En ny studie undersøker sammenhengen mellom langvarig singeltilværelse og personlighetstrekk. Studien, som omfatter 77 000 personer over 50 år fra 27 europeiske land, viser at de som aldri har vært i et seriøst forhold, skårer lavere på utadvendthet, åpenhet og livstilfredshet sammenlignet med de som har hatt forhold tidligere.
Flere single i studien uttrykker et ønske om å finne en partner, men frykter å forbli alene. Samtidig understreker forskerne at funnene ikke er konkluderende, og at det kan være andre faktorer som påvirker både personlighet og evne til å danne forhold.
En av de intervjuede feiret 20 år som singel og mener man må finne glede i eget liv uavhengig av partner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
En ny amerikansk studie publisert i tidsskriftet «Alzheimer’s & Dementia» viser at ugifte personer har minst 50 prosent lavere risiko for å utvikle demens sammenlignet med gifte. Studien fulgte over 24.000 eldre voksne i alderen 50 til 104 år i opptil 18 år. Resultatene viste at både aldri gifte, skilte og enker hadde lavere risiko for demens, inkludert Alzheimers sykdom og Lewy body demens. Dette står i kontrast til en norsk studie fra 2022 som viste at ekteskap kunne beskytte mot demens. Forskerne antyder at ugifte ofte opprettholder bredere sosiale nettverk og sunnere livsstil, noe som kan bidra til lavere risiko. Studien understreker at det er en sammenheng, men ikke nødvendigvis en direkte årsak mellom sivilstatus og demensutvikling.
1 måned siden
En ny dansk undersøkelse viser at eldre mennesker er lykkeligere enn yngre, med en topp rundt 74 år, noe som bekrefter funn fra en lignende norsk studie fra 2023. Lykkeforsker Meik Wiking forklarer at eldre prioriterer bedre, men antyder også at dødelighet blant ulykkelige kan påvirke resultatene. Økonomisk trygghet, gode pensjoner og tilgang til helsetjenester bidrar til lykkefølelsen i Norden. Menn og kvinner er omtrent like lykkelige, men unge under 25 år er minst lykkelige sammenlignet med de over 65 år. Faktorer som positive tanker og gode relasjoner spiller også en viktig rolle.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker den ideelle alderen for ekteskap basert på forskning og statistikk. Studier viser at par som gifter seg mellom 28 og 32 år har lavere skilsmissefrekvens. Det påpekes at større aldersforskjell mellom partnere øker risikoen for skilsmisse. I Norge er gjennomsnittsalderen for ekteskap stigende, med 39,9 år for menn og 37,3 år for kvinner i 2023. Utdanning, karriere og økonomisk stabilitet er viktige faktorer som påvirker beslutningen om når man skal gifte seg. Artikkelen konkluderer med at det viktigste er at man føler seg klar og trygg, og at den beste alderen for ekteskap er et personlig valg.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 måneder siden
En internasjonal studie av 70 000 personer over 50 år viser at 30 prosent utviklet depresjon over fem år. De med lav sosioøkonomisk status hadde 34 prosent høyere risiko for å bli deprimerte enn de med høyere status. Studien indikerer at økonomi er en større risikofaktor for depresjon enn ensomhet i denne gruppen. Eksperter understreker at sosioøkonomiske faktorer må tas hensyn til i behandlingen av psykiske lidelser og at det er viktig å forebygge depresjon ved å adressere økonomiske problemer. Forbrukerøkonomer påpeker at økonomiske problemer kan føre til følelse av mislykkethet og at det er viktig å søke hjelp tidlig.
2 måneder siden
Ein studie publisert i The Lancet viser at Noreg er det einaste av 20 vesteuropeiske land der forventa levealder framleis aukar. Studien undersøkte forventa levealder ved fødsel frå 1990 til 2021. Alle dei andre landa opplevde ein nedgang i auken av forventa levealder etter 2011, lenge før koronapandemien. Dei britiske øyane har hatt den største nedgangen. Dei siste tala frå SSB viser at forventa levealder i Noreg i 2023 var 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede før pandemien. Storbritannia opplever den største nedgangen. Ifølge studien hadde pandemien liten innvirkning på levealderen i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Statistisk sentralbyrå melder at forventet levealder i Norge i 2023 er 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
Artikkelen utforsker den økende sosiale isolasjonen og ensomheten som mange eldre opplever i dagens moderne samfunn. Den beskriver hvordan endringer i familiestrukturer, digitalisering og tap av sosial kontakt etter pensjonisttilværelsen bidrar til denne utviklingen. Eldre mister ofte kontakten med tidligere kolleger og venner, og føler seg oversett av yngre generasjoner som lever i en digital verden. Denne isolasjonen kan føre til depresjon, økt bruk av rusmidler og behov for institusjonsomsorg. Forfatteren understreker at neste generasjon sannsynligvis vil oppleve enda mer ensomhet, men oppfordrer eldre til å finne glede i små ting og huske at det finnes mennesker som bryr seg.
4 måneder siden
En studie fra USA undersøkte sammenhengen mellom emojibruk og emosjonell intelligens hos 320 personer. Resultatene viser at de med høyere emosjonell intelligens bruker emojier oftere. Kvinner med høy emosjonell intelligens sender flere emojier til venner og familie, mens menn sender flere til partneren. Personer med en unnvikende tilknytningsstil bruker færre emojier. Studien antyder at kvinner kanskje uttrykker følelser mer via emojier. Det understrekes at emojibruk ikke er avgjørende for kommunikasjon, nærhet og emosjonalitet. Tidligere forskning viser også at emojibruk på jobb kan påvirke hvordan man oppfattes.
2 måneder siden
En ny britisk studie viser at personer med ADHD kan forvente å leve 7-9 år kortere enn personer uten diagnosen. Dette knyttes til økt risiko for ulykker, selvskading og livsstilssykdommer. Geir Kåre Nyland, som fikk diagnosen i voksen alder, deler sine erfaringer. Professor Josh Stott mener at et helsevesen tilpasset personer med ADHD, samt mer psykologisk hjelp, kan bidra til å øke levealderen. Nyland understreker også viktigheten av å finne positive utløp for stimuli gjennom for eksempel trening eller kunst.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
8 dager siden
Amalie Sørhaug (23) fra Haugesund, kjent fra TV 2s realityshow «Love Island», uttrykker bekymring for hvordan mobiltelefoner og datingapper påvirker dagens datingkultur. Hun mener at de mange valgmulighetene på mobilen gjør det vanskelig å bygge dype og varige relasjoner, og at dette fører til uforpliktende forhold, såkalte situationships. Selv om hun ikke fant kjærligheten på TV, fikk hun venner for livet. Sexolog Camilla J. Jægtvik Sørensen støtter Amalies syn og påpeker at mange single mister motivasjon og selvtillit etter gjentatte avvisninger i dagens datingmiljø. Undersøkelser viser at 7 av 10 unge voksne i Norge bruker datingapper, noe som kan overbelaste hjernen med for mange relasjoner samtidig. Begge mener at dagens fokus på raske valg og overfladisk kontakt går på bekostning av å skape ekte og dype forbindelser.
4 dager siden
Ny forskning antyder en sammenheng mellom sivilstand og vektøkning hos menn. Flere studier peker på at menn legger på seg etter å ha flyttet sammen med en kvinne.
1 måned siden
Ny forskning fra BI viser at lykke ikke nødvendigvis øker med inntekt. Studien viser at relasjoner, helse og genetikk er viktigere faktorer for lykkefølelsen. Lykkenivået stiger frem til man tjener 800.000 kroner, men kan synke når inntekten nærmer seg én million. Forskningen får støtte fra FHI, men sammenhengen mellom utdanning og lykke diskuteres. Begge forskningsinstitusjonene understreker viktigheten av å fokusere på mellommenneskelige relasjoner og aktiviteter som fremmer glede og velvære.