Frode Sørlien (36) har sett verdien av sine fond falle med 150. 000 kroner den siste måneden, men lar seg ikke skremme.
Han satser hovedsakelig på teknologifond gjennom Nordnet Teknologi Indeks og ser på nedgangen som en mulighet. Sørlien øker til og med sin månedlige sparing i fond.
Han har tidligere erfaring med nedgangstider fra corona-pandemien, og lærte da at markedet henter seg inn igjen over tid. Til tross for at teknologiaksjer generelt har opplevd kraftige fall, tror Sørlien på renters rente-effekten og langsiktig avkastning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Oljefondet opplevde et betydelig verdifall i første kvartal, hovedsakelig på grunn av nedgang i teknologiaksjer og en styrket krone. Fondet har i halvannet år holdt en lavere andel teknologiaksjer enn referanseindeksen som en forsikring mot fall, men denne sikringen ble etablert over ett år for tidlig. Fondssjef Nicolai Tangen sier at selv om timingen ikke var perfekt, har denne strategien vært nyttig i dagens marked. Fondet har ikke gjort store endringer i eierskapet til de store teknologiselskapene, til tross for betydelige verdifall i «Magnificent Seven»-gruppen. Tangen understreker at aksjemarkedet fortsatt er mer risikabelt enn tidligere, men er optimistisk til hvordan kunstig intelligens kan øke fondets effektivitet fremover.
24 dager siden
Oljefondet har opplevd et betydelig fall og er nå under 17.800 milliarder kroner, som følge av uro i markedet. Oljefondsjef Nicolai Tangen forklarer at økte tollsatser og frykt for en handelskrig bidrar til nedgangen. Tangen understreker at fondet er forberedt på store svingninger og er en langsiktig investor. Han minner om at markedet ikke kan forventes å stige kontinuerlig, og at fondet kan falle 40 prosent i et worst-case scenario. Børsene i Oslo, Europa og Asia viser også nedgang.
7 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.
7 dager siden
Oljefondet opplevde en negativ avkastning på 415 milliarder kroner, tilsvarende minus 0,6 prosent, i første kvartal 2025. Nedgangen skyldes børsfall i USA, særlig innen teknologiaksjer, og en styrket krone som reduserte fondets verdi med 879 milliarder kroner målt i norske kroner. Fondets verdi sank fra 19.742 milliarder kroner ved utgangen av 2024 til 18.526 milliarder kroner ved slutten av første kvartal. Aksjeinvesteringene ga en negativ avkastning på 1,6 prosent, mens obligasjoner, unotert eiendom og fornybar infrastruktur hadde positiv avkastning. Regjeringen tilførte 78 milliarder kroner til fondet i samme periode. Verdien har tidligere steget jevnt, drevet av globale børsoppganger og en svekket krone, men første kvartal viste betydelige markedsvingninger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
19 dager siden
Sigrid har investert nesten én million kroner i globale indeksfond gjennom KLP og Kron fra oktober til februar. Hun har kjøpt når markedet har gått ned, men har tapt rundt 70.000 kroner på grunn av nylig uro. Hun spør nå Hallgeir Kvadsheim om råd angående sin fondssparing: Skal hun sitte stille, kjøpe mer, eller vurdere andre alternativer?
1 måned siden
Artikkelen tar for seg usikkerheten rundt fondssparing i nedgangstider. Eksperter anbefaler å spre investeringene, redusere eksponeringen mot amerikanske aksjer og å søke veiledning. Mange sparere selger unna globale indeksfond, og det understrekes viktigheten av å ha en langsiktig plan og ikke la seg stresse av markedets svingninger. For unge sparere er det essensielt å vurdere investeringshorisonten og risikoviljen, mens andre oppfordres til å se nedgangen som en potensiell kjøpsmulighet.
28 dager siden
Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen. Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
22 dager siden
Nordea-direktør Robert Næss investerte én million kroner i aksjemarkedet etter et kraftig børsfall. Han har spart 70 prosent av lønnen i egne fond i over 20 år, og har en fondskonto på over 70 millioner kroner. Næss oppfordrer andre investorer til å ikke selge i nedgangstider, og investerer selv ekstra når markedet er turbulent. Han tror president Trump ser på aksjemarkedet som en karakterbok, og vil unngå en resesjon. Næss foretar investeringer gjennomsnittlig tre-fire ganger årlig.
1 måned siden
Aksjefond faller som følge av børsuro, utløst av blant annet Donald Trumps handelspolitikk og frykt for resesjon. Investorer selger seg ut i usikkerhet, noe som forsterker nedgangen. Globale og amerikanske indeksfond rammes spesielt hardt av børsfall i USA og en svekket dollar. Store teknologiselskaper dominerer mange fond, noe som øker risikoen. Eksperter anbefaler å vurdere egen risikovillighet og understreker at historisk sett har markedet hentet seg inn igjen etter nedturer. Det understrekes likevel at man må kjenne sin egen preferanse for risiko.
23 dager siden
Uro i markedene fører til flere lånesmell og tvangssalg hos Nordnet. Når aksjeverdien faller under lånebeløpet, kreves nedsalg eller innbetaling. Nordnet ser økt tvangssalg, men også at kunder følger med og regulerer. Selskapet råder belånte investorer til å være årvåkne på grunn av høyere risiko. Samtidig benytter flere anledningen til å kjøpe billigere aksjer. En forvalter mener tvangssalg ikke har varig effekt, da andre investorer kjøper de solgte aksjene. Nordnet anbefaler investorer å tenke langsiktig.
24 dager siden
Storbanken Nordea Liv anbefaler sine kunder å unngå panikksalg etter børsfall, og understreker viktigheten av langsiktig sparing. Seniorstrateg Joachim Bernhardsen påpeker at svingninger er vanlig i aksjemarkedet, og at det kan være kostbart å selge på feil tidspunkt. Samtidig mener Eiendomsmeglerforbundet at uroen på børsene kan være positivt for norske boligeiere, da dette kan føre til kutt i styringsrenten. Norges Bank har mulighet til å senke renten for å motvirke et fall i norsk økonomi.
3 måneder siden
Nyheten om at en kinesisk AI-tjeneste er billigere og bedre enn ChatGPT førte til et betydelig fall i Nvidia-aksjen på Nasdaq. Leif Tore Rytterbakken, som har investert en halv million kroner i Nvidia, tapte 95.000 kroner på dette fallet. Til tross for tapet, er han ikke stresset og tror aksjen vil stige igjen. Nvidia har markert seg som en stor vinner innen AI-brikker, men har også vist seg å være en ustabil aksje. En forvalter minner om at aksjen har hatt flere tosifrede fall de siste årene.
23 dager siden
Børsuroen utløst av blant annet Trumps tollsatser, har ført til bekymring blant norske fondssparere, og bankene opplever økt pågang fra kunder. Mens noen velger å ta ut penger eller bytte fond, råder de fleste bankene til å unngå panikk og minner om at historisk sett har det lønt seg å være tålmodig. Mange kunder som reduserer sin eksponering i aksjemarkedet, plasserer midlene på en kontantkonto knyttet til aksjesparekontoen. DNB påpeker at man må forvente lavere avkastning i fremtiden på grunn av geopolitisk usikkerhet og handelskriger.
24 dager siden
Verdens børser faller på frykt for handelskrig, og Oslo Børs følger etter. Storebrands forvalter, Hans Thrane Nielsen, ser muligheter i markedet og forsøker å tjene penger på «rariteter» som oppstår. Fondsfinans er mer avventende, men har en defensiv portefølje. Eksperter peker på oljeprisraset som en alvorlig faktor for Oslo Børs, og venter at analytikere vil kutte inntjeningsestimater. Det spekuleres også i fall på OBX-indeksen.