En ny stavemetode gir håp for ikke-talende barn med autisme, men møter også skepsis i fagmiljøene. Metoden har hjulpet flere barn med å uttrykke seg etter mange år i stillhet.
Artikkelen presenterer stavemetoden Spelling to Communicate (S2C), som gir ikke-talende barn på autismespekteret en mulighet til å kommunisere. Isak Wisth Torgersen (11) og Edward Lorentzen (12), som begge mistet språket i ung alder, har lært metoden og uttrykker at den har endret livene deres ved å gi dem en stemme.
Styreleder i Autismeforeningen, Ruth Gravdal, anerkjenner metodens potensial for å hjelpe autistiske personer med å uttrykke seg, men understreker behovet for evidensbasert kunnskap. I USA har metoden ifølge grunnlegger Elizabeth Vosseller hjulpet tusenvis, men den amerikanske organisasjonen ASHA advarer mot den, med bekymring for manglende vitenskapelig grunnlag og mulig påvirkning fra hjelpere.
Vosseller og det norske Stavekoden kompetansesenter, drevet av Hilde Lorentzen og Vilde Ottem-Guii, avviser kritikken og hevder metoden har klare regler og grundig opplæring for å sikre at det er barnet selv som kommuniserer.
Isak Wisth Torgersen
Edward Lorentzen
Ruth Gravdal
Elizabeth Vosseller
Hilde Lorentzen
VG
Autismeforeningen
International Association for Spelling as Communication (I-ASC)
ASHA
Stavekoden kompetansesenter
USA
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israel planlegger en ny, intensiv offensiv i Gaza for å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale følger og etnisk rensning. Samtidig krever 18 norske artister, støttet av over 4000 nordiske kolleger, at Israel utestenges fra årets Eurovision Song Contest på grunn av anklager om krigsforbrytelser og folkemord.
Tidligere visepresident Mike Pence kritiserer Donald Trumps Ukraina-politikk, tollpolitikk og håndtering av 6. januar-uroen. Samtidig fryser Trump-administrasjonen føderale midler til Harvard Universitetet grunnet påstått radikal ideologi, og Trump gjentar påstander om at koronapandemien startet med en lab-lekkasje i Wuhan. Canadas statsminister Mark Carney møter Trump for å diskutere økonomi og sikkerhet, mens Trumps tollpolitikk fører til at selskaper som Mattel varsler prisøkninger og kinesiske firmaer forsøker å omgå tollsatsene.
Stortinget diskuterer den kontroversielle elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya, et prosjekt regjeringen godkjente for å kutte klimagassutslipp. Senterpartiet har snudd i saken, og en bred opposisjon frykter kraftmangel og økte strømpriser. Opposisjonen sliter med å samles om et felles alternativ for å stoppe prosjektet, mens Arbeiderpartiet forsvarer beslutningen.
Interne stridigheter preger LO før den kommende kongressen. Veteraner i Fellesforbundet krever nasjonal kontroll over strømpriser for å sikre industrien lavere kostnader. Samtidig foreslår Fagforbundet, LOs største forbund, en radikal endring av Avtalefestet Pensjon (AFP) for å inkludere flere, noe Fellesforbundet er skeptisk til. Begge sakene ventes å bli sentrale på LO-kongressen.
En ny trusselvurdering fra helseforetakene for 2025 konkluderer med at risikoen for organisert cyberkriminalitet mot spesialisthelsetjenesten er meget høy. Sykehusene, som forvalter sensitive data og har en nøkkelrolle i beredskap, anses som attraktive mål for kriminelle og statlige aktører. Rapporten identifiserer også cyberspionasje fra fremmede stater som en høy trussel.
Innbyggere i Sudans viktigste havneby, Port Sudan, rapporterte om eksplosjoner natt til tirsdag, for tredje dag på rad. Byen fungerer som hovedsete for Sudans regjering og er et sentralt knutepunkt for humanitær hjelp. Tidligere angrep har vært rettet mot en militærbase og drivstofflagre, og militærkilder har lagt skylden på RSF-militsen i den pågående borgerkrigen.
1 måned siden
Tømrer Emil Julian, som selv er dyslektiker, er en aktiv forkjemper for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta fagprøven muntlig. Han opplevde selv å måtte kjempe for tilrettelegging under sin egen eksamen, til tross for god støtte tidligere i skolegangen. Høyres Margret Hagerup støtter kravet om muntlig eksamen, og fremhever at samfunnet går glipp av viktig kompetanse når elever faller fra på grunn av manglende tilpasning. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun viser til at muntlige eksamensformer er under utprøving i enkelte andre fag, men Dysleksi Norge er bekymret for at lærlinger fortsatt mangler tilstrekkelig tilrettelegging.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
1 måned siden
Artikkelen bruker Ingebrigtsen-saken som utgangspunkt for å belyse psykisk vold mot barn og barns overlevelsesstrategier i utrygge hjem. Den understreker barns avhengighet av sine omsorgspersoner og hvordan vedvarende stress og utrygghet kan ha alvorlige konsekvenser for deres utvikling. Artikkelen viser til forskning som indikerer at en betydelig andel barn i Norge opplever psykisk vold fra foreldre, og argumenterer for at åpenhet rundt slike erfaringer er viktig for å hjelpe andre og fremme forebygging.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
12 dager siden
Debatten om økningen i ADHD-diagnoser har skapt bekymring blant fagfolk. Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres, og peker på at diagnosekriteriene er for vide og at mange barn får diagnosen selv om de bare er umodne. Professor Lars Lien og andre eksperter avviser påstanden og advarer mot at slik skepsis kan hindre nødvendig hjelp og behandling. De understreker at mange med ADHD har reelle funksjonsutfordringer som krever oppfølging, og at medisinering har dokumenterte positive effekter, blant annet ved å redusere risiko for rus, kriminalitet og depresjon. Antall henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien har økt betydelig siden pandemien, og bruken av ADHD-medisin øker. Samtidig har private utredningstilbud økt, noe som har skapt debatt om kvalitet og tilgang. Pasienter som Charlotte Fredstad Huuse forteller om viktigheten av å bli trodd og få riktig diagnose etter å ha opplevd avvisning i det offentlige helsevesenet.
1 dag siden
Ezra Kjos Sunde (20) slet lenge med usynlige utfordringer før hun fikk en autismediagnose. Et kommunalt møtested i Sunnfjord har hjulpet henne betydelig.
1 måned siden
Artikkelen omhandler søksmål mot KI-chatboten Character AI i USA, etter at en tenåring tok sitt eget liv etter samtaler med en bot. Samtidig bruker mange unge, inkludert en norsk 19-åring, Character AI daglig for støtte, vennskap og inspirasjon. Kritikere påpeker manglende filtre mot skadelig og seksuelt innhold, og at botene kan bli frekke og mobbe brukerne. Forskere advarer om at unge kan stole mer på KI enn på mennesker, noe som kan føre til manipulasjon og endrede sosiale strukturer. Selskapet bak Character AI hevder å ta sikkerhet på alvor og har innført tiltak for yngre brukere.
7 dager siden
Stortinget bryter et tidligere løfte om å forby plassering av unge på sykehjem mot deres vilje. Regjeringen droppet lovforslaget og får nå støtte fra et flertall i Stortinget.
1 dag siden
Stortinget skal behandle et forslag til ny barnelov som vil likestille foreldre. Forslaget møter sterk kritikk fra Barneombudet og flere organisasjoner som frykter negative konsekvenser for barn.
20 dager siden
Artikkelen omhandler familier som flytter hyppig for å unngå barnevernets oppfølgning. En konkret sak viser hvordan en familie flyttet mellom kommuner for å unngå undersøkelser, noe Bufdir bekrefter er en kjent problemstilling. Lovverket ble styrket i 2024 for å sikre bedre kommunikasjon mellom kommunene ved flytting. Statistikken viser at 3,4 prosent av barnevernssaker ble henlagt i 2023 grunnet flytting. Bufdir understreker at kommunene har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn, men erkjenner at kvaliteten på barnevernet varierer mellom kommunene. Et utvalg ble opprettet i desember 2024 for å gjennomgå barnevernets organisering.
1 måned siden
Artikkelen belyser viktigheten av tydelig kommunikasjon og kunnskap om samtykke for å sikre trygge og gode seksuelle opplevelser for ungdom. Den peker på at mange unge mangler verktøyene for å uttrykke egne ønsker og forstå andres signaler, noe som kan føre til misforståelser og grenseoverskridelser. Med en ny samtykkelov på vei, argumenteres det for at undervisning, refleksjon og samtaler om sex og samtykke er avgjørende, både i skolen og hjemme. Forfatterne har i samarbeid med Landsforeningen mot seksuelle overgrep skrevet to håndbøker der ungdommer gir sexråd til hverandre, for å bidra til økt kunnskap og bedre kommunikasjon.
4 dager siden
En 16 år gammel gutt forteller om sin avhengighet til skole-iPaden. Moren uttrykker sterk bekymring for skolens manglende kontroll over digitalt innhold.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
2 måneder siden
Artikkelen gir råd til voksne om hvordan de kan snakke med barn om krig og konflikter på en trygg og aldersadekvat måte. Eksperter understreker viktigheten av å lytte til barnas bekymringer, gi ærlige svar tilpasset deres alder, og fokusere på løsninger og håp. Redd Barna og Bufdir gir konkrete råd om hvordan man kan snakke med barn i ulike aldersgrupper, fra de minste til ungdom. Det anbefales også å skjerme barn fra sterke nyhetsbilder og være til stede i deres digitale hverdag for å hjelpe dem med å håndtere informasjon de møter på nettet. Hvis barnet viser tegn på sterk uro eller søvnproblemer, bør man vurdere å søke profesjonell hjelp.