Sveriges sentralbank vurderer et nytt rentekutt før sommeren etter fem kutt i 2024. Sentralbanktopp Aino Bugne argumenterer for at det er bedre å kutte renten snart for å stimulere økonomien. Sverige opplever lav prisvekst, svak økonomisk utvikling og høy arbeidsledighet, noe som har ført til flere rentekutt.
Bugne understreker behovet for økt forbruk for å styrke økonomien og stabilisere inflasjonen. Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til geopolitikk og kronekurs som påvirker beslutningene.
Neste rentebeslutning kommer 29. januar, og markedet forventer et kutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Dette er det sjette rentekuttet siden mai i fjor. Riksbanken mener at prisveksten er forenelig med en inflasjon på rundt 2 prosent, og at de tidligere rentekuttene har hatt en positiv effekt på både husholdninger og næringsliv. Inflasjonen i Sverige var på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020. Riksbanken vurderer et ytterligere rentekutt i første halvår 2025, men understreker at de er beredt til å agere dersom den økonomiske situasjonen endrer seg. Økonomer forventer nå økt kjøpekraft og flere investeringer i Sverige.
3 måneder siden
Sverige opplevde en inflasjon på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020, og lavere enn forventet. Dette kommer etter fem rentekutt fra Riksbanken i fjor. Markedet forventer ytterligere rentekutt i de kommende månedene, med en styringsrente på 2,0 prosent ved halvårsskiftet 2025. Den svenske økonomien skiller seg fra den norske med svakere utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
3 måneder siden
Sveriges prisvekst falt til 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden desember 2020, og lavere enn analytikernes forventninger. Riksbanken har allerede gjennomført fem rentekutt i fjor, og markedet forventer ytterligere kutt i nær fremtid. Styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent. Den økonomiske situasjonen i Sverige skiller seg fra Norge med svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
3 måneder siden
To økonomer i Nordea advarer den svenske sentralbanken, Riksbanken, mot å sette styringsrenten for lavt. De mener renten ikke bør gå under 2 prosent, da dette kan føre til en kraftig økning i etterspørselen og behov for senere renteheving. Riksbanken forventes å kutte renten til 2,25 prosent på onsdag, som er halvparten av den norske styringsrenten. Nordeas prognoser viser ytterligere to rentekutt i år, ned til 2 prosent i mai. Svensk økonomi er på vei opp, men lav inflasjon kan presse Riksbanken til å senke renten ytterligere, selv om det kan skape ustabilitet.
4 måneder siden
Sverige forventes å få sitt femte rentekutt i år, med en reduksjon på 0,25 prosentpoeng, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. Dette vil bringe styringsrenten ned til 2,5 prosent. Økonomer forventer at renten kan falle til 2,25 prosent, som Riksbanken anser som nøytralt nivå. Sverige kan dermed få halvert rentenivå sammenlignet med Norge i begynnelsen av 2025. Den svenske økonomien er i en mild lavkonjunktur, men det forventes en opptur i 2025 med stigende boligpriser og bedre kjøpekraft. Det er likevel en risiko for at husholdningene vil spare mer enn de forbruker, noe som kan forsinke oppgangen. En svak svensk krone anses ikke som en hindring for rentekuttet.
4 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har for femte gang i år satt ned styringsrenten, denne gangen med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Inflasjonen i Sverige har stabilisert seg rundt målet på 2 prosent, noe som har muliggjort rentekuttene. Riksbanken signaliserer at ytterligere kutt kan komme i første halvår 2025. I motsetning til Norge, har Sverige lavere prisvekst, men også svakere økonomisk utvikling. Flere andre land har også kuttet renten i det siste, inkludert USA og eurosonen, mens Norges Bank ventes å holde renten uendret.
1 måned siden
Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav. Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.
3 måneder siden
Den svenske riksbanken har satt ned styringsrenten til 2,25 prosent, som er halvparten av den norske renten på 4,5 prosent. Dette er det sjette rentekuttet i Sverige på kort tid, og samlet har renten blitt redusert med 1,75 prosentpoeng siden mai i fjor. Riksbanken er imidlertid forsiktig med å antyde ytterligere rentekutt, og vil nøye vurdere effekten av tidligere kutt på inflasjon og konjunkturer før de tar nye beslutninger.
4 måneder siden
Denne uken er det flere sentralbankmøter, med spenning knyttet til fremtidige rentebeslutninger. USA forventes å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, mens Norges Bank antas å signalisere et rentekutt i mars. Flere økonomer påpeker at den amerikanske økonomien går bra, men at inflasjonen fortsatt er et problem. I Sverige forventes et nytt rentekutt på grunn av svak økonomi, mens Storbritannia og Japan trolig vil holde renten uendret. Usikkerhet rundt Trumps mulige tolløkninger skaper også bekymring. I tillegg publiseres viktige økonomiske tall, som arbeidsledighet i Norge og prisvekst i USA.
4 måneder siden
Den norske sentralbanksjefen forklarer hvorfor Norge ikke har kuttet renten like mye som Sverige, til tross for at den svenske kronen er sterkere. Hovedårsaken er at Norge har høyere prisvekst og en sterkere økonomi. Sentralbanksjefen frykter at et kraftig rentekutt ville ført til en svekkelse av kronen. Norsk prisvekst forventes å holde seg over målet på 2 prosent i flere år fremover, mens svensk prisvekst forventes å være lavere. Rentedifferansen mellom land påvirker valutakurser, men det er også mange andre faktorer som spiller inn.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har kuttet styringsrenten for fjerde gang i år, til 3,0 prosent, på grunn av svak økonomisk vekst og lav inflasjon. ESB forventer en tregere økonomisk gjenoppretting enn tidligere antatt, med en vekst på 0,7 prosent i år og 1,1 prosent neste år. Inflasjonen i euroområdet forventes å være 2,4 prosent i 2024 og 2,1 prosent i 2025. Økonomer peker på svak vekst i Europa, spesielt i Tyskland, og økt konkurranse fra Kina som årsaker til rentekuttet. I Norge kan rentekutt bli utsatt på grunn av sterkere økonomiske tall. Norges Bank forventes å gjennomføre færre rentekutt enn tidligere antatt.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
1 måned siden
Sveriges prisvekst økte mer enn forventet i februar, ifølge SCB. KPI endte på 1,3 prosent, mens KPIF steg til 2,9 prosent, begge over økonomers forventninger. Riksbanken har tidligere kuttet renten for å stimulere økonomien grunnet lav prisvekst og svak økonomisk utvikling. Sveriges styringsrente er nå 2,25 prosent, sammenlignet med Norges 4,5 prosent.
13 dager siden
Artikkelen diskuterer forventningene om et rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og usikkerheten knyttet til handelskrigen og Trumps tollpolitikk. Lav prisvekst i eurosonen åpner for rentekutt for å støtte økonomien. Handelskrigen skaper usikkerhet, og EU frykter dumping av billige kinesiske varer. Økt offentlig pengebruk og tegn til bedring i boligmarkedet gir håp om økonomisk opptur, men forbrukernes tillit er avgjørende. Et rentekutt kan bidra til å opprettholde denne tilliten og stimulere økonomien.
16 dager siden
Den norske kronen er historisk svak, noe som skaper utfordringer for Norges Bank med tanke på rentekutt. Kronekursen er svakere enn forventet, samtidig som kjerneinflasjonen ligger over målet. Oljeprisen er også lav, noe som bidrar til usikkerhet. Markedet forventer rentekutt, men sjeføkonom i Handelsbanken tror Norges Bank vil være avventende på grunn av den svake kronen og den vedvarende høye inflasjonen. Samtidig forventes det at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten, noe som vil føre til at Norges rente blir dobbelt så høy som i Europa.