Kinesiske selskaper forsøker å omgå USAs høye tollsatser ved å sende varer via naboland. Denne praksisen, omtalt som «opprinnelsesvasking», har økt etter at USA innførte nye tollregler.
Kinesiske selskaper tar i bruk metoder for å unngå de høye tollsatsene USA innførte 2. april, spesielt den på 145 prosent for kinesiske varer. Ifølge Financial Times sender selskapene varer via tredjeland for å skjule varenes egentlige opprinnelse, en praksis som kalles «opprinnelsesvasking».
Dette bekreftes av en økning i kinesiske varer til naboland, som Sør-Korea, der tollbyrået har avdekket forfalsket opprinnelse på varer verdt 21 millioner dollar, hovedsakelig fra Kina. En annen metode er å blande dyre og billige varer for å oppgi en lavere samlet verdi. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen beskriver dette som desperate forsøk og en amerikansk boikott.
Han mener tollkrigen skader begge parter og at Europa kan bli et alternativt marked for kinesiske varer. Andreassen peker også på fjerningen av tollfritaket for varer under 800 dollar, som rammer selskaper som Shine og Temu, og kan påvirke transportbehov.
Donald Trump
Sarah Ou
Jan Ludvig Andreassen
Xi
Financial Times
Baitai Lightning
Eika Gruppen
Shine
Temu
Kina
USA
Sør-Korea
Europa
14 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
23 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
2 måneder siden
Kina har varslet mottiltak som svar på USAs økte straffetoll på kinesiske varer. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen advarer om at begge parter vil tape på dette, da det resulterer i dyrere varer og mindre effektiv produksjon. Andreassen fremhever at dette tollregimet skaper usikkerhet som kan svekke den globale veksten, og at Norge indirekte vil bli påvirket. Kina avviser USAs begrunnelse om fentanyl og hevder at økte tollsatser vil undergrave stabiliteten i den globale verdikjeden.
24 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
3 dager siden
Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull i tollregelverket for import av billigvarer. Tiltaket skal beskytte amerikansk næringsliv, men kan føre til høyere priser for forbrukere.
10 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
26 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
23 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med økte tollsatser. Kina vurderer å bruke flere virkemidler, inkludert salg av amerikanske statsobligasjoner og begrensning av eksport av sjeldne jordarter. USA kan svarteliste flere kinesiske selskaper, men eksperter er usikre på effekten. Kina kan også devaluere sin valuta for å motvirke tollsatser. Forhandlinger kan inkludere eierskapet til TikTok i USA. Eksperter er uenige om hvorvidt Kina vil selge statsobligasjoner, da dette kan skade egne investeringer og føre til ytterligere konfrontasjoner. USA har få effektive mottiltak.
27 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
3 måneder siden
USA innfører 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noe som utløser et svar fra Kina. Kina svarer med å innføre 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebiler. I tillegg ilegger Kina 15 prosent toll på amerikansk naturgass og kull. Kina innfører også eksportkontroll på flere viktige metaller og relaterte produkter. Det kinesiske finansdepartementet kritiserer USAs president for brudd på reglene til Verdens handelsorganisasjon.
3 måneder siden
USA har innført 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noko som har ført til eit svar frå Kina. Kina innfører 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebilar. I tillegg svarer Kina med å innføre 15 prosent tilleggstoll på naturgass og kol frå USA. Kina innfører også eksportkontroll på fleire metall.
2 måneder siden
Kina svarer på USAs innføring av toll på varer fra Kina, Mexico og Canada med å innføre toll på en rekke amerikanske varer, inkludert landbruksprodukter. Tiltaket kommer som en reaksjon på Donald Trumps begrunnelse om at Kinas overkapasitet i industrien og fentanylproduksjon skader USA. Kina innfører også sanksjoner mot amerikanske våpenselskaper som handler med Taiwan. Kinas finansminister uttaler at USAs grep øker byrden på amerikanske selskaper og forbrukere, og advarer om at Kina vil bruke alle nødvendige midler for å forsvare sine interesser. Nyheten utløste et kraftig fall på børsene i Asia.
25 dager siden
Kina svarer på USAs tolløkninger ved å øke tollen på amerikanske varer fra 84 til 125 prosent, ifølge finansdepartementet i Beijing. Dette er et motsvar til USAs toll på kinesiske varer, som er på 145 prosent. Kina mener USAs høye tollsatser bryter med internasjonale handelsregler og sunn fornuft. Den nye tollen vil bli innført fra 12. april.
15 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
2 måneder siden
Kina svarer på USAs nylige tollsatser ved å innføre toll på opptil 15 prosent på en rekke amerikanske varer. Tiltakene rammer flere mat- og landbruksprodukter, inkludert kylling, bomull, soyabønner og storfekjøtt. Kinas mottiltak kommer etter at Donald Trump bekreftet innføring av 20 prosent toll mot Kina. Kina hadde tidligere uttalt at de ville bruke «alle nødvendige midler» for å forsvare sine interesser. I tillegg vil ti amerikanske selskaper innen forsvar og byggebransjen bli satt på en liste over upålitelige selskaper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes blir ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. LO-kongressen, som har åpnet, preges også av viktige politiske debatter om blant annet AFP-ordningen, nasjonal kontroll over strømpriser, og et forslag om full økonomisk boikott av Israel.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker internasjonal frykt for katastrofale følger. Samtidig sonet en ung israeler fengsel for å nekte Gaza-tjeneste, og i Norge krever artister Israel utestengt fra Eurovision.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. En filmprodusent som fulgte familien tett, uttalte at hun ikke opplevde frykt hos barna. En psykologspesialist forklarte sin definisjon av vold, noe Ingebrigtsen reagerte på. Pressen har også bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitneforklaring.
Stortinget diskuterer den kontroversielle elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya. Prosjektet møter motstand fra en splittet opposisjon som frykter økte strømpriser og naturinngrep, men de har ikke klart å enes om et felles alternativ til regjeringens plan.
Kristelig Folkeparti (KrF) har mottatt en bombetrussel mot sitt hovedkontor. Partileder Dag Inge Ulstein bekrefter hendelsen, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken.
Regjeringsadvokaten har krevd stans i forhandlinger om salg av den siste privateide eiendommen på Svalbard, Søre Fagerfjord, til utenlandske interesser. Næringsdepartementet viser til et vedtak etter sikkerhetsloven som krever statlig samtykke.