
Ny studie: Koffein kan gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika
En ny laboratoriestudie antyder at koffein kan gjøre E. coli-bakterier mer motstandsdyktige mot antibiotika. Dette funnet reiser spørsmål om potensiell redusert medisineffekt, selv om forskere understreker at det er for tidlig å konkludere for mennesker.
2 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Koffein reduserer produksjonen av OmpF-protein, som hjelper antibiotika å trenge inn i E. coli-bakterier
Sammendrag
En ny laboratoriestudie fra universitetet i Tübingen, publisert i PLOS Biology, antyder at koffein kan gjøre E. coli-bakterier mer motstandsdyktige mot antibiotika. Forskere oppdaget at koffein reduserer produksjonen av transportproteinet OmpF, som normalt hjelper antibiotika som ciprofloxacin og amoxicillin med å trenge inn i bakteriecellene. Med færre OmpF-proteiner blir antibiotika mindre effektive.
Studien testet E. coli mot 94 kjemiske forbindelser, inkludert koffein, og fant effekten også på en E. coli-stamme fra en urinveisinfeksjonspasient.
Til tross for funnene understreker eksperter som professor Andrew Edwards og postdoktor April Hayes at det ikke er grunn til bekymring for mennesker, og at man ikke bør endre kaffe- eller antibiotikarutiner. De påpeker at det trengs mer forskning for å forstå hvordan dette fungerer i praksis hos mennesker. Studien viser også at bakterier kan reagere på ulike stoffer i miljøet, noe som påvirker deres følsomhet for antibiotika.
Nøkkelentiteter
Andrew Edwards
April Hayes
Universitetet i Tübingen
Live Science
PLOS Biology
Imperial College London
University of Exeter
Tübingen
London
Exeter