Elbil24 har analysert EU-kontroller av fire år gamle elbiler og funnet at rust på bremseskiver er den vanligste årsaken til mangel. Dette skyldes at elbiler bruker regenerering i stedet for mekanisk bremsing, noe som fører til rustdannelse.
Andre vanlige feil er knyttet til hjuloppheng, lysinnstillinger og dekk. Elbilers tyngde belaster hjulopphenget mer, og feil lysinnstilling forekommer også hyppig.
Mange kunne unngått etterkontroll ved å sjekke dekkene på forhånd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En analyse av EU-kontroller i 2024 viser at elbiler har en høyere strykprosent enn bensin- og dieselbiler. Dette gjelder for alle årsmodeller fra 2012 til 2020. Hovedårsaken er bremsefeil, som skyldes mindre bruk av bremsene i elbiler, noe som fører til rust. Elbiler scorer også dårligere på hjuloppheng og dekk grunnet høyere vekt og kraftigere motor, mens bensin- og dieselbiler oftere har feil knyttet til støy og avgasser.
3 måneder siden
Statens vegvesen rapporterer at 27 prosent av kontrollerte kjøretøy i 2024 hadde feil på bremsene, ofte på grunn av slitasje eller rust. Elbiler har en høyere andel bremsefeil grunnet mindre bruk av bremsene. Totalt hadde 676 000 av 1,4 millioner kontrollerte kjøretøy feil som krevde utbedring for EU-godkjenning. Etter bremsefeil, var feil på lys og elektrisk utstyr nest vanligst med 25 prosent, etterfulgt av feil på akslinger, hjul og dekk med 22 prosent. Statens vegvesen oppfordrer bileiere til å vedlikeholde bilene jevnlig for å unngå feil og etterkontroll.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige feil som fører til at biler underkjennes i EU-kontrollen. Mange av disse feilene, som defekte lyspærer, rustne bremser og manglende utstyr, kan enkelt fikses av bileieren selv før kontrollen. Spesielt elbiler er utsatt for rust på bremsene på grunn av mindre bruk av bremsene, og artikkelen anbefaler kraftige oppbremsinger for å redusere dette problemet. Bileiere bør også huske å medbringe vognkort, varseltrekant og ladekabel. Ved å følge enkle vedlikeholdsrutiner kan bileiere spare tid og penger ved å unngå unødvendige etterkontroller.
2 måneder siden
En rapport fra Elbil24 viser at Tesla Model 3 har en lav andel godkjente biler ved første EU-kontroll. Kun 55 prosent av de kontrollerte bilene ble godkjent, med feil på aksler, hjul og dekk som de vanligste årsakene. Lexus UX300 og Audi e-tron utmerker seg positivt med godkjenningsrater på over 90 prosent. Tesla har ikke kommentert funnene.
2 måneder siden
Statens vegvesen avdekket flere alvorlige kjøretøymangler under en kontroll på E16 ved Kløfta. Blant annet ble en personbil med fullstendig utslitte dekk og en bil med tilhenger uten bremser stoppet. En lastebil hadde også manglende bremser på fem hjul. Flere førere ble anmeldt og kjøretøy fikk bruksforbud. Vegvesenet uttrykte skuffelse over de alvorlige manglene, men understreket viktigheten av å fjerne disse kjøretøyene fra veiene.
2 måneder siden
Statens vegvesen stoppet nesten 50 000 person- og varebiler i 2024, og av disse fikk nesten 10 000 bruksforbud eller ble anmeldt for alvorlige feil. Overlast er den vanligste årsaken til reaksjoner, og mange bilister er ikke klar over at spesielt elbiler ofte har lav nyttelast. Kontrollører avdekker også feil på lys og dekk. Bileksperter advarer om at overlast går ut over trafikksikkerheten og kan føre til bot, førerkortbeslag og redusert forsikringsutbetaling ved ulykker. Det er viktig å sjekke vognkortet for å unngå å overskride tillatt nyttelast.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg problemet med biler som blir stående forlatt gjennom vinteren i norske byer. Disse bilene hindrer trafikk, vanskeliggjør brøyting og kan føre til farlige situasjoner. I tillegg forfaller bilene, med fuktskader som fører til rust og råte. En verkstedseier forklarer hvordan batterier blir ødelagt, lakk skades og interiør mugner. Mangelen på garasjeplasser og høye parkeringskostnader bidrar til at biler blir stående.
13 dager siden
Under en kontroll i Rogaland ble en bil avskiltet av Statens vegvesen. Opprinnelig ble bilen stoppet på grunn av feil lysbruk, men kontrollen avslørte at bilen var begjært avskiltet grunnet manglende forsikring. Videre avdekket kontrollen flere tekniske mangler, deriblant for dårlig mønsterdybde på tre av fire dekk, et ulovlig senkesett som ikke var innført i vognkortet, samt defekt baklys. Fører ble ilagt dekkgebyr og pålagt å utbedre de tekniske manglene for å få bilen godkjent igjen.
1 dag siden
Statens havarikommisjon melder at tekniske feil på lette motorsykler har bidratt til flere dødsulykker. Flere unge mistet livet i slike ulykker i fjor.
2 måneder siden
Bilbergingsselskaper rapporterer om mange utrykninger på grunn av flate batterier, spesielt i kalde perioder. Hyppig småkjøring tapper batteriet, og mange elbileiere er ikke klar over at deres biler også har et lite startbatteri som kan svikte. Eksperter anbefaler å ta jevnlige langturer for å lade batteriet, vedlikeholdslade det et par ganger i vinterhalvåret, eller investere i en startbooster for nødsituasjoner. Ved gjentatte problemer bør batteriet sjekkes og eventuelt byttes ut.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
17 dager siden
Mange elbil-eiere risikerer overvekt, spesielt på ferieturer, på grunn av lav nyttelast kombinert med batterienes vekt. Statens vegvesen avdekker stadig tilfeller av overvekt, og flere populære elbilmodeller har overraskende lav nyttelast. Den oppgitte nyttelasten i brosjyrer stemmer ikke alltid med virkeligheten, da ekstrautstyr som tilhengerfeste reduserer den tillatte vekten. Å kjøre med overvekt kan være trafikkfarlig, føre til avkortning i forsikringen og potensielt brudd på garantivilkårene.
24 dager siden
Artikkelen fremhever to vanlige feil som bør unngås ved hjulskift på bilen. Feilplassering av jekken kan føre til skade på batteriet, spesielt på elektriske biler, med kostbare reparasjoner som resultat. I tillegg kan manglende etterstramming av hjulbolter føre til at hjulene løsner, noe som kan skape farlige situasjoner. Det anbefales å bruke momentnøkkel for å sikre korrekt tiltrekking og å kontrollere boltene etter en tids kjøring for å unngå ulykker og kostbare skader.
2 måneder siden
Tunge elbiler og elbusser bidrar til økt veislitasje i Oslo, noe som forverrer vedlikeholdsetterslepet på kommunale veier. Ifølge Bymiljøetaten øker veislitasjen på grunn av tyngre kjøretøy. En rapport fra 2021 viste at veienes tilstand har forverret seg siden 2009, med et anslått vedlikeholdsetterslep på 750 millioner kroner. Det borgerlige bystyreflertallet har vedtatt en opptrappingsplan for vedlikehold, men Fremskrittspartiet (FrP) etterlyser konkret handling fra byrådet. En ny kartlegging av vedlikeholdsetterslepet skal starte høsten 2024.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at 4 av 10 nordmenn foretrekker bensin- eller dieselbiler, noe som gjør målet om 100 prosent elbiler i Norge urealistisk. Analysesjef Jonathan Parr i Rebil mener at mange har behov som elbiler ikke dekker, som å trekke tunge tilhengere eller bor i områder med dårlig tilgang på hurtigladere. Han peker også på at bortfall av elbilfordeler har gjort holdningen til elbiler mer negativ. Støtten til elbilfordeler er høyest blant de med god økonomi. Selv om nybilsalget domineres av elbiler, er bruktbilmarkedet fortsatt preget av bensin- og dieselbiler. Usikkerhet rundt rekkevidde er også en faktor som påvirker bilvalget.