Svensk inflasjon økte til 1 prosent i januar, ifølge tall fra SCB, noe som overgikk økonomers forventninger på 0,5 prosent. KPIF (prisvekst justert for renteutgifter) var 2,2 prosent, også høyere enn forventet.
Handelsbankens makroøkonom Karine Alsvik mener den svenske sentralbanken (Riksbanken) trolig er ferdig med rentekutt etter å ha satt ned renten i forrige uke. Riksbanken, i likhet med Norges Bank, har et mål om å holde prisveksten rundt 2 prosent.
Finansminister Elisabeth Svantesson erklærte seier over inflasjonen i november, men svakere økonomisk utvikling og høyere arbeidsledighet har også påvirket rentebeslutningene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sveriges prisvekst økte mer enn forventet i februar, ifølge SCB. KPI endte på 1,3 prosent, mens KPIF steg til 2,9 prosent, begge over økonomers forventninger. Riksbanken har tidligere kuttet renten for å stimulere økonomien grunnet lav prisvekst og svak økonomisk utvikling. Sveriges styringsrente er nå 2,25 prosent, sammenlignet med Norges 4,5 prosent.
26 dager siden
Sveriges inflasjon holder seg under målet, med en prisvekst på 0,5 prosent i mars, lavere enn analytikernes forventninger. KPFI-målingen, som Riksbanken følger nøye, viste 2,3 prosent, i tråd med Riksbankens prognose. Den svenske styringsrenten er nå 2,25 prosent, halvparten av den norske. Samtidig har Sverige høyere arbeidsledighet, som i februar steg til 9 prosent.
3 måneder siden
Sverige opplevde en inflasjon på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020, og lavere enn forventet. Dette kommer etter fem rentekutt fra Riksbanken i fjor. Markedet forventer ytterligere rentekutt i de kommende månedene, med en styringsrente på 2,0 prosent ved halvårsskiftet 2025. Den svenske økonomien skiller seg fra den norske med svakere utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
3 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Dette er det sjette rentekuttet siden mai i fjor. Riksbanken mener at prisveksten er forenelig med en inflasjon på rundt 2 prosent, og at de tidligere rentekuttene har hatt en positiv effekt på både husholdninger og næringsliv. Inflasjonen i Sverige var på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020. Riksbanken vurderer et ytterligere rentekutt i første halvår 2025, men understreker at de er beredt til å agere dersom den økonomiske situasjonen endrer seg. Økonomer forventer nå økt kjøpekraft og flere investeringer i Sverige.
2 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,5 prosent i januar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en økning fra forrige måned, og høyere enn analytikernes forventning på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, var på 2,7 prosent, også det over forventningene. Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig gjennomført flere rentekutt som følge av den fallende inflasjonen. Sentralbanksjef Christine Lagarde uttalte at inflasjonen er på vei ned, men at økonomien forventes å være svak på kort sikt.
3 måneder siden
Sveriges prisvekst falt til 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden desember 2020, og lavere enn analytikernes forventninger. Riksbanken har allerede gjennomført fem rentekutt i fjor, og markedet forventer ytterligere kutt i nær fremtid. Styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent. Den økonomiske situasjonen i Sverige skiller seg fra Norge med svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
4 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har for femte gang i år satt ned styringsrenten, denne gangen med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Inflasjonen i Sverige har stabilisert seg rundt målet på 2 prosent, noe som har muliggjort rentekuttene. Riksbanken signaliserer at ytterligere kutt kan komme i første halvår 2025. I motsetning til Norge, har Sverige lavere prisvekst, men også svakere økonomisk utvikling. Flere andre land har også kuttet renten i det siste, inkludert USA og eurosonen, mens Norges Bank ventes å holde renten uendret.
2 måneder siden
Inflasjonstallene for januar var høyere enn forventet, noe som skaper usikkerhet rundt fremtidige rentekutt. Sjeføkonomer er uenige om Norges Bank vil gjennomføre de varslede rentekuttene i mars, og hvor mange kutt som vil følge senere i år. Mens noen mener inflasjonen er under kontroll og at rentekutt i mars er sannsynlig, advarer andre om at det kan bli færre kutt enn tidligere antatt. Norges Bank har tidligere varslet tre rentekutt i år, men den siste utviklingen har skapt tvil om dette vil realiseres.
4 måneder siden
Sveriges Riksbank har redusert styringsrenten for femte gang i år. Det forventes kun ett rentekutt til i 2025, sannsynligvis i første halvår, gitt at inflasjonen holder seg stabil. Riksbanken anslår en inflasjon på 1,9 prosent for 2024 og 2 prosent for 2025, som er sentralbankens inflasjonsmål. I Norge skal Norges Bank presentere sin rentebeslutning for desember, og analytikere anslår at første rentekutt i Norge tidligst vil komme i mars.
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
3 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Dette er en økning fra 2,2 prosent i november, og den høyeste inflasjonen siden september. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, holdt seg på 2,7 prosent. Både Frankrike og Tyskland opplevde prisvekst i desember. Den europeiske sentralbanken signaliserer fire rentekutt i år, noe som ifølge en sjeføkonom er gode nyheter for Norges Bank, som også planlegger rentekutt. Norges Banks neste rentemøte er 23. januar, men det ventes ikke renteendring før i mars.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
3 måneder siden
Sveriges sentralbank vurderer et nytt rentekutt før sommeren etter fem kutt i 2024. Sentralbanktopp Aino Bugne argumenterer for at det er bedre å kutte renten snart for å stimulere økonomien. Sverige opplever lav prisvekst, svak økonomisk utvikling og høy arbeidsledighet, noe som har ført til flere rentekutt. Bugne understreker behovet for økt forbruk for å styrke økonomien og stabilisere inflasjonen. Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til geopolitikk og kronekurs som påvirker beslutningene. Neste rentebeslutning kommer 29. januar, og markedet forventer et kutt.
2 måneder siden
Prisveksten i USA økte til 3 prosent i januar, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics. Dette var over forventningene på 2,9 prosent. Kjerneinflasjonen steg også mer enn ventet, til 3,3 prosent. Samtidig økte månedsveksten. Amerikansk inflasjon har avtatt fra tidligere høyder, men den siste nedgangen mot sentralbankens mål har vist seg vanskelig. Usikkerhet rundt inflasjonsutsiktene, blant annet knyttet til politikk, kan påvirke fremtidige rentekutt. Den amerikanske sentralbanken valgte å holde styringsrenten uendret i januar.
4 måneder siden
Norge og Sverige har de siste månedene ført en svært ulik pengepolitikk. Mens Riksbanken i Sverige har kuttet renten fem ganger i år, har Norges Bank holdt renten uendret på 4,5 prosent. Denne forskjellen skyldes at norsk økonomi går bedre, med høyere prisvekst og lavere arbeidsledighet enn i Sverige. Norges Bank signaliserer at det kan komme rentekutt i 2025, men forventer en begrenset kuttsyklus. HSBC tror Norges Bank vil kutte renten med ett prosentpoeng, mens markedet venter 1,5 prosentpoeng.