En tidligere PST-informant ble rekruttert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB og endte opp som tollbetjent i Finnmark. I stillingen som toller var hans oppdrag å skaffe tilgang til skjermingsverdig informasjon fra Forsvaret.
Etter å ha blitt oppsagt, saksøkte tolleren Tolletaten for ugyldig oppsigelse. Indre og Østre Finnmark tingrett ga tolleren medhold, og dømte staten til å betale oppreisningserstatning og dekke saksomkostninger.
Dommen er rettskraftig da ingen av partene anket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Alexander Karlsen, en politiansatt ved Politiets IT-enhet, kan miste jobben etter å ha varslet om kritikkverdige forhold. Arbeidsgiver mener hans mange varsler, klager og innsynskrav utgjør en utilbørlig adferd og stor arbeidsbelastning. Karlsen selv mener han straffes for å ha sagt ifra, og at ytringsfriheten ikke respekteres i politiet. Han har tidligere tapt en rettssak om gjengjeldelse, men mener fortsatt hans ytringer er berettiget. Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken og viser til at arbeidsgiver er ansvarlig. Politidirektoratet avviser at Karlsen straffes for å ha varslet, og viser til at varslingsspørsmålet er avgjort i rettsapparatet.
16 timer siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir innsyn i etterforskningen mot den spionsiktede gjesteforskeren Mikhail Mikusjin. Nye detaljer avslører hvordan PST mener de knyttet ham til russisk etterretning.
26 dager siden
Mathias Normann har tapt anken i CAS og er dømt til å betale over 34 millioner kroner i kompensasjon til sin tidligere klubb, FC Rostov. Domstolen avviste Normanns argument om at krigen i Ukraina og situasjonen i Russland ga ham rett til å terminere kontrakten. CAS mener Normann burde ha forutsett risikoen da han returnerte til Russland i 2022. Hans nåværende klubb, Al-Raed, er også dømt til å være solidarisk ansvarlig for betalingen. CAS uttrykker skuffelse over at Normanns tidligere agent ikke vitnet i saken. Normann har 12 landskamper for Norge, men har vært uønsket av landslagssjef Ståle Solbakken etter overgangen til russisk fotball.
4 måneder siden
Lukasz Krupski, tidligere mekaniker hos Tesla i Drammen, varslet i 2019 om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, inkludert dårlig arbeidsmiljø og truende atferd. Etter varslingen opplevde han omplasseringer og til slutt oppsigelse i 2021, som Tesla begrunnet med langvarig sykemelding. Krupski saksøkte Tesla for ulovlig gjengjeldelse og krevde tre millioner i erstatning. Retten ga ham delvis medhold, og han ble tilkjent 150.000 kroner for ulovlig omplassering, men Tesla ble frifunnet for krav om økonomisk tap og andre erstatninger. Tesla tapte sitt motsøksmål om sletting av lekkede interne dokumenter, og Krupski ble fritatt for å dekke Teslas advokatutgifter.
3 måneder siden
Tesla nekter å betale erstatning til en tidligere mekaniker, Lukasz Krupski, som varslet om kritikkverdige forhold. Selskapet har anket en dom fra Buskerud tingrett som påla dem å betale 150.000 kroner i oppreisning og rundt to millioner i sakskostnader. Krupski mener oppsigelsen var en ulovlig gjengjeldelse etter at han varslet om kritikkverdige forhold. Tesla hevder at Krupski ikke oppfyller vilkårene for varslerstatus og at han lekket sensitiv informasjon som en hevnaksjon. Selskapet har ikke kommentert saken til TV 2.
4 måneder siden
Tesla er dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til Lukasz Krupski, en tidligere mekaniker ved selskapets verksted i Drammen. Krupski varslet om kritikkverdige forhold i selskapet og hevdet at han ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse, inkludert oppsigelse. Han krevde opprinnelig 3 millioner kroner i erstatning, men Buskerud tingrett tilkjente ham kun 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Retten konkluderte med at Tesla hadde handlet ulovlig, men ikke i så stort omfang som Krupski hevdet. I tillegg må Tesla betale sakskostnader på nesten 2 millioner kroner.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
3 måneder siden
En kvinne som jobbet på Oslo lufthavn i 15 år mistet jobben da adgangskortet hennes plutselig ikke fungerte. Kvinnen fikk aldri en forklaring på hvorfor hun ble nektet adgang. Borgarting lagmannsrett har dømt staten for brudd på menneskerettighetene, da kvinnen ikke har fått prøvd rettmessigheten av vedtaket. Politiet har ikke plikt til å begrunne avslaget på akkreditering, og kvinnen har spekulert i om det kan ha sammenheng med at hennes brødre er involvert i narkotikasaker. En midlertidig forskrift fra 2016 har ført til at flere har mistet jobben uten mulighet for å klage, og det er fortsatt ikke kommet på plass en permanent løsning.
1 måned siden
Stortinget vedtok i fjor en lovendring som gir skattefritak for Politiets sikkerhetstjenestes (PST) informanter. Dette skjedde etter at EOS-utvalget avdekket uklarhet rundt skatteplikten for betalinger til disse kildene. PST har tidligere utbetalt honorarer uten å vite om det utløste skatteplikt, noe som kunne føre til avsløring av kilder og operasjoner. Lederen av EOS-utvalget understreker viktigheten av skattefritaket for rikets sikkerhet. I motsetning til Etterretningstjenesten, som allerede har en lignende lov, har PST nå fått formalisert sin praksis.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har konkludert med at Nordkapp kommunes vedtak om å tillate Scandic Hotels å kreve avgift på Nordkapplatået er ugyldig. Forum for natur og friluftsliv (FNF) Finnmark klaget på vedtaket, og Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at kommunen ikke har foretatt en tilstrekkelig vurdering av om vilkårene i friluftsloven er oppfylt. Ordføreren i Nordkapp kommune tar vedtaket til etterretning og vil jobbe for å få et løyve på plass som er i henhold til lovverket. Nordkapp Senterparti uttrykker tilfredshet med Statsforvalterens avgjørelse.
4 måneder siden
Lukasz Krupski, en tidligere Tesla-mekaniker i Drammen, saksøkte Tesla Norge for tre millioner kroner etter å ha blitt sagt opp. Han mente oppsigelsen var ulovlig gjengjeldelse for varsling om kritikkverdige forhold, inkludert problemer med Teslas selvkjøringsteknologi. Drammen tingrett ga Krupski delvis medhold og dømte Tesla til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning, men frifant selskapet for krav om lønnstap og andre erstatninger. Krupski tok med seg store mengder data fra Tesla, noe som førte til et motsøksmål fra selskapet, som retten avviste. Saken har fått stor oppmerksomhet, blant annet gjennom lekkasjer til tyske medier.
22 timer siden
Nye detaljer fra PSTs etterforskning kaster lys over hvordan en russisk spion ble avslørt i Norge. Mannen utga seg for å være brasiliansk gjesteforsker, men viste seg å være russisk etterretningsoffiser.
1 måned siden
Stiftelsen Tinius, største eier i Schibsted, har tapt et søksmål mot staten angående loven som gir Etterretningstjenesten rett til å overvåke elektronisk kommunikasjon som krysser landegrenser. Stiftelsen mente loven åpnet for omfattende masseovervåking og brudd på retten til privatliv, samt at det svekket pressens kildevern. Oslo tingrett har imidlertid gitt staten medhold og mener loven ikke bryter med menneskerettighetene, Grunnloven eller EØS-avtalen. Regjeringsadvokaten er fornøyd med dommen og understreker at overvåkingsmuligheten er viktig for norsk sikkerhet. Stiftelsen Tinius vurderer nå å anke dommen og er dømt til å betale 407.000 kroner i sakskostnader.
4 måneder siden
Tidligere politisk rådgiver Espen Teigen er dømt til ni måneders fengsel for grovt bedrageri i en pendlerboligsak. Teigen, som tidligere var rådgiver for Sylvi Listhaug, er dømt for å ha lurt til seg en pendlerbolig han ikke hadde rett på i perioden 2016-2018. Han unnlot også å skatte av fordelen, og sparte dermed nesten 400.000 kroner. Teigen erkjente straffskyld, og saken gikk som en tilståelsessak. Aktor hadde bedt om 11 måneders fengsel, mens Teigens forsvarer mente dette var for strengt. Teigen jobber i dag som journalist og sier han er klar for å ta straffen.
3 måneder siden
Tre tidligere medarbeidere i Recoveryakademiet vant en viktig seier i Høyesterett, hvor de ble tilkjent over ti millioner kroner i etterbetalt lønn og feriepenger. De hadde i en tiårsperiode jobbet på ulovlige konsulentkontrakter istedenfor ansettelseskontrakter. Høyesterett fastslo at utgangspunktet for etterbetaling skal være de faktiske avtalene, ikke de kontraktene de burde hatt. Dommen har stor betydning for norsk arbeidsliv, da den slår fast at feilklassifiserte oppdragstakere har rett på full overtidsbetaling. Til tross for seieren, er Recoveryakademiet i en gjeldsforhandling, noe som betyr at de tre trolig vil få en kraftig reduksjon i utbetalingen. Kreditorene vil få oppgjør etter en rettskraftig akkord, hvor en del av beløpet er prioritert og resten dekkes med 30 prosent.