Ei meiningsmåling utført av Reuters og Ipsos viser at over halvparten av amerikanarane er imot dei nye tollsatsane og forventar høgare prisar på daglegvarer. Undersøkinga kjem samtidig som USA trappar opp handelskrigen med Kina.
Kinesiske innbyggjarar trur ikkje tollen vil påverke kvardagen deira, men analytikarar meiner Kina har lite å vinne på handelskrigen.
USA melder at nesten 70 land har tatt kontakt for å forhandle om tollsatsar, og at dei vil ha skreddarsydde avtalar som gagnar amerikanske arbeidarar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
En meningsmåling fra Reuters/Ipsos viser at et flertall amerikanere forventer prisstigning som følge av Donald Trumps økte tollsatser på import. 73 prosent av de spurte tror prisene på dagligvarer vil øke de neste seks månedene, mens bare 4 prosent tror de vil synke. 57 prosent er imot tollsatsene, inkludert en firedel av de partitilknyttede. Samtidig støtter 52 prosent Trumps påstand om at andre land har utnyttet USA i verdensmarkedet. Undersøkelsen ble utført digitalt blant 1027 voksne amerikanere.
22 dager siden
USA innfører fra onsdag en toll på 104 prosent på kinesiske varer som svar på Kinas økte straffetoll mot USA. Pressesekretær Karoline Leavitt opplyser at nærmere 70 land ønsker å forhandle om amerikansk toll, og Italias statsminister Meloni skal møte Trump for forhandlinger 17. april. USA ønsker skreddersydde handelsavtaler med hvert land, men straffetollen vil gjelde under forhandlingene. En meningsmåling viser at et flertall av amerikanere er negative til Trumps tollpolitikk, og børsene i USA har svingt kraftig etter nyhetene.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer med gjensidige tolløkninger, der begge parter tilsynelatende er fanget i en intens maktkamp. USA varsler at de har flere virkemidler tilgjengelig og oppfordrer Kina til forhandlinger. Kina på sin side signaliserer at de vil ignorere ytterligere amerikanske tolløkninger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for landets økonomi. Trump uttrykker likevel optimisme om at en handelsavtale vil bli inngått, selv om han er usikker på om Kina er klar for det akkurat nå.
10 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med økte tollsatser. Kina vurderer å bruke flere virkemidler, inkludert salg av amerikanske statsobligasjoner og begrensning av eksport av sjeldne jordarter. USA kan svarteliste flere kinesiske selskaper, men eksperter er usikre på effekten. Kina kan også devaluere sin valuta for å motvirke tollsatser. Forhandlinger kan inkludere eierskapet til TikTok i USA. Eksperter er uenige om hvorvidt Kina vil selge statsobligasjoner, da dette kan skade egne investeringer og føre til ytterligere konfrontasjoner. USA har få effektive mottiltak.
2 måneder siden
USA har innført nye tollsatser mot Kina, Canada og Mexico, noe som har ført til bekymring for en global handelskrig. Eksperter mener EU kan være neste mål, og at dette kan ramme norsk eksport og arbeidsplasser. Økte priser i USA kan føre til inflasjon og renteøkning i Norge. Det er usikkert om Trumps tiltak vil lykkes, og det er risiko forbundet med dem. Utenriksministeren mener fri handel er i alles interesse og at en handelskrig ikke tjener noen.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
1 måned siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med gjensidige tolløkninger. USA har innført toll mot Canada og Mexico, samt økt tollen mot Kina, noe Kina har svart på med toll på amerikanske varer. NHO melder om økende usikkerhet i norsk næringsliv som følge av handelskrigen. Samtidig har USA satt all militærhjelp til Ukraina på pause etter uoverensstemmelser.
2 måneder siden
USA har innført straffetoll på varer fra Canada, Mexico og Kina, noe som ifølge økonomer vil føre til høyere priser og mindre effektiv handel. Canada og Mexico har svart med mottiltak, mens Kina advarer mot handelskrig. Eksperter er overrasket over hvor hardt Trump går til verks mot sine naboland, og mener dette kan ramme amerikanske husholdninger og næringsliv. Norge kan også bli rammet dersom en handelskrig sprer seg til EU, noe som kan gjøre det vanskeligere for norsk eksport.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den tollkrigen som har startet etter initiativ fra Trump, med økte tollsatser på importvarer fra Kina, Canada og Mexico. Dette forventes å føre til høyere priser for amerikanske forbrukere og bekymring for reduserte marginer i varehandelen. Markedet har reagert begrenset, men eksperter som Paul Krugman advarer mot usikkerheten og de negative konsekvensene av Trumps politikk. Samtidig viser ferske tall at den amerikanske økonomien allerede viser tegn til å miste fart, med svakere utvikling i forbruk og boligbygging.
17 dager siden
En eskalerende handelskrig mellom USA og Kina vekker bekymring for globale konsekvenser, også for Norge. Forskere ved NUPI påpeker at konflikten kan føre til store forstyrrelser i verdensøkonomien. Økte tollsatser struper handelen mellom de to stormaktene, og det er liten vilje til å forhandle. Samtidig kritiseres USAs president for å undergrave internasjonale samarbeidsavtaler og for å manipulere tollsatsene. Norske forskere understreker at Norge, som en liten og åpen økonomi, er sårbar for slike globale handelskonflikter.