Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner kroner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet. Valutamarkedet har reagert rolig på nyheten.
Norges Bank selger kroner for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet og for å spare i Oljefondet. Tidligere har banken kjøpt kroner, men siden april 2022 har de solgt.
Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent, men sentralbanken signaliserer rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet legger press på rentenivået.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle norske oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet, og for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet. Samtidig holder Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet bidrar til å legge press på rentenivået. Valutamarkedet reagerte lite på nyheten, med en dollarkurs på rundt 11,37 kroner og en eurokurs på omtrent 11,84 kroner.
4 måneder siden
Norges Bank øker det daglige salget av kroner til 250 millioner i januar 2025, en økning fra 150 millioner i desember. Dette salget er for å overføre valuta til Oljefondet og er ikke det samme som valutaintervensjon. Kronesalget balanseres over tid av oljeselskapenes kronekjøp for skattebetaling. I november ble kronesalget redusert til 150 millioner fra 400 millioner i oktober. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
2 måneder siden
Norges Bank øker kronesalget til 300 millioner kroner per dag i februar, en økning fra 250 millioner i januar. Dette er mer enn økonomer hadde forventet. Kronesalget gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Årsaken er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner enn det staten trenger for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, som er et virkemiddel for å påvirke kronekursen. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
2 måneder siden
Norges Bank reduserer sitt daglige salg av kroner i valutamarkedet til 274 millioner kroner i mars, etter en økning i februar. Samtidig øker banken valutakjøpene på oppdrag fra Finansdepartementet til 400 millioner kroner daglig som en del av petroleumsfondsmekanismen. For å finansiere overføring av utbytte til staten, vil Norges Bank selge valuta tilsvarende 126 millioner kroner daglig. Norges Bank understreker at vekslingene ikke vil endre det samlede behovet for valuta.
1 måned siden
Norges Bank reduserer sitt daglige nettosalg av kroner til 26 millioner i april. Dette innebærer at sentralbanken kjøper valuta for 100 millioner kroner daglig for å finansiere overføring av utbytte til staten, samtidig som de selger valuta for 126 millioner kroner. Kuttet kommer etter en periode hvor kronen har styrket seg mot euro og dollar. Bakgrunnen for justeringen er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner, som overstiger statens behov for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Disse valutatransaksjonene må ikke forveksles med valutaintervensjon, der sentralbanken aktivt påvirker kronekursen.
2 måneder siden
Norges Bank justerer ned det daglige kronesalget til 274 millioner kroner i mars, etter en oppjustering i februar. Dette gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som følge av økte inntekter fra olje- og gassektoren. Kronesalget er en mekanisme for å håndtere at statens inntekter i norske kroner overstiger underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, hvor sentralbanken aktivt påvirker kronekursen. Norges Bank balanserer normalt kronetransaksjonene for å stabilisere valutamarkedet og unngå store svingninger.
13 timer siden
Norges Bank øker mengden kroner de kjøper daglig i mai. Dette markerer en endring fra tidligere perioder.
13 timer siden
Norges Bank øker sine daglige kjøp av norske kroner betydelig i mai. Dette skjer etter en periode hvor banken har solgt kroner.
1 måned siden
Norges Bank vil i april nettokjøpe 26 millioner kroner per dag, noe som innebærer at de kjøper 100 millioner kroner og selger 126 millioner kroner daglig. Dette er første gang siden 2022 at sentralbanken kjøper norske kroner. Nedgangen i kronesalget sees i sammenheng med økt støtte til Ukraina, etter at Stortinget vedtok å øke støtten med 50 milliarder kroner. Kronen har styrket seg den siste tiden, men har ikke endret seg nevneverdig etter nyheten om kronesalget. Norges Bank balanserer normalt kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
4 måneder siden
Norges Bank vil kjøpe kroner i markedet mellom mars 2025 og februar 2026 for å finansiere overføringen av utbytte til staten for regnskapsåret 2024. Dette innebærer at Norges Bank vil selge valuta fra sine valutareserver for å kjøpe norske kroner. Denne operasjonen er ikke et forsøk på å påvirke valutakursen, men en nødvendig handling for å overføre midler til staten. Hovedstyret i Norges Bank har fattet beslutningen om å gjennomføre disse kjøpene.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og signaliserer et første rentekutt i mars. Dette til tross for at mange hadde håpet på et tidligere kutt. Sentralbanken begrunner sin forsiktighet med en svak kronekurs, spesielt mot dollaren, som gir utfordringer. I tillegg går norsk økonomi bra med lav arbeidsledighet og gode lønnsoppgjør, noe som bidrar til å holde prisveksten oppe. Nordmenn har også overraskende høy konsum og økende sparerate. Alt i alt ser ikke sentralbanken noen grunn til å stresse med rentekutt, selv om mange hadde ønsket seg det.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars. Sjeføkonomer bekrefter at spekulasjoner om et tidligere kutt kan avskrives. Sentralbanken har hatt samme styringsrente i et år. Inflasjonen ligger over Norges Banks mål, men sterk innenlands etterspørsel gjør at rentekutt ikke er nødvendig for å opprettholde etterspørselen. Det er nå signalisert tre rentekutt i 2025, mot fire tidligere. Neste mulighet for justering av styringsrenten er 23. januar, og deretter 27. mars.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
1 måned siden
Norges Bank valgte å ikke kutte renten og holder styringsrenten på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om rentekutt i mars. Utsatt rentekutt kan føre til roligere visninger og mindre stress i budrunder, ifølge boligkjøpere. Enkelte megler melder om noe færre på visninger, men understreker at førstegangskjøpere i små leiligheter ikke lar seg påvirke like mye av rentenivået. Norges Bank forventer nå en boligprisvekst på 8,1 prosent i år. Rente- og valutastrateg i Handelsbanken åpner for inntil fem kutt i år og neste år.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.