En mor forteller om den store belastningen ved å være pårørende til et alvorlig sykt barn. En ny rapport belyser de betydelige samfunnsøkonomiske kostnadene ved pårørendes innsats.
Elin Langdahl deler sin erfaring som pårørende til datteren Sofie, som fikk alvorlig cerebral parese etter surstoffmangel under fødselen på Akershus Universitetssykehus i 2005. Familien mottok erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning for skaden. Sofies omfattende behov har krevd store omstillinger for familien, inkludert reduserte stillinger og utmattelse for foreldrene. En ny rapport fra Menom Economics, bestilt av Pårørendealliansen, viser at pårørendes innsats koster samfunnet anslagsvis 63 milliarder kroner årlig.
Rapporten fremhever at pårørende til barn med funksjonsnedsettelser, psykiske lidelser eller rusutfordringer opplever størst belastning. Rundt 15. 800 årsverk gikk tapt i 2024 fordi pårørende falt ut av arbeidslivet, til en kostnad på over 13 milliarder.
Pårørendealliansen mener dagens politikk legger for mye ansvar på pårørende, noe som kan føre til omsorgsslitasje og at pårørende selv blir syke. Langdahl beskriver rollen som en fulltidsjobb og et tabu å snakke om utmattelsen. BPA-ordningen har bedret situasjonen, men hun mener staten fortsatt krever for mye av pårørende.
Elin Langdahl
Sofie
Anita Vatland
Akershus Universitetssykehus
Norsk pasientskadeerstatning
Menom Economics
Pårørendealliansen
Kvinneklinikken ved Ahus
Nittedal
Akershus
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte å tillate surrogati i Norge, mot partilederens råd, og å avvikle grunnrenteskatten på lakseoppdrett. Partileder Sylvi Listhaug kritiserte også Høyres skolepolitikk, noe som utløste reaksjoner fra Erna Solberg. Analyser peker på Listhaugs stilendring, men også at Donald Trump tar oppmerksomhet fra Frps innenrikspolitiske saker.
USAs president Donald Trumps politikk skaper internasjonale ringvirkninger. Canadas nye statsminister Mark Carney møter Trump i Washington under anstrengte forhold, mens Mexico avviser Trumps forslag om amerikanske soldater i landet. Trumps sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er sparket, delvis grunnet hemmelige Israel-samtaler. Turismen til USA faller markant, og senatorer frykter varemangel på vestkysten grunnet økte tollsatser.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Avgjørelsen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av medieavsløringer. Vistnes har sterk støtte fra Fellesforbundet og Fagforbundet og regnes nå som favoritt til å overta etter Peggy Hessen Følsvik.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Israels forsvarsminister varsler harde tiltak som svar.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent ved denne ukens rentemøte. Til tross for kutt i andre land, ventes Norges Bank å avvente grunnet høy inflasjon og usikkerhet knyttet til kronekurs og internasjonal økonomi. Rentekutt forventes senere i år.
Betydelige meslingutbrudd i USA, Mexico og Canada får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater. Også Europa opplever høye smittetall, og UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsdekning i Norge.
6 dager siden
Norsk helsevesen er sterkt avhengig av pårørendes innsats. Denne ulønnede hjelpen koster samfunnet store summer og har alvorlige konsekvenser.
2 dager siden
En ny rapport belyser den store økonomiske verdien av pårørendes ulønnete omsorgsinnsats i Norge. Tallene viser at innsatsen tilsvarer mange milliarder kroner og øker i omfang.
5 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
4 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
1 måned siden
Hege Christin Bjørkmanns tre måneder gamle datter ble innlagt på sykehus etter at en forkjølelse utviklet seg til RS-virus med pusteproblemer og spisevansker. Datteren har fått pustehjelp via CPAP-maskin, og Hege beskriver det som tungt å se barnet sitt slik. Nå håper hun på en vellykket nedtrapping av pustehjelpen og at datteren kan puste selv innen en uke. Hege er takknemlig for støtten fra helsepersonell og oppfordrer andre til å være oppmerksomme på symptomer og ta viruset alvorlig, spesielt med tanke på spedbarn og eldre.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.
4 måneder siden
Barne- og familieminister Kjersti Toppe forteller om sin erfaring som seksbarnsmor og hjemmeværende. Hun kritiserer samfunnets manglende verdsetting av omsorgsarbeid i hjemmet og skråblikket hun møtte. Toppe mener foreldre må ha frihet til å velge omsorgsløsning for barna. KrF kritiserer Toppe for kutt i kontantstøtten, som de mener skaper ulikhet. Toppe forsvarer kontantstøtten som en viktig støtte for lavtlønte. Hun understreker at familier trenger fleksibilitet i småbarnsperioden, og at en 'slækk' i jobb kan være bra for psyken. Hun er uenig i at man skal klandres om man ikke har barn i barnehage.
1 måned siden
Nav melder om en betydelig økning i antall personer som mottar pleiepenger for sykt barn. I 2024 mottok nesten 28.000 personer denne stønaden, en økning på 19 prosent fra året før og over 150 prosent siden 2018. Endringer i ordningen, som gjør at flere barn er inkludert og kravet om innleggelse er fjernet, forklarer mye av økningen. Statistikken viser også at diagnosene varierer med alder, der psykiske lidelser er vanligst blant de eldste barna, mens tilstander rundt fødselen dominerer blant de yngste. Barn med kreftdiagnoser har i snitt flest pleiepengedager.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Kajsa Vickhoff Lies vei tilbake etter et alvorlig fall i 2021, som resulterte i flere operasjoner og lang rehabilitering. Moren beskriver hvordan hun opplever datterens karriere, preget av kontraster og bekymringer. Faren fokuserer på datterens sikkerhet. Etter fallet har Lie vunnet VM-bronse og et verdenscuprenn, og er en viktig del av landslaget. Hun sliter fortsatt med ryggen, men har kontroll.
8 dager siden
En familie deler sin sterke historie om tap og kamp etter en dramatisk tvillingfødsel. De jobber nå for å øke bevisstheten og støtte forskning på ryggmargsskader.
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Elina, som ble diagnostisert med det sjeldne syndromet PHACE etter at et fødselsmerke i nakken hennes vokste og skapte store smerter. Overlege Ingvild Heier ved Rikshospitalet advarer om at mange leger ikke er tilstrekkelig oppmerksomme på at visse fødselsmerker kan indikere alvorlige underliggende sykdommer. Hun oppfordrer helsepersonell til å øke sin kunnskap om dette, slik at flere barn kan få riktig diagnose og behandling raskere. Elinas mor oppfordrer andre foreldre til å stole på sin egen intuisjon hvis de mistenker at noe er galt med barnet sitt.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.