Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen.
Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp.
Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
23 dager siden
Børsuroen utløst av blant annet Trumps tollsatser, har ført til bekymring blant norske fondssparere, og bankene opplever økt pågang fra kunder. Mens noen velger å ta ut penger eller bytte fond, råder de fleste bankene til å unngå panikk og minner om at historisk sett har det lønt seg å være tålmodig. Mange kunder som reduserer sin eksponering i aksjemarkedet, plasserer midlene på en kontantkonto knyttet til aksjesparekontoen. DNB påpeker at man må forvente lavere avkastning i fremtiden på grunn av geopolitisk usikkerhet og handelskriger.
23 dager siden
Etter børsfall utløst av Trumps tollpolitikk, reagerer småsparere forskjellig; noen stopper fondssparing, mens andre selger aksjer. Eksperter advarer mot panikk og understreker viktigheten av å bevare roen og ha en langsiktig investeringsstrategi. De anbefaler diversifisering av porteføljen for å redusere risiko. Uroen skyldes frykt for handelskrig og usikkerhet rundt global økonomisk utvikling. Mange nordmenn forholder seg likevel rolige og lar investeringene stå.
26 dager siden
Børsfall som følge av Trumps tollpolitikk fører til bekymring blant sparere, som søker råd fra bankene. Investor Jan Petter Sissener anbefaler å være tålmodig og ser langsiktige kjøpsmuligheter, mens økonom Harald Magnus Andreassen anbefaler forsiktighet og økt likviditet. DNB har redusert sin aksjeeksponering. Ekspertene er enige om at pensjonssparere bør ignorere kortsiktig uro. En platebutikkeier i Ålesund foretrekker sparekonto, mens andre velger å avvente situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg usikkerheten rundt fondssparing i nedgangstider. Eksperter anbefaler å spre investeringene, redusere eksponeringen mot amerikanske aksjer og å søke veiledning. Mange sparere selger unna globale indeksfond, og det understrekes viktigheten av å ha en langsiktig plan og ikke la seg stresse av markedets svingninger. For unge sparere er det essensielt å vurdere investeringshorisonten og risikoviljen, mens andre oppfordres til å se nedgangen som en potensiell kjøpsmulighet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
12 dager siden
Donald Trumps handelspolitikk har ført til svingninger i aksjemarkedet, noe som skaper utfordringer for fondsforvaltere som Tiril Flørnes Støle i Storebrand. Hun bruker mer tid på å følge markedet og håndtere henvendelser fra bekymrede kunder. Storebrand forvalter betydelige verdier og føler et ansvar for folks sparepenger. Eksperter understreker viktigheten av å ikke handle i panikk, men å beholde roen og ha en langsiktig investeringsstrategi. De anbefaler også å diversifisere investeringene for å redusere risiko.
23 dager siden
Donald Trumps nye tollsatser er hovedårsaken til børsfall verden over, noe som skaper frykt for redusert økonomisk aktivitet og økte priser. Kinas svar med toll på amerikanske varer har forsterket nedgangen. Vanlige folk kan rammes gjennom dyrere importvarer og fall i fondssparing, inkludert pensjonssparing. Selv om eksperter råder til å være tålmodig med investeringer, understrekes det at situasjonen er unik på grunn av dens politiske opphav. Det er usikkert om Trump vil endre kurs, men han har potensial til å snu situasjonen raskt, selv om hans intensjoner er uklare.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
27 dager siden
Donald Trumps kunngjøring om økte tollsatser skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Økte priser globalt kan importeres til Norge, noe som legger press på prisveksten og potensielt fører til høyere boliglånsrenter. Eksportbedrifter kan oppleve økt press, som igjen kan true arbeidsplasser. En global handelskrig kan føre til lavere økonomisk vekst og redusert velferd. Børsfall påvirker sparepenger, men eksperter råder til å beholde roen og følge langsiktige investeringsstrategier.
23 dager siden
Artikkelen omhandler økende bekymring for global handelskrig etter Trumps tolltiltak. Asiatiske børser faller kraftig, forventninger om nedgang i Europa. Investor Bill Ackman advarer Trump om økonomisk kollaps og konsekvenser for egne velgere. EU og Kina vurderer mottiltak. Goldman Sachs øker sannsynligheten for resesjon i USA. Fondsforvalter Jan Petter Sissener beskriver situasjonen som panikk, men er usikker på om bunnen er nådd.
26 dager siden
Børsuroen, utløst av blant annet Donald Trumps tollpolitikk, har ført til betydelige tap for nordmenn med investeringer i fond og aksjer. Eksperter anslår at verdien av aksjefond har falt med rundt 100 milliarder kroner de siste tre ukene. Oslo Børs har også opplevd kraftige fall, og private aksjonærer har tapt om lag 12 milliarder kroner i april. De største tapene er i aksjer som Equinor, DNB og Kongsberg Gruppen. Til tross for usikkerheten anbefales det å sitte stille i båten, men det understrekes at markedet er svært volatilt og fremtiden vanskelig å forutsi.
22 dager siden
Etter uro i markedet forventer rentemarkedet nå fire rentekutt i Norge det neste året, drevet av Trumps tollpolitikk og Kinas svar. Rentestrateg Lars Mouland i Nordea anser dette som en overreaksjon og tror ikke Norges Bank vil kutte renten. Markedets forventninger følger et kraftig børsfall, svekket krone og fallende oljepris, der investorer flykter til obligasjoner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at markedet priser inn tre rentekutt i år, opp fra halvannet, men understreker at dette er negativt ved lavere vekst og økt arbeidsledighet.
6 dager siden
Børsene verden over opplever stor uro og usikkerhet, særlig på grunn av president Trumps handels- og tollpolitikk. Ifølge E24-kommentator Sindre Heyerdahl er forutsigbarhet det viktigste for investorer, som nå preges av frykt og usikkerhet. Etter en periode med nedgang har børsene, inkludert Oslo Børs, hatt en oppgang etter positive signaler fra Trump, som blant annet har indikert en mulig avtale med Kina og at han ikke vil bytte ut sentralbanksjef Jerome Powell. Likevel er fremtiden vanskelig å forutsi, og markedene er sterkt påvirket av Trumps uttalelser og handlinger. Økonomiprofessor Kalle Moene peker på at situasjonen kan føre til en omlegging av verdensøkonomien med økt handel med flere land. Porteføljeforvalter Joakim Askenstedt Embu understreker at en avklaring rundt tollsatsene er viktig for markedene, men forventer at proteksjonisme vil prege tiden fremover. Investorer anbefales å ha en lang tidshorisont for sine investeringer for å håndtere den pågående usikkerheten.