I 2021 ble Oljefondet pålagt å redusere antall aksjeposter til rundt 6600, men dette har ikke blitt gjennomført. Nå har Norges Bank foreslått nye tiltak for å nå målet.
Fondet følger referanseindeksen FTSE Global All Cap, som har økt antall selskaper siden 2021, spesielt i fremvoksende markeder. Norges Bank foreslår å redusere markedsdekningen fra 96 til 95 prosent, eller å fjerne små selskaper i fremvoksende markeder fra referanseindeksen.
Dette vil redusere antall aksjeposter betydelig, særlig i Kina, India og Taiwan. Endringene vil fases inn over tid for å holde kostnadene lave.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Regjeringen presenterer meldingen om Oljefondet i en periode preget av børsuro og svingninger i fondets verdi. Finansministeren understreker at de har en langsiktig strategi og beholder roen til tross for et verdifall på 1.100 milliarder kroner siden årsskiftet. Regjeringen arbeider med å opprette et ekspertråd for å vurdere fondets forvaltning. For å redusere antall aksjer i fondet, vil departementet fjerne små selskaper fra referanseindeksen, noe som reduserer antall aksjer med omtrent 1600.
2 dager siden
Oslo Børs åpner uken med oppgang. Hovedindeksen stiger mandag morgen.
16 dager siden
Storebrand endrer navn på fire fond, inkludert «Fossilfri» som blir «Horisont», på grunn av nye EU-regler mot grønnvasking. EU krever at bærekraftsbetegnelser i fondsnavn må samsvare med fondets investeringsstrategi. Storebrand har tillatt investeringer i selskaper med inntil fem prosent av omsetningen fra fossil brensel, mens EU har strengere kriterier, særlig for kull. Lederen for Skift Norge, Bjørn Kjærand Haugland, roser Storebrand for å tilpasse seg de nye reglene og understreker viktigheten av å dokumentere bærekraftspåstander.
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i 2024 grunnet høy risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Dette kommer frem i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning. I 2023 solgte fondet seg ut av 86 selskaper. Oljefondet hadde også over 3300 møter med selskaper for å diskutere bærekraft. Fondet er pålagt av Stortinget å unngå selskaper knyttet til kull, tobakk, klasevåpen og brudd på menneskerettigheter. Norges Bank kunngjorde 14 utelukkelser i 2024, men opphevet også utelukkelser og observasjoner. Fondet kan investere i selskaper igjen hvis de forbedrer sin bærekraft.
2 måneder siden
DNB ønsker å kjøpe alle aksjene i Eksportfinans, inkludert statens eierandel på 15 prosent. Banken har allerede inngått avtale med Nordea om å kjøpe deres andel. Nærings- og fiskeridepartementet er positiv til å selge statens aksjepost, men understreker at salget krever formelle beslutningsprosesser og godkjenning fra Stortinget. Eksportfinans har ikke hatt nye utlån siden 2012, men forvalter en eksisterende portefølje. Selskapet har redusert bemanningen betydelig siden 2011 på grunn av redusert porteføljeforvaltning. DNB har satt en frist for aksept av budet til førstkommende fredag.
2 måneder siden
Sparebank 1 Sør-Norge reduserer antall ansatte med 100 årsverk over en periode på to år som en del av en effektivisering etter fusjonen mellom SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge. Konsernsjef Inge Reinertsen sier at selv om det tidligere ikke var planer om reduksjoner, er det nå nødvendig å «trimme kapasiteten» for å følge den teknologiske utviklingen. Nedbemanningen vil skje i konsernets bankdel. Banken presenterte også sine resultater for fjerde kvartal, med et driftsresultat før skatt på 1,741 milliarder kroner, ned fra 1,815 milliarder i fjor, men med en økning i netto renteinntekter.
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i løpet av 2024 på grunn av høy risiko knyttet til brudd på bærekraftstemaer som menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Fondet stemte ved over 11.000 generalforsamlinger og jobber for å øke kvinneandelen i styrene. Andelen har økt i utviklede markeder, men ikke i fremvoksende markeder eller utviklede markeder med langsommere fremgang. Fondets klima- og naturforvaltning er beskrevet i en egen rapport.
11 dager siden
Oljefondet benytter risikobaserte nedsalg for å redusere finansiell risiko knyttet til selskapsstyring og bærekraft. Fondet overvåker kontinuerlig sine investeringer og vurderer muligheten for dialog før eventuelt salg, hovedsakelig av mindre selskaper. Tiltakene har siden 2012 bidratt positivt til avkastningen, og enkelte selskaper har forbedret seg nok til at fondet igjen kan investere i dem. Fondet bruker ulike informasjonskilder og analyseverktøy for å identifisere selskaper med høy risiko.
3 måneder siden
Norges største fondstilbyder, Storebrand, flytter alle sine norske aksje- og rentefond til Sverige. Dette skjer etter at flere andre aktører, som Alfred Berg og Nordea, har gjort det samme. Årsaken er at norske tolkninger av EU-regler gir dårligere rammebetingelser for norskregistrerte fond sammenlignet med for eksempel Sverige. Dette gjør det mindre attraktivt å drive fondsforvaltning i Norge. Flyttingen av fond kan føre til at flere kritiske funksjoner i finansbransjen flyttes ut av landet. Finansdepartementet har nå bedt Finanstilsynet om å utarbeide et forslag til regelendringer for å lette situasjonen for bransjen i Norge. Stortingets finanskomité har også vært på studietur for å lære om andre lands investeringsfond.
3 måneder siden
Storebrand Asset Management flytter alle sine norskregistrerte aksje- og rentefond til Sverige. Flyttingen, som omfatter 58 fond, skal gjennomføres i løpet av 2025 og 2026. Selskapet begrunner avgjørelsen med et ønske om å styrke sin posisjon i det nordiske markedet og oppnå bedre konkurransevilkår. Storebrand har allerede en betydelig forvaltningskapital i Sverige, og ser det som fordelaktig å samle driften i ett domisil. Endringen skal ikke påvirke investeringsstrategier, kundekostnader eller medføre overtallighet blant de ansatte. Utflaggingen kommer etter at flere andre kapitalforvaltere har signalisert lignende planer på grunn av norske særregler og konkurranseulemper.
1 måned siden
Oljefondets stresstest avdekker at en fragmentert verden med økte tollsatser kan redusere fondets verdi med 35 prosent, tilsvarende 7.000 milliarder kroner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets ser tegn til denne utviklingen, men anser et slikt fall som usannsynlig, selv om det ikke kan utelukkes. Oljefondet påpeker at flere negative scenarioer kan inntreffe samtidig, og at verdensøkonomien preges av høye gjeldsnivåer, geopolitiske spenninger og høye aksjeverdsettelser. Et marerittscenario er stagflasjon, men sentralbankene forventes å unngå tidligere feil.
4 måneder siden
Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner kroner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet. Valutamarkedet har reagert rolig på nyheten. Norges Bank selger kroner for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet og for å spare i Oljefondet. Tidligere har banken kjøpt kroner, men siden april 2022 har de solgt. Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent, men sentralbanken signaliserer rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet legger press på rentenivået.
6 dager siden
Oljefondet opplevde et betydelig verdifall i første kvartal, hovedsakelig på grunn av nedgang i teknologiaksjer og en styrket krone. Fondet har i halvannet år holdt en lavere andel teknologiaksjer enn referanseindeksen som en forsikring mot fall, men denne sikringen ble etablert over ett år for tidlig. Fondssjef Nicolai Tangen sier at selv om timingen ikke var perfekt, har denne strategien vært nyttig i dagens marked. Fondet har ikke gjort store endringer i eierskapet til de store teknologiselskapene, til tross for betydelige verdifall i «Magnificent Seven»-gruppen. Tangen understreker at aksjemarkedet fortsatt er mer risikabelt enn tidligere, men er optimistisk til hvordan kunstig intelligens kan øke fondets effektivitet fremover.
6 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.
2 dager siden
Regjeringen foreslår å redusere levering av tradisjonell post. Dette kommer som en følge av digitalisering og fallende brevmengder.