Russisk sikkerhetstjeneste (FSB) har utvist to britiske diplomater, anklaget for å ha drevet med etterretningsvirksomhet i Russland. Ifølge FSB oppga de to uriktige opplysninger ved ankomst og har siden drevet med undergravingsvirksomhet som truer russisk sikkerhet.
De to diplomatene, en andresekretær ved den britiske ambassaden og ektemannen til førstesekretæren, er beordret til å forlate landet innen to uker. En representant fra den britiske ambassaden er innkalt til det russiske utenriksdepartementet.
Britiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
3 måneder siden
Russiske diplomater tok seg inn i et avstengt område i det britiske parlamentet like før jul. Diplomatene deltok først på en offentlig omvisning, før de brøt ut av gruppen og tok seg inn i Overhuset. Sikkerhetsvakter oppdaget dem og kastet dem ut. Hendelsen har ført til bekymring blant sikkerhetsansvarlige og ministre, og britiske politikere er nå advart mot å invitere russiske diplomater til parlamentet. Russiske diplomater har vært utestengt fra parlamentet siden 2022. Hendelsen reiser spørsmål om sikkerheten i parlamentet, som jevnlig utsettes for infiltrasjonsforsøk.
1 måned siden
En sikkerhetsvakt, siktet for spionasje mot den amerikanske ambassaden, har i avhør med PST pekt ut en russisk agent som sin føringsoffiser. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. PST ønsker forlenget varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse eller flukt, noe forsvareren bestrider. Siktede kontaktet selv russiske og iranske myndigheter for å dele informasjon, angivelig provosert av USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Rettssaken er berammet til august, og etterforskningen er under tidspress. Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, avsløring av statshemmeligheter og ulovlig etterretning.
22 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
25 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard i strid med Svalbardtraktaten, og hevder øygruppen trekkes inn i militær planlegging med USA og NATO. Anklagene ble fremsatt av det russiske utenriksdepartementet. Svalbardtraktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at området skal være demilitarisert. Statsminister Støre understreker at Norge har ansvar for sikkerheten, men anerkjenner traktatens begrensninger mot militærbaser eller installasjoner. Russland viser til etablerte anlegg med både sivil og militær funksjon, og har uttrykt bekymring til Norges ambassadør i Moskva. De oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
2 måneder siden
PST-sjef Beate Gangås advarer om at Norge kan bli utsatt for sabotasje fra russisk side, med mål om å svekke landets støtte til Ukraina. Hun oppfordrer publikum til å være årvåkne og melde fra om mistenkelige hendelser. PST har registrert flere titalls hendelser i Europa som kan være sabotasje, og mener det er viktig å være forberedt også i Norge. To russiske borgere ble utvist i fjor høst etter å ha blitt pågrepet i et skjermingsverdig område. Gangås understreker at det kan være vanskelig å identifisere hvem som står bak sabotasje, og at det er viktig å undersøke om hendelser er ulykker, kriminelle handlinger eller sabotasje. Det nye nasjonale etterretnings- og sikkerhetssenteret skal koordinere arbeidet med å forebygge sabotasje.
4 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil forlenge varetektsfengslingen av en mann i 20-årene, som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Mannen, som jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo og studerer sikkerhet, har erkjent kontakt med russisk og iransk etterretning, men nekter straffskyld. Hans forsvarer, John Christian Elden, mener det ikke er behov for fengsling da mannen har forklart seg i politiavhør. PST har vært tilbakeholdne med opplysninger, men politiadvokat har betegnet saken som «svært alvorlig». Mannen er også siktet for ulovlig etterretning som kan skade andre staters interesser. Det er fortsatt uklart hvilke konkrete opplysninger han har delt.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
2 måneder siden
I april 2023 fotograferte to russiske statsborgere et militært område ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) etter å ha løyet om hensikten med sitt besøk. En privatperson varslet politiet, men de to hadde da flyktet til Finland. Hendelsen ble kjent på en pressekonferanse nylig, men politiet vil ikke gi ytterligere detaljer.
3 måneder siden
Russiske fiskefartøy opererer som spionskip i Finnmark, ifølge norske myndigheter. En kongelig resolusjon viser at fartøyene utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet gjennom etterretningsvirksomhet. Fartøyene samler inn informasjon, kartlegger infrastruktur og kan forberede sabotasje. De kan også utnytte dårlig vær for å nærme seg kritisk infrastruktur. Eksperter mener dette er en del av Russlands totalforsvarsstrategi, der sivile fartøy kan brukes til militære formål. Selv om ikke alle russiske aktiviteter er en trussel, brukes de bevisst for å kartlegge Norges styrker og svakheter.
4 måneder siden
Det russiske fiskefartøyet LLV Azurit er bortvist fra Båtsfjord med hjemmel i sikkerhetsloven. Fartøyet må forlate havnen innen fem virkedager, med mulighet for dispensasjon ved dårlig vær. Vedtaket ble oppdatert seks dager etter en første melding fra Statsministerens kontor. Fartøyet har tidligere hatt flere navn og er ombygd etter en brann. I tillegg er fartøyet arrestert av Østre Finnmark tingrett grunnet et uoppgjort økonomisk krav på 1,26 millioner kroner for reparasjoner utført i 2022. Norske myndigheter har skjerpet regelverket for russiske fiskefartøy, men det er usikkert om dette vedtaket bryter med regjeringens melding.
4 måneder siden
Russland anklager Norge for å planlegge militær bruk av Svalbard, og hevder dette er en farlig provokasjon og et brudd på Spitsbergen-traktaten. Det russiske utenriksdepartementet mener Norge militariserer både fastlandet og øygruppen i tråd med NATOs mål. De avviser også påstander om at Russland planlegger et hybridangrep på Svalbard, og kaller disse for rykter og spekulasjoner. Russland understreker Svalbards spesielle internasjonale juridiske status, og at Norge har en forpliktelse til ikke å tillate militær infrastruktur på øygruppen.