USA har skapt sjokkbølger i EU ved å anmode om at de trekker sin FN-resolusjon som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. I stedet har USA foreslått en alternativ resolusjon som sidestiller partenes handlinger og uttrykker sorg over tap av menneskeliv på begge sider.
EUs reaksjon er sterk kritikk, med anklager om at USA fremmer det russiske narrativet. Samtidig fortsetter uenighetene innad i G7 vedrørende bruken av begrepet «russisk aggresjon».
Frankrikes president Emmanuel Macron planlegger et møte med Trump i et forsøk på å finne en løsning på konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USA og Russland har stemt likt i to FN-resolusjoner om Ukraina, noe som har skapt oppsikt. I FNs sikkerhetsråd ble en resolusjon vedtatt som oppfordrer til en rask slutt på krigen, uten å kritisere Russland. USA støttet dette forslaget, mens land som Frankrike og Storbritannia avsto fra å stemme. Samtidig stemte USA mot en resolusjon i FNs generalforsamling som fordømte Russland og krevde tilbaketrekking av russiske styrker. Disse hendelsene understreker økende forskjeller mellom USA og Europa i synet på krigen i Ukraina. Putin har uttalt at han anser Trumps tilnærming til krigen som rasjonell.
2 måneder siden
USA har foreslått en resolusjon i FN som tar til orde for en rask slutt på konflikten i Ukraina og en varig fred. Resolusjonen unnlater å nevne de russisk-okkuperte områdene, noe som har skapt reaksjoner. Russlands FN-ambassadør er fornøyd med forslaget, men mener det ikke adresserer konfliktens underliggende årsaker. Samtidig foreligger et konkurrerende forslag fra europeiske land og Ukraina, som krever umiddelbar tilbaketrekking av russiske styrker og nevner Russlands fullskala invasjon. FNs generalforsamling skal stemme over begge forslagene.
2 måneder siden
USA oppfordrer FNs medlemsland til å stemme for deres resolusjon om Ukraina-krigen, og avvise et rivaliserende forslag fra Ukraina og europeiske allierte. USA beskriver sin resolusjon som fremtidsrettet og fokusert på å avslutte krigen, mens den europeiske resolusjonen krever at Russland trekker sine tropper ut av Ukraina og stanser fiendtlighetene. Flere land har foreslått endringer i den amerikanske teksten. USAs fremstøt kommer etter at Trump lanserte et forsøk på å megle frem en slutt på krigen, noe som har skapt splid med Zelenskyj.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
12 dager siden
President Trump antyder at USA kan trekke seg fra forsøket på å løse Ukraina-konflikten hvis partene ikke samarbeider. Han avviser å bli lurt av Russland, men understreker at USA ikke vil fortsette fredsforhandlingene i uker eller måneder. USAs forslag innebærer at Ukraina må oppgi NATO-medlemskap og akseptere at Russland beholder de okkuperte områdene, mens sanksjonene mot Russland mykes opp. Europeiske kilder understreker at en avtale krever at Russland stanser kampene og at Ukraina får sikkerhetsgarantier. Russland melder om fremgang, men vanskelig kontakt med USA.
9 dager siden
Trump-administrasjonen har lagt fram kontroversielle forslag for å avslutte krigen i Ukraina, inkludert muligheten for å anerkjenne Krimhalvøya som russisk territorium. Forslaget har fått sterk kritikk fra ukrainske myndigheter, som omtaler det som en «enorm skandale» og et alvorlig brudd på internasjonale prinsipper. USA har også foreslått å fryse de nåværende frontlinjene i krigen, hindre Ukrainas medlemskap i Nato og lette sanksjonene mot Russland. Ukrainas president Zelenskyj har vist vilje til en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke akseptert dette. Forslagene kan undergrave internasjonal rett og gi Putin en diplomatisk seier, ifølge eksperter og nyhetsmedier. USA venter nå på Ukrainas svar, som kan komme i forbindelse med et møte i London.
2 måneder siden
Donald Trump hevder Vladimir Putin vil akseptere europeiske fredsstyrker i Ukraina, mens Emmanuel Macron bekrefter Europas vilje til å bidra med fredsstyrker, men ikke ved frontlinjen. Trump sier også at krigen kan være over om få uker, og antyder store økonomiske avtaler med Russland. Han nevner også muligheten for at Zelenskyj besøker Washington for å signere en mineralavtale, men Zelenskyj har tidligere avvist å betale for USAs støtte. Samtidig vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon som krever russisk tilbaketrekning fra Ukraina, på dagen tre år siden invasjonen.
1 måned siden
Den tidligere estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves anklager USA for å ha tatt Russlands parti i konflikten med Ukraina, etter USAs våpen- og etterretningsembargo. Ilves uttrykker sjokk over at Donald Trump tilsynelatende ignorerer USAs forpliktelser for å opprettholde freden i Europa. EU og flere land varsler økte investeringer i forsvar, og Frankrikes president Macron advarer om at Russland ikke vil nøye seg med Ukraina. Ilves er usikker på om Europa kan stole på amerikansk hjelp ved et eventuelt russisk angrep.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina er skyld i krigen med Russland, og mener de burde ha inngått en avtale for å unngå konflikten. Uttalelsen kommer etter at Ukraina har uttrykt frustrasjon over å ikke være invitert til fredssamtaler mellom USA og Russland. Møtet mellom USA og Russland har ført til kritikk og bekymring i Europa, som føler seg oversett i prosessen.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron møter Donald Trump for å diskutere fortsatt amerikansk støtte til Ukraina og viktigheten av europeisk involvering i samtaler med Russland. Macron understreker at Russland er angriperen og at støtten til Ukraina må være urokkelig. Han ønsker å presentere forslag for å motvirke den russiske trusselen, inkludert europeisk deltakelse i samtaler mellom USA og Russland. Statsminister Støre har snakket med Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer om behovet for europeisk samordning. Trump skal også møte Zelenskyj for å diskutere en mineralavtale.
2 måneder siden
Russiske medier rapporterer om sterke reaksjoner i Europa etter USAs kritikk, inkludert J.D. Vances tale i München og telefonsamtalen mellom Trump og Putin. Avisen Moskovsky Komsomolets beskriver et sjokkert Europa som sliter med å komme seg etter «sparket under beltestedet» fra USA. Dagsavisen Nezavisimaya Gazeta melder om en kulturkrig mellom USA og EU. Flere europeiske ledere møtes til krisemøte i Paris for å diskutere sikkerheten i Ukraina og Europa, etter USAs oppfordring om at Europa må ta et større ansvar.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et uventet samarbeid mellom USA og Russland i FN, der USA stemte sammen med Russland i en resolusjon om Ukraina. Dette har skapt bekymring for den transatlantiske alliansen og fremtiden til Nato. Eksperter som Hilmar Mjelde frykter at USA er på vei ut av Nato, mens Eirik Løkke påpeker at man ikke kan stole på verken Putin eller Trump. Trump hevder å ha samtaler med Putin om å avslutte krigen og diskutere økonomisk utvikling mellom USA og Russland. Samtidig korrigerte Macron Trump angående Europas økonomiske bidrag til Ukraina. Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale, men detaljene er omstridte, og Zelenskyj har tidligere uttrykt skepsis.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.