Den britiske nasjonalforsamlingen har godkjent at myndighetene tar over stålprodusenten British Steel. Selskapet, som har vært eid av kinesiske Jingye Group siden 2020, truet med å stenge smelteovner på grunn av manglende enighet om finansiering for grønnere stålproduksjon.
British Steel har tapt 700. 000 pund daglig, og sliter med høye energipriser samt toll på stål til USA.
Parlamentet ble innkalt i påskeferien for å vedta loven som gir regjeringen myndighet til å overta stålselskaper i krise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Den britiske regjeringen har grepet inn og tatt kontroll over British Steel fra kinesiske eiere, med henvisning til nasjonal sikkerhet og økonomisk stabilitet. Stålproduksjon anses som en kritisk faktor for landets forsvar, infrastruktur og sysselsetting. Tiltaket ble iverksatt etter at de kinesiske eierne stoppet bestilling av kull, noe som truet driften av stålverket i Scunthorpe og tusenvis av arbeidsplasser. Regjeringen vurderer nå full nasjonalisering som en mulig løsning, men sliter samtidig med å sikre tilstrekkelige kullforsyninger. Situasjonen har også fått politiske konsekvenser, og påvirker det kommende lokalvalget der partiet Reform UK presser på for en fullstendig nasjonalisering av stålindustrien.
2 måneder siden
Hafslund Celsio slår alarm om regjeringens «Norgespris» på strøm, og frykter at ordningen vil føre til en krise for fjernvarmebransjen. Selskapet har allerede tapt over 1 milliard kroner på strømstøtten, fordi de må dekke differansen mellom fjernvarmeprisen og prisen på elektrisk oppvarming selv. Norsk Fjernvarme støtter Hafslund og mener at staten må inkludere fjernvarmekunder i Norgespris, slik at staten dekker differansen mellom fastpris og markedspris. Energiministeren sier at regjeringen jobber med å finne en løsning for å sikre trygge rammer for fjernvarme.
4 måneder siden
Solcelleselskapet Norsun gikk konkurs, og 60 ansatte i Årdal mistet jobben. MDG og SV ønsker å redde selskapet med statlig støtte, og frykter at grønn industri i Europa skal bli utkonkurrert av Kina. Regjeringen er skeptisk til et globalt subsidiekappløp og mener privat kapital må lede an. Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA, hvor det er støtteordninger for grønn industri og handelshindringer mot Kina. Konsernsjefen i Norsun mener at europeiske handelsbarrierer er nødvendig for å konkurrere med Kina. Flere grønne industrier i Norge sliter med sterk kinesisk konkurranse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
8 dager siden
Stortinget skulle behandle en lov som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot rikets sikkerhet. Flere eksperter, inkludert jussprofessor Hans Petter Graver og tidligere hærsjef Robert Mood, advarer mot lovforslaget. De frykter at økt makt til regjeringen kan føre til misbruk, svekke Stortingets og domstolenes kontroll, og skape farlige presedenser. Mood trekker paralleller til Hitlers maktovertakelse i 1933 og understreker viktigheten av at Stortinget involveres i beslutningsprosesser. Flere politiske partier, som Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, ønsker nå å utsette behandlingen. Kritikere mener det er problematisk at loven kan gi regjeringen vide fullmakter uten klare begrensninger, og at behandlingen skjer før en planlagt evaluering av krisehåndtering under pandemien. Ekspertene oppfordrer til en grundig utredning og bred politisk behandling før nye krisefullmakter vedtas.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
2 måneder siden
EU vurderer kriseløsninger for å redde europeisk bilindustri fra konkurranse fra Kina og potensiell toll fra USA. Samtaler med industriledere er i gang for å finne løsninger på utfordringer som høye energipriser, miljøkrav og lav produktivitet, som truer arbeidsplasser. EU vurderer å redusere miljøkrav og bøter for å hjelpe industrien, mens Tyskland foreslår subsidier til elbilprodusenter. Samtidig øker kinesisk elbil-andel i EU, og handelskriger truer med høyere tollsatser, noe som skaper usikkerhet for industrien.
4 måneder siden
MDG mener staten burde ha reddet solcelleselskapet Norsun fra konkurs, da de anser selskapet som strategisk viktig for Norge og Europa. De kritiserer regjeringens manglende handlekraft og mener det er nødvendig å motvirke Kinas dominans innen grønn teknologi. SV støtter også en dialog med Norsun for å se på mulige redningsalternativer, inkludert statlige lån. Frp er derimot skeptisk til statlig støtte og mener ikke alle bedrifter som taper konkurransen mot Kina bør reddes. De ser også liten realisme i det grønne skiftet og ønsker heller å satse på olje og gass. MDG advarer mot Frps politikk, som de mener spiller Kina i hendene.
4 måneder siden
Solenergiselskapet Norsun, den eneste gjenværende norske produsenten av komponenter til solcellepaneler, har meldt oppbud. 70 ansatte ved fabrikken i Årdal har mistet jobben. Konkursen er et prestisjetap for regjeringen, som har satset på grønn industri i distriktene. Til tross for lån, tilskudd og støtteordninger, har Norsun ikke klart å konkurrere med lavprisprodukter fra Kina. Selskapet har tidligere varslet permitteringer og mulig utflagging. Statlige Nysnø Klimainvesteringer er største eier i selskapet, som har slitt med dårlig økonomi.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
1 måned siden
Regjeringen vil legge frem tre omstridte EU-direktiver for Stortinget før påske, til tross for at disse tidligere førte til regjeringsbrudd. Det dreier seg om direktiver knyttet til fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi fra EUs Ren Energi-pakke. Energiminister Terje Aasland informerte Stortinget om dette, samtidig som han opplyste at de resterende fem direktivene i pakken vil bli satt på vent. Rødt er kritisk til fremgangsmåten og mener at en så viktig beslutning bør tas etter valget.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd et kritisk nivå, med priser over 13 kroner per kilowattime i de dyreste timene. Dette skaper store utfordringer for slakteriet Jens Eide AS, som opplever at produksjonen av blant annet medisterkaker går med tap. Strømkostnadene har økt kraftig siden 2021 og utgjør nå en betydelig del av produksjonskostnadene. Jens Eide AS har søkt om støtte til en batteriløsning for å redusere strømkostnadene, men har fått avslag fra Enova. De etterlyser nå forutsigbarhet og et pristak på strøm for næringslivet.
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sørvest-Norge skaper krise for næringslivet, ifølge Sildakongen på Karmøy. Med strømpriser på over 13 kroner per kilowattime, frykter bedriften å måtte flytte eller legge ned. Daglig leder Sivert Simonsen påpeker at de høye prisene fører til urettferdig konkurranse mot bedrifter i nordligere regioner med lavere priser. Til tross for en fastprisavtale, betaler de markedspris i produksjonstiden. Simonsen ber regjeringen om å handle raskt for å unngå inflasjon og tap av arbeidsplasser.
4 måneder siden
Equinor-sjef Anders Opedal understreker Storbritannias betydning for selskapet etter flere investeringer. En ny norsk-britisk avtale om samarbeid om det grønne skiftet ble inngått, og Equinor har kunngjort flere investeringer i Storbritannia, inkludert sammenslåing av olje- og gasseiendeler med Shell. Equinor er også med på å finansiere Storbritannias første karbonfangstprosjekt. Statsministerne fra Norge og Storbritannia undertegnet en strategisk partnerskapsavtale, som innebærer etablering av et grønt industripartnerskap. Equinor bidrar også til et gasskraftverk med karbonfangst i Teesside.