Nora Eide (37) deler sine erfaringer med fødselsdepresjon etter å ha blitt mor for første gang. Hun opplevde overveldende frykt, manglende morsinstinkt og isolasjon under pandemien.
Eide skjulte sin depresjon og unngikk kontakt med andre mødre, før hun til slutt søkte hjelp åtte måneder etter fødselen. Hun understreker at fødselsdepresjon er et tabubelagt tema, og har skrevet boken «God mor» for å åpne opp om vanskelighetene mange mødre opplever.
Eide opplevde en mildere depresjon etter sin andre fødsel, og tok grep for å bedre sin mentale helse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nora Eides roman «God mor» utforsker en nybakt mors opplevelse av fødselsdepresjon, preget av følelser som tomhet, meningsløshet og frykt. Isolasjon forsterker de negative tankene. Boken tar også opp kjønnsforskjeller i foreldrerollen, der moren føler seg oversett sammenlignet med faren. Anmelderen påpeker at romanen gir et generelt bilde av fødselsdepresjon, men savner et dypere innblikk i morens personlighet og bakgrunn, noe som gjør det vanskeligere å engasjere seg fullt i fortellingen.
24 dager siden
Artikkelen tar for seg fødselsdepresjon, et tabubelagt tema som berører mange mødre. Forfatteren deler sine personlige erfaringer og understreker at lykke etter fødselen ikke er en selvfølge, og at mange opplever tomhet. Fødselsdepresjon påvirker ikke bare moren, men også barnet og parforholdet. Tidlig oppfølging og støtte er avgjørende, men forfatteren påpeker at dette ofte mangler. Hun etterlyser bedre screening på helsestasjoner, mer ressurser og åpenhet rundt temaet for å bryte stillheten og sikre at mødre får den hjelpen de trenger.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg fødselsdepresjon hos fedre, et underkommunisert tema. Martin Bjercke deler sin personlige erfaring med depresjon etter fødselen av sin sønn, og viktigheten av å søke hjelp. Forsker Agnes Bohne fremhever at forekomsten av fødselsdepresjon er nesten like høy hos fedre som hos mødre, men at færre menn søker hjelp. Dette skyldes blant annet manglende oppfølging fra helsevesenet og at menn ofte har andre symptomer enn kvinner. Gilbert Borgen forteller om sin egen fødselsdepresjon og har startet nettsiden blipappa.no for å støtte andre fedre. Artikkelen understreker behovet for åpenhet og anerkjennelse av psykiske vansker hos menn i forbindelse med foreldrerollen.
3 dager siden
Artisten Martin Bjercke deler sin historie om fødselsdepresjon. En dramatisk fødsel utløste sterke følelser i etterkant.
3 måneder siden
Sophie Elise Isachsen deler i en podkast om sin opplevelse av fødselsdepresjon og manglende tilknytning til sin nyfødte sønn. Hun forteller at hun ikke følte glede eller forelskelse ved fødselen, og at hun ikke forsto at det var hennes barn. Hun var redd for at noen skulle ta barnet fra henne, og turte ikke å snakke om sine følelser. Isachsen beskriver tiden etter fødselen som vanskelig, og at hun følte seg tom og lei seg. Hun legger til at hun i dag har en sterk kjærlighet til sønnen sin.
4 måneder siden
Silje (29) fra Østfold venter sitt tredje barn og uttrykker bekymring for å leve opp til forventningene som trebarnsmor. Hun opplever et sterkt press fra samfunnet, særlig fra andre mødre, og føler seg utilstrekkelig. En barneforsker forklarer at foreldrerollen har blitt mer utmattende med et fenomen kalt «intensivt foreldreskap», der foreldre forventes å bruke mye tid og ressurser på barna. Silje har tatt barnehagelærerutdanning for å føle seg tryggere, men opplever at den store mengden informasjon kan være overveldende. Barne- og familieministeren oppfordrer foreldre til å være bevisste på hva de bruker tid på og ikke tro alt de leser, og mener det er et usunt konkurransepreget jag mellom foreldre.
3 dager siden
En person deler sin livslange kamp med ekstrem kresenhet. Problemet viste seg senere å være spiseforstyrrelsen ARFID.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
3 måneder siden
Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp. Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen. Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.
4 måneder siden
Influenser Nora Haukland reflekterer over et utfordrende år i sin podkast. Hun forteller at hun har lært å være trygg på seg selv og trives i eget selskap, etter å ha søkt bekreftelse i forhold tidligere. Haukland har stått frem om psykisk og fysisk vold fra sin tidligere kjæreste, Marius Borg Høiby, noe som har ført til hatmeldinger og sosial angst. Hun er nå i et forhold med Johannes Bjelland, og ser fremover mot en bedring i 2025. Haukland understreker at hun jobber med angsten og opplever gradvis bedring.
1 måned siden
Influencer Marit Bakkli (29) bruker sine sosiale mediekanaler til å dele ærlige og humoristiske skildringer av mammalivet. Hun ønsker å bryte ned fasaden om det perfekte morskapet. Bakkli opplevde selv fødselsdepresjon som 18-åring, og motivasjonen hennes er å skape åpenhet rundt de vanskelige sidene ved mammatilværelsen. Hun ønsker å lette presset mange mødre føler om å ha full kontroll. I tillegg til å være influencer, er Bakkli delvis ufør på grunn av utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), noe hun også er åpen om.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
4 måneder siden
Ingvild Elvestad (33) opplevde økonomiske problemer etter å ha mottatt et kredittkort som 18-åring. Hun utviklet en stor forbruksgjeld på 1,5 millioner kroner og er nå under offentlig gjeldsordning. Elvestad forteller om skammen hun følte, men har nå valgt å være åpen om sin situasjon for å hjelpe andre. Hun har også skrevet boken «Den siste skam» for å øke bevisstheten rundt personlig økonomi. Finans Noreg og Sparebank 1 påpeker at bankene har strengere utlånsregler og oppfordrer folk til å søke hjelp ved gjeldsproblemer.
2 måneder siden
Vida Lill Berge, kjent fra radio og TV, åpner opp om sine erfaringer etter en graviditet der hun gikk opp nesten 40 kilo og mistet sexlysten. Hun ønsker å normalisere kroppsendringer og psykiske utfordringer mange kvinner opplever etter fødsel. Berge beskriver en vanskelig periode, i kontrast til hennes tidligere image som en humørfylt og energisk person.