Norge og Sverige har de siste månedene ført en svært ulik pengepolitikk. Mens Riksbanken i Sverige har kuttet renten fem ganger i år, har Norges Bank holdt renten uendret på 4,5 prosent.
Denne forskjellen skyldes at norsk økonomi går bedre, med høyere prisvekst og lavere arbeidsledighet enn i Sverige. Norges Bank signaliserer at det kan komme rentekutt i 2025, men forventer en begrenset kuttsyklus.
HSBC tror Norges Bank vil kutte renten med ett prosentpoeng, mens markedet venter 1,5 prosentpoeng.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har for femte gang i år satt ned styringsrenten, denne gangen med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Inflasjonen i Sverige har stabilisert seg rundt målet på 2 prosent, noe som har muliggjort rentekuttene. Riksbanken signaliserer at ytterligere kutt kan komme i første halvår 2025. I motsetning til Norge, har Sverige lavere prisvekst, men også svakere økonomisk utvikling. Flere andre land har også kuttet renten i det siste, inkludert USA og eurosonen, mens Norges Bank ventes å holde renten uendret.
3 måneder siden
Sveriges prisvekst falt til 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden desember 2020, og lavere enn analytikernes forventninger. Riksbanken har allerede gjennomført fem rentekutt i fjor, og markedet forventer ytterligere kutt i nær fremtid. Styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent. Den økonomiske situasjonen i Sverige skiller seg fra Norge med svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
3 måneder siden
Sverige opplevde en inflasjon på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020, og lavere enn forventet. Dette kommer etter fem rentekutt fra Riksbanken i fjor. Markedet forventer ytterligere rentekutt i de kommende månedene, med en styringsrente på 2,0 prosent ved halvårsskiftet 2025. Den svenske økonomien skiller seg fra den norske med svakere utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
3 måneder siden
Den svenske riksbanken har satt ned styringsrenten til 2,25 prosent, som er halvparten av den norske renten på 4,5 prosent. Dette er det sjette rentekuttet i Sverige på kort tid, og samlet har renten blitt redusert med 1,75 prosentpoeng siden mai i fjor. Riksbanken er imidlertid forsiktig med å antyde ytterligere rentekutt, og vil nøye vurdere effekten av tidligere kutt på inflasjon og konjunkturer før de tar nye beslutninger.
4 måneder siden
Den norske sentralbanksjefen forklarer hvorfor Norge ikke har kuttet renten like mye som Sverige, til tross for at den svenske kronen er sterkere. Hovedårsaken er at Norge har høyere prisvekst og en sterkere økonomi. Sentralbanksjefen frykter at et kraftig rentekutt ville ført til en svekkelse av kronen. Norsk prisvekst forventes å holde seg over målet på 2 prosent i flere år fremover, mens svensk prisvekst forventes å være lavere. Rentedifferansen mellom land påvirker valutakurser, men det er også mange andre faktorer som spiller inn.
4 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret i årets siste rentemøte. De anser sannsynligheten for et rentekutt i januar som lav, og flere tror første kutt vil komme i mars 2025. Dette skyldes at norsk økonomi går bedre enn forventet, og at inflasjonen fortsatt er for høy. Økonomene forventer også at Norges Bank vil signalisere færre rentekutt enn tidligere, og at rentebanen vil løftes noe. Det pekes også på at Norges rentenivå ikke skiller seg markant fra andre land.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
1 måned siden
Sveriges prisvekst økte mer enn forventet i februar, ifølge SCB. KPI endte på 1,3 prosent, mens KPIF steg til 2,9 prosent, begge over økonomers forventninger. Riksbanken har tidligere kuttet renten for å stimulere økonomien grunnet lav prisvekst og svak økonomisk utvikling. Sveriges styringsrente er nå 2,25 prosent, sammenlignet med Norges 4,5 prosent.
3 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved årets første rentemøte. Det er bred enighet om at sentralbanken vil signalisere et rentekutt i mars, til tross for en svak krone og økte renteforventninger i utlandet. Det er imidlertid uenighet blant økonomene om hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av 2025, med spådommer som varierer fra to til fire. Noen økonomer mener Norges Bank er for optimistiske med tanke på hvor langt ned renten skal i løpet av året, og at effekten av rentekutt vil være sterkere enn forventet. Samtidig trekker lavere prisvekst i desember i motsatt retning av de økte utenlandske renteforventningene og den svake kronen.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
26 dager siden
Sveriges inflasjon holder seg under målet, med en prisvekst på 0,5 prosent i mars, lavere enn analytikernes forventninger. KPFI-målingen, som Riksbanken følger nøye, viste 2,3 prosent, i tråd med Riksbankens prognose. Den svenske styringsrenten er nå 2,25 prosent, halvparten av den norske. Samtidig har Sverige høyere arbeidsledighet, som i februar steg til 9 prosent.
4 måneder siden
Sveriges Riksbank har redusert styringsrenten for femte gang i år. Det forventes kun ett rentekutt til i 2025, sannsynligvis i første halvår, gitt at inflasjonen holder seg stabil. Riksbanken anslår en inflasjon på 1,9 prosent for 2024 og 2 prosent for 2025, som er sentralbankens inflasjonsmål. I Norge skal Norges Bank presentere sin rentebeslutning for desember, og analytikere anslår at første rentekutt i Norge tidligst vil komme i mars.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.