Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet.
Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning.
Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
2 måneder siden
Stine (30) ble som 19-åring feildiagnostisert med lett psykisk utviklingshemming, en diagnose hun og familien mente var feil. Stine hadde i barndommen nedsatt hørsel, noe som kan ha påvirket hennes skolegang og bidratt til feildiagnostiseringen. Etter syv år fikk hun en ny utredning ved Universitetssykehuset i Tromsø som konkluderte med at hun ikke hadde noen av de tidligere diagnosene. Stine forteller at feildiagnosen har hindret henne i å ta utdanning og søke jobb. Hun ønsker nå å dele sin historie for å hjelpe andre i lignende situasjoner. Hørselshemmedes Landsforbund understreker viktigheten av tidlig oppfølging for barn med hørselstap, da feil diagnose kan få store konsekvenser.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to av brødrene i Tolga, etter at de feilaktig ble registrert som psykisk utviklingshemmet. Denne feilregistreringen førte til at brødrene ble satt under personlig og økonomisk vergemål. Retten mener at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om staten tidligere har beklaget hendelsen gjennom mediene, vektlegger tingretten at beklagelsene ikke har blitt gitt personlig til brødrene. I tillegg til oppreisningen, tilkjennes brødrene sakskostnader på 620.000 kroner. Regjeringsadvokaten vurderer anke.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
3 måneder siden
Marianne Didriksen Skille (50) opplevde en mislykket tannbehandling som resulterte i en knekt tannbro og store utgifter. Hun følte seg rundlurt av tannlegen som la skylden på henne. En ny tannlege avdekket at tannbroen var feilkonstruert og ikke fulgte retningslinjene. Skille søkte erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og fikk til slutt 100.000 kroner. Saken hennes er en av rekordmange klager på tannbehandling i 2024, der en av tre som har fått erstatning, har fått det på grunn av mangelfull tannbehandling. Skille advarer andre mot å stole blindt på tannlegers vurderinger og anbefaler å søke en ny vurdering ved tvil.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.