Kina har stanset eksporten av viktige mineraler mens de venter på et nytt reguleringssystem, noe som skaper bekymring blant internasjonale industriledere. Dette tiltaket blir sett på som et svar på USAs tollpolitikk.
Restriksjonene gjelder seks sjeldne jordmetaller og magneter, der Kina er en dominerende produsent. Eksport krever nå lisenser, men systemet er ikke fullt implementert, noe som fører til frykt for forsinkelser og mangel på råvarer.
Dette kan påvirke produksjonen av biler og andre produkter som bruker elektriske motorer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler og magneter som svar på Donald Trumps tollregime. Eksportstoppen gjelder inntil et nytt reguleringssystem er på plass. Tiltaket omfatter blant annet seks sjeldne jordmetaller og magneter, hvor Kina står for 90 prosent av produksjonen. Dette skaper bekymring hos internasjonale industriledere som frykter forsinkelser og mangel på råvarer, noe som kan ramme produksjonen av biler, fly, våpen og databrikker.
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler og magneter som svar på USAs tollregime. Eksporten er satt på vent inntil et nytt lisenssystem er på plass. Kina står for 90 prosent av produksjonen av disse magnetene, og industriledere frykter at forsinkelsene kan føre til knapphet og ramme produksjonen av blant annet biler og elektronikk.
15 dager siden
Kina har stanset eksport av sjeldne jordarter til USA, noe som kan ramme amerikansk industri hardt. Kina kontrollerer store deler av verdensmarkedet for disse mineralene. Eksperter ser handelskrigen som en teknologikamp om globalt herredømme, hvor USA risikerer å tape. Tiltaket tvinger USA til å finne alternative forsyningskilder og øke egen produksjon. En full handelskrig kan føre til økt inflasjon og dyrere teknologi for forbrukerne. Kina vurderer også andre virkemidler som sanksjoner og grep om valutaen.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske betydningen av kritiske mineraler, hvor Kina har en dominerende rolle. USA og EU ønsker å redusere sin avhengighet gjennom økt egenproduksjon. Donald Trump har signert en presidentordre for å fremskynde utvinningen i USA. I Norge venter Norsk Bergindustri på svar om økonomisk støtte for bærekraftig mineralutvinning. Utvinningen reiser spørsmål om miljøkonsekvenser, etiske arbeidsforhold og behovet for å flytte diskusjonen om mineralutvinning fra et lokalt til et globalt nivå.
2 måneder siden
USA har innført toll på varer fra Kina, Mexico og Canada, noe som har skapt bekymring for en potensiell handelskrig. Kina har signalisert at de vil iverksette mottiltak, og en ekspert antyder at de kan rette tiltakene mot spesifikke amerikanske selskaper, som Tesla, på grunn av Elon Musks nære forhold til Trump. Kina har foreløpig reagert moderat, men det er sannsynlig at de vil svare med en tilsvarende tollsats. En full handelskrig mellom USA og Kina vil kunne ha store konsekvenser for verdensøkonomien. Kina vil også klage USAs toll til Verdens handelsorganisasjon (WTO).
15 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker bekymring for økt global usikkerhet, spesielt knyttet til Kinas dominans og mulige konsekvenser av en ny Trump-administrasjon. De understreker Norges avhengighet av EU og viktigheten av EØS-avtalen for norsk industri. Organisasjonen mener 'tilkarringsdebatten' har overskygget viktigheten av norsk industri og at det er avgjørende at Norge og Europa har egen produksjon, fremfor å la Kina styre. De oppfordrer regjeringen til å løse uavklarte saker med EU for å sikre norske interesser. Konjunkturrapporten viser at 2024 var et godt år for industrien, men at det er stor usikkerhet knyttet til 2025.
2 måneder siden
Norsk Bergindustri er bekymret for en ny mineralavtale mellom USA og Ukraina, og frykter økt avhengighet av Kina for kritiske mineraler i Europa. Avtalen innebærer at Ukraina betaler halvparten av fortjenesten fra et investeringsfond til USA. Norges geologiske undersøkelse (NGU) ser ingen umiddelbar trussel og påpeker at det vil ta tid før avtalen får effekt. Norge samarbeider med USA og EU om mineraler, og vurderer å innføre et EU-regelverk for å forenkle gruveprosjekter. Norsk gruveindustri etterspør raskere saksbehandling og risikoavlastning for å styrke konkurranseevnen.
1 måned siden
Frykt for nye tollavgifter fra Donald Trump fører til økte kobberpriser og et rush av kobber og biler til USA. En metalltrader spår at kobberprisene kan stige betydelig. Selv om USA ennå ikke har innført toll på kobberimport, har amerikanske priser allerede steget. Bilprodusenter sender også store mengder biler til USA før de nye tollavgiftene trer i kraft. Økningen skyldes i tillegg økende etterspørsel fra Tyskland og Kina.
2 måneder siden
USA har innført toll på stål og aluminium fra Europa, noe som har skapt frykt for en eskalerende handelskrig. EU planlegger å svare med mottiltak. Økonomer forventer at dette kun er begynnelsen på en rekke tollsatser som vil ramme europeisk eksport, og peker på at spesielt europeisk bilindustri er utsatt. Tiltakene kan føre til redusert økonomisk aktivitet i eurosonen, særlig for Tyskland, og potensielt svekke Europas stilling mellom USA og Kina. Selv om en resesjon ikke forventes umiddelbart, antas økte investeringer i forsvar og energi å kunne motvirke nedgangen. Redusert vekst i Europa vil indirekte ramme Norge, da EU er Norges viktigste handelspartner.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
16 dager siden
Den norske vannsportbedriften Subwing rammes hardt av Trump-toll på varer fra Kina til USA. Bedriften frykter at de høye tollsatsene vil tvinge dem til å doble prisene for sine amerikanske kunder, noe som kan føre til at de mister hele markedet. Subwing har allerede en stor produksjon klar for sommersesongen, men over 1500 produkter står fast på et lager i Kina. Tolletaten opplever økt pågang fra bedrifter som sliter med tollreglene, og advarer mot å spekulere i opprinnelsesregler. De frykter også at Norge kan bli brukt som et smutthull for å omgå toll.
21 dager siden
USA har innført kraftige tollsatser mot Kina, noe som har ført til bekymring for global resesjon. Tollsatsene, som overstiger 100 prosent for Kina, har overrasket markedet og ført til fall på børsene og svekkelse av kronekursen. Eksperter frykter at dette kan føre til høyere inflasjon og redusert kjøpekraft i USA, samt millioner av arbeidsledige. Investorer rådes til å være forsiktige og redusere risikoen i sine porteføljer. Noen analytikere ser på situasjonen som et tegn på at USAs tid som dominerende økonomisk makt er over.
29 dager siden
Shippingtopp Andreas Enger i Höegh Autoliners ser på de varslede Trump-tollene som starten på en prosess som vil kreve tilpasninger. Han tror det vil komme forhandlinger fremover. Lasse Kristoffersen i Wallenius Wilhelmsen er bekymret og mener Trump utfordrer etablerte handelsregler. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss forsikrer at norske myndigheter følger situasjonen nøye. Enger advarer om at Trumps tollskred kan føre til at Kina styrker sin rolle i verdensøkonomien. Rederiforbundets leder Knut Arild Hareide beskriver situasjonen i shippingnæringen som utfordrende, blant annet på grunn av en voksende skyggeflåte.