdier. Den oppfordrer norske politikere og befolkningen til å erkjenne behovet for å tenke nytt om allianser.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot norsk EU-medlemskap, og fremhever nasjonal sjølråderett som grunnleggende for utvikling og arbeidsplasser i Norge. Den viser til Storbritannias økonomiske vekst etter Brexit og påpeker at majoriteten av NATOs forsvarsbudsjetter kommer fra ikke-EU land, spesielt USA. Senterpartiets satsing på å styrke det norske forsvaret og viktigheten av nordisk samarbeid gjennom NATO understrekes også. Artikkelen advarer mot sentralisering av makt i en europeisk føderalstat, da dette kan svekke folkestyret, og konkluderer med at tiden ikke er inne for en ny EU-kamp.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør bli medlem av EU, og viser til økt støtte for medlemskap i Arbeiderpartiet og blant befolkningen. Den peker på at tiden for norsk alenegang er over, og at Norge bør delta i Europas tollmurer og forsvarssamarbeid. Handelskrigen og behovet for innflytelse i Europa trekkes frem som viktige argumenter for EU-medlemskap. Samtidig understrekes det at flere sentrale politikere og partier har endret syn på EU etter Russlands invasjon av Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere et atomvåpenprogram og kjernekraftutbygging for å sikre nasjonal suverenitet i en tid preget av geopolitisk usikkerhet. Den amerikanske dreiningen mot Kina og Russlands aggressive utenrikspolitikk krever at Norge prioriterer sikkerhet, beredskap og realisme. Forfatteren mener Norge har blitt for bortskjemt og må prioritere egne innbyggeres interesser, og foreslår et tettere samarbeid med Norden som et alternativ til EU. Atomvåpen, kombinert med kjernekraft, fremheves som den ultimate sikkerhetsgarantien.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør avstå hele sin «krigsgevinst» fra økte gasspriser til Ukraina, i stedet for å prioritere fylling av Oljefondet. Forfatterne hevder at Norge har tjent stort på krigen, mens støtten til Ukraina har vært beskjeden. Regjeringen kritiseres for å sette snevre nasjonale interesser foran Europas sikkerhet og for å indirekte begunstige Russland. Det oppfordres til en snuoperasjon der Norge tar et større ansvar for å støtte Ukraina og det liberale demokratiet i Europa.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at norsk politikk må prioritere å styrke Europas selvstendighet i en tid preget av global usikkerhet. Den oppfordrer Norge til å bidra aktivt til europeisk uavhengighet ved å øke produksjonen av energi, mat og andre ressurser. Forfatteren understreker at dette krever en omstilling av prioriteringer innenfor samferdsel, utdanning, skatte- og næringspolitikk, samt en styrking av europeisk matvaresikkerhet for å møte fremtidige utfordringer.