Kina har stanset eksporten av viktige mineraler og magneter som svar på Donald Trumps tollregime. Eksportstoppen gjelder inntil et nytt reguleringssystem er på plass.
Tiltaket omfatter blant annet seks sjeldne jordmetaller og magneter, hvor Kina står for 90 prosent av produksjonen.
Dette skaper bekymring hos internasjonale industriledere som frykter forsinkelser og mangel på råvarer, noe som kan ramme produksjonen av biler, fly, våpen og databrikker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler og magneter som svar på USAs tollregime. Eksporten er satt på vent inntil et nytt lisenssystem er på plass. Kina står for 90 prosent av produksjonen av disse magnetene, og industriledere frykter at forsinkelsene kan føre til knapphet og ramme produksjonen av blant annet biler og elektronikk.
17 dager siden
Kina har stanset eksporten av viktige mineraler mens de venter på et nytt reguleringssystem, noe som skaper bekymring blant internasjonale industriledere. Dette tiltaket blir sett på som et svar på USAs tollpolitikk. Restriksjonene gjelder seks sjeldne jordmetaller og magneter, der Kina er en dominerende produsent. Eksport krever nå lisenser, men systemet er ikke fullt implementert, noe som fører til frykt for forsinkelser og mangel på råvarer. Dette kan påvirke produksjonen av biler og andre produkter som bruker elektriske motorer.
15 dager siden
Kina har stanset eksport av sjeldne jordarter til USA, noe som kan ramme amerikansk industri hardt. Kina kontrollerer store deler av verdensmarkedet for disse mineralene. Eksperter ser handelskrigen som en teknologikamp om globalt herredømme, hvor USA risikerer å tape. Tiltaket tvinger USA til å finne alternative forsyningskilder og øke egen produksjon. En full handelskrig kan føre til økt inflasjon og dyrere teknologi for forbrukerne. Kina vurderer også andre virkemidler som sanksjoner og grep om valutaen.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske betydningen av kritiske mineraler, hvor Kina har en dominerende rolle. USA og EU ønsker å redusere sin avhengighet gjennom økt egenproduksjon. Donald Trump har signert en presidentordre for å fremskynde utvinningen i USA. I Norge venter Norsk Bergindustri på svar om økonomisk støtte for bærekraftig mineralutvinning. Utvinningen reiser spørsmål om miljøkonsekvenser, etiske arbeidsforhold og behovet for å flytte diskusjonen om mineralutvinning fra et lokalt til et globalt nivå.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import av stål og aluminium fra alle land, noe som bekymrer Norsk Industri. De frykter at dette kan føre til en handelskrig som vil ramme norsk eksport, spesielt til EU. Norge er avhengig av EØS-avtalen, men er ikke en del av EUs tollunion, noe som gjør landet sårbart for EUs mottiltak. Norsk Industri understreker viktigheten av at regjeringen sikrer en avtale med EU som beskytter norsk industri og eksport. Norge er en betydelig leverandør av både energi og industriprodukter til Europa, noe som kan brukes som et forhandlingskort.
2 måneder siden
Donald Trumps planer om å innføre 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring hos norske bedrifter. Aluminiumsprodusenten Hydro i Husnes frykter at dette vil ramme deres eksport til Europa. Finansminister Jens Stoltenberg advarer mot å undervurdere situasjonen og bekrefter at regjeringen jobber med saken gjennom samtaler med amerikanske myndigheter. Stoltenberg påpeker at Norge kan rammes på flere måter, inkludert direkte toll, mottiltak fra EU og en generell nedgang i verdensøkonomien. Tillitsvalgt ved Hydro uttrykker bekymring for manglende forutsigbarhet og mulige konsekvenser for norske arbeidsplasser.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
2 måneder siden
USA har innført toll på varer fra Kina, Mexico og Canada, noe som har skapt bekymring for en potensiell handelskrig. Kina har signalisert at de vil iverksette mottiltak, og en ekspert antyder at de kan rette tiltakene mot spesifikke amerikanske selskaper, som Tesla, på grunn av Elon Musks nære forhold til Trump. Kina har foreløpig reagert moderat, men det er sannsynlig at de vil svare med en tilsvarende tollsats. En full handelskrig mellom USA og Kina vil kunne ha store konsekvenser for verdensøkonomien. Kina vil også klage USAs toll til Verdens handelsorganisasjon (WTO).
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
1 måned siden
Donald Trumps varsel om toll mot EU skaper bekymring for en global handelskrig. NHO Innlandet frykter negative konsekvenser for lokalt næringsliv, da EU er en viktigere handelspartner enn USA. K.A Rasmussen i Hamar er bekymret for økte kostnader og hvordan dette vil påvirke metallprisene. Direktør Torodd Rande mener Trump bruker toll som et pressmiddel, men advarer mot konsekvensene av en handelskrig. Han påpeker også viktigheten av matsikkerhet, og at Europa må ta et større militært ansvar.
1 måned siden
Donald Trumps varsel om toll på varer fra EU skaper usikkerhet i norsk næringsliv. Skogeierforbundet tror ikke EU vil ramme Norge, da de er avhengige av norske råvarer som fisk, gass og tømmer. Treindustrien frykter derimot at EUs mottiltak kan ramme norske bedrifter, spesielt fordi det europeiske markedet er viktig for treindustrien. Høye tømmerpriser og lav aktivitet i byggenæringen bidrar også til bekymring.
2 måneder siden
Donald Trump har varslet straffetoll på stål og aluminium, noe som truer norsk eksport til USA. Selv om eksporten til USA er relativt liten sammenlignet med EU, frykter eksperter at mottiltak fra EU og redusert global vekst kan ramme Norge. NHH-professor Ola Grytten påpeker at Trumps tollpolitikk kan være et forhandlingsutspill, men advarer om at en handelskrig vil ha negative konsekvenser. EU vurderer beskyttelsestoll, noe som potensielt kan ramme Norge selv med EØS-avtalen. Redusert vekst og økte priser globalt kan også forsinke nedgangen i inflasjon og rente.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om nye toller har skapt bekymring for en potensiell tollkrig og svekkede allianser. Eksperter mener Trumps proteksjonistiske tiltak primært er rettet mot Kina, men at de også skader forholdet til USAs allierte. Dette kan føre til at landene søker seg mot Russland og Kina. Trump bruker toll som pressmiddel for å oppnå andre mål enn bare å beskytte amerikansk industri, noe som er nytt i verdenshistorisk sammenheng. Konsekvensene kan være ødeleggende for verdensøkonomien og undergrave USAs posisjon som leder av et samarbeid av frie nasjoner.