Senterpartiet presser Arbeiderpartiet for en strengere strømpolitikk, inkludert reforhandling av Englandskabelen og stopp i utredningen av nye kabler til Danmark. Sp ønsker fortsatt strømstøtte, redusert nettleie gjennom bruk av flaskehalsinntekter, og pålegg om fastprisavtaler for kraftprodusenter.
Energiminister Aasland (Ap) er mer tilbakeholden, og vil ikke utelukke fornyelse av Danmarkskablene hvis det gagner norske strømkunder.
Strømprisene har den siste tiden blusset opp igjen, noe som har satt fart i debatten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum går kraftig ut mot Arbeiderpartiets strømpolitikk og støtter Senterpartiets krav. Han krever reforhandling av utenlandskablene, stans i forlengelse av Danmarkskablene, og at Stortinget sier nei til Acer-forordningen. Eggum mener at Norge må utfordre EU og EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser for norske husholdninger og industri. Han anklager regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i forhandlingene med EU. Eggum mener strøm er en strategisk ressurs og ikke et markedsprodukt. Utspillet kommer i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte, hvor strømdebatten vil være et sentralt tema.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) skjerper tonen i striden om EUs fjerde energimarkedspakke. Sandra Borch krever at Sp stiller et ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) om å si nei til pakken, som gir EU større kontroll over kraftflyten. Sp ønsker å reforhandle strømkablene for å beholde mer strøm i Norge og mener tilknytningen til EUs strømmarked har ødelagt Norges fortrinn med vannkraft. Borch understreker at det vil være umulig for Sp å sitte i regjering hvis Ap tvinger gjennom EU-pakken. Støre har på sin side avvist å trekke Norge ut av Acer-samarbeidet, og mener kraftutvekslingen med Europa har tjent Norge godt.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
3 måneder siden
Striden mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet tilspisser seg i spørsmålet om EUs fjerde energimarkedspakke. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger press på Arbeiderpartiet og krever at de tar stilling til Senterpartiets motstand mot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Senterpartiet ser pakken som en helhet og ønsker ikke å dele den opp. Arbeiderpartiet er for å innlemme tre EU-direktiv om fornybar energi og energieffektivisering, mens Senterpartiet er imot. Begge partiene har hatt gruppemøter for å diskutere konflikten, som handler om nasjonal kontroll over strømpolitikken og strømpriser.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.
4 måneder siden
Senterpartiets Gro-Anita Mykjåland og Aleksander Øren Heen reagerer kraftig på rekordhøye strømpriser i Sør-Norge, som nådde 13,39 kroner per kilowattime. De mener prisene er uakseptable og krever strakstiltak fra regjeringen, inkludert lovendringer for å selge mer kraft på lange kontrakter og redusere eksportkapasiteten. Partiet ønsker også å skrote strømkabler til Danmark og reforhandle avtaler med Storbritannia for å redusere prissmitte fra Europa. Arbeiderpartiet signaliserer støtte til å ikke fornye kablene til Danmark, men Senterpartiet mener det trengs mer omfattende systemendringer for å sikre stabile strømpriser.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) stiller ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) angående strømpolitikken. Sentrale Sp-politikere, som Per Olaf Lundteigen og Sandra Borch, sier at Sp vil forlate regjeringen dersom Ap ikke endrer dagens strømsystem og godtar EUs fjerde energipakke. Sp mener denne pakken vil svekke nasjonal kontroll over strømprisene og kraftpolitikken. Sp ønsker å beholde en rødgrønn profil, men er villig til å gå i opposisjon dersom deres krav ikke innfris. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum utelukker ikke at regjeringen kan gå av på grunn av denne saken. Regjeringen skal behandle deler av EUs energipakke, som Sp er sterkt imot.