Den britiske regjeringen har grepet inn og tatt kontroll over British Steel fra kinesiske eiere, med henvisning til nasjonal sikkerhet og økonomisk stabilitet. Stålproduksjon anses som en kritisk faktor for landets forsvar, infrastruktur og sysselsetting.
Tiltaket ble iverksatt etter at de kinesiske eierne stoppet bestilling av kull, noe som truet driften av stålverket i Scunthorpe og tusenvis av arbeidsplasser. Regjeringen vurderer nå full nasjonalisering som en mulig løsning, men sliter samtidig med å sikre tilstrekkelige kullforsyninger.
Situasjonen har også fått politiske konsekvenser, og påvirker det kommende lokalvalget der partiet Reform UK presser på for en fullstendig nasjonalisering av stålindustrien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Den britiske nasjonalforsamlingen har godkjent at myndighetene tar over stålprodusenten British Steel. Selskapet, som har vært eid av kinesiske Jingye Group siden 2020, truet med å stenge smelteovner på grunn av manglende enighet om finansiering for grønnere stålproduksjon. British Steel har tapt 700.000 pund daglig, og sliter med høye energipriser samt toll på stål til USA. Parlamentet ble innkalt i påskeferien for å vedta loven som gir regjeringen myndighet til å overta stålselskaper i krise.
1 måned siden
Regjeringen har grepet inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom NHO Luftfart og Parat, grunnet fare for sikkerheten på norsk sokkel. Streiken blant redningsmenn i Bristow Norway har ført til stans i SAR-tjenester, noe Havindustritilsynet mener truer liv og helse for oljearbeidere. Arbeidsminister Tonje Brenna understreker at partene har ansvar for å løse konflikten, men at regjeringen må prioritere sikkerheten. Parat anklager Bristow Norway for å spekulere i tvungen lønnsnemnd ved å stanse SAR-tjenestene, noe selskapet benekter.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker et forbud mot kjøp av busser og kritisk infrastruktur fra Kina og andre land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Frp-leder Sylvi Listhaug uttrykte bekymring for at kinesiskproduserte busser kan overstyres og dermed utgjøre en sikkerhetsrisiko, spesielt i krisesituasjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til et totalforbud, men understreker at regjeringen er oppmerksom på sårbarheten knyttet til elektrifisering og potensielle trusler fra land som Kina. Han påpeker at Norge vil opprettholde handelen med Kina, men med økt årvåkenhet.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import av stål og aluminium fra alle land, noe som bekymrer Norsk Industri. De frykter at dette kan føre til en handelskrig som vil ramme norsk eksport, spesielt til EU. Norge er avhengig av EØS-avtalen, men er ikke en del av EUs tollunion, noe som gjør landet sårbart for EUs mottiltak. Norsk Industri understreker viktigheten av at regjeringen sikrer en avtale med EU som beskytter norsk industri og eksport. Norge er en betydelig leverandør av både energi og industriprodukter til Europa, noe som kan brukes som et forhandlingskort.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske betydningen av kritiske mineraler, hvor Kina har en dominerende rolle. USA og EU ønsker å redusere sin avhengighet gjennom økt egenproduksjon. Donald Trump har signert en presidentordre for å fremskynde utvinningen i USA. I Norge venter Norsk Bergindustri på svar om økonomisk støtte for bærekraftig mineralutvinning. Utvinningen reiser spørsmål om miljøkonsekvenser, etiske arbeidsforhold og behovet for å flytte diskusjonen om mineralutvinning fra et lokalt til et globalt nivå.
16 dager siden
Kina har stanset eksport av sjeldne jordarter til USA, noe som kan ramme amerikansk industri hardt. Kina kontrollerer store deler av verdensmarkedet for disse mineralene. Eksperter ser handelskrigen som en teknologikamp om globalt herredømme, hvor USA risikerer å tape. Tiltaket tvinger USA til å finne alternative forsyningskilder og øke egen produksjon. En full handelskrig kan føre til økt inflasjon og dyrere teknologi for forbrukerne. Kina vurderer også andre virkemidler som sanksjoner og grep om valutaen.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker bekymring for økt global usikkerhet, spesielt knyttet til Kinas dominans og mulige konsekvenser av en ny Trump-administrasjon. De understreker Norges avhengighet av EU og viktigheten av EØS-avtalen for norsk industri. Organisasjonen mener 'tilkarringsdebatten' har overskygget viktigheten av norsk industri og at det er avgjørende at Norge og Europa har egen produksjon, fremfor å la Kina styre. De oppfordrer regjeringen til å løse uavklarte saker med EU for å sikre norske interesser. Konjunkturrapporten viser at 2024 var et godt år for industrien, men at det er stor usikkerhet knyttet til 2025.
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler og magneter som svar på Donald Trumps tollregime. Eksportstoppen gjelder inntil et nytt reguleringssystem er på plass. Tiltaket omfatter blant annet seks sjeldne jordmetaller og magneter, hvor Kina står for 90 prosent av produksjonen. Dette skaper bekymring hos internasjonale industriledere som frykter forsinkelser og mangel på råvarer, noe som kan ramme produksjonen av biler, fly, våpen og databrikker.
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler mens de venter på et nytt reguleringssystem, noe som skaper bekymring blant internasjonale industriledere. Dette tiltaket blir sett på som et svar på USAs tollpolitikk. Restriksjonene gjelder seks sjeldne jordmetaller og magneter, der Kina er en dominerende produsent. Eksport krever nå lisenser, men systemet er ikke fullt implementert, noe som fører til frykt for forsinkelser og mangel på råvarer. Dette kan påvirke produksjonen av biler og andre produkter som bruker elektriske motorer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
2 måneder siden
Donald Trumps toll på stål og aluminium skaper bekymring for norsk økonomi. Regjeringen, med Støre og Stoltenberg i spissen, forbereder seg på mulige mottiltak fra EU, som kan sette Norge i en vanskelig situasjon. Frykten er at dette kan føre til økt prisstigning og påvirke renten. Regjeringen vil sende en delegasjon til München for å møte representanter fra Kongressen og administrasjonen for å begrense skadene og beskytte norske bedrifter og arbeidsplasser.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
1 måned siden
Regjeringen har lovet å sikre krafttilgang til Nammo for å opprettholde produksjonen av forsvarsmateriell, men kun hvis alle andre muligheter er uttømt. Energiministeren understreker at Nammo primært må finne løsninger med sin nettleverandør. Frp-leder Sylvi Listhaug anklager regjeringen for handlingslammelse og trenering, mens Nammo selv er forsiktig positive til signalene fra regjeringen. Regjeringen utreder en endring i regelverket for å prioritere samfunnskritiske selskaper i strømkøen, og Listhaug oppfordrer statsminister Støre til å ta grep.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
2 måneder siden
Regjeringen har hatt møte med næringslivsledere for å diskutere mulige konsekvenser av en handelskrig mellom USA og EU. USA har varslet tollsatser på import av aluminium og stål, noe EU vil svare på med samme mynt. Næringsministeren understreker viktigheten av å forholde seg til realiteter og ikke spekulere i utspill. Selv om Norge ikke direkte rammes nå, frykter NHO at en eskalerende handelskrig vil få store konsekvenser for verdensøkonomien og dermed også Norge. Flere store norske selskaper er tungt investert i USA, og norsk næringsliv er integrert i globale verdikjeder.