Kirsty Coventry fra Zimbabwe er valgt som ny president i IOC, som den første kvinnen og afrikaneren i denne posisjonen. Valget har blitt tolket som et tegn på at Russland kan få delta i OL igjen, noe som sees på som en seier for president Putin.
Coventrys valg støttes av avtroppende president Thomas Bach, og det spekuleres i om hun vil videreføre hans politikk. Hennes bakgrunn som sportsminister i Zimbabwe, under et kontroversielt regime, har også skapt debatt.
Hun står overfor utfordringer knyttet til Russlands deltakelse i OL og hvordan hun skal forholde seg til politiske spørsmål knyttet til kommende arrangementer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kirsty Coventry er valgt som ny president i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Den tidligere svømmeren fra Zimbabwe er den første kvinnen og afrikaneren i stillingen. Coventry vant valget overlegent, men har møtt kritikk i engelske medier for sin fortid og manglende handling mot korrupsjon. Hun tar over etter Thomas Bach i juni. Kristin Kloster Aasen er gjenvalgt som IOC-medlem.
1 måned siden
Svømmelegenden Kirsty Coventry er valgt til ny president i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Hun er den første kvinnen og den første personen fra Afrika som leder organisasjonen. 41-åringen var en av sju kandidater og ble valgt under IOC-kongressen i Hellas. Coventry etterfølger Thomas Bach, som gir seg etter tolv år i jobben. Hun er også den yngste presidenten siden Pierre de Coubertin i 1896. Coventry tiltrer 23. juni og hennes første oppgave blir å følge opp vinter-OL i Milano og Cortina neste år. Hun har tidligere vunnet sju OL-medaljer og satt flere verdensrekorder i svømming.
1 måned siden
Kirsty Coventry er valgt som ny president i IOC, som den første kvinnen og afrikaneren i stillingen. Med OL i Los Angeles 2028 ser hun frem til å samarbeide med USAs president Donald Trump. Coventry understreker at hun har erfaring med å håndtere ledere, og at god kommunikasjon er nøkkelen. Hun er sikker på at Trump ønsker et vellykket OL i USA, og forsikrer at IOC vil holde fast ved sine verdier om solidaritet og inkludering, slik at alle kvalifiserte utøvere kan delta og føle seg trygge.
1 måned siden
Russiske idrettsledere har uttrykt optimisme etter valget av Kirsty Coventry som ny IOC-president, og håper det kan føre til en raskere tilbakekomst for russiske utøvere i internasjonal idrett. Flere russiske kilder fremhever at Coventry ikke har vist tegn til «russofobi», i motsetning til andre kandidater som Sebastian Coe. Idrettspolitisk ekspert Jens Sejer Andersen mener Coe ble straffet for sin strenge linje mot Russland etter dopingskandalen i 2014. Andersen tror Russland mest sannsynlig vil delta i sommer-OL 2028, men er mer usikker på vinter-OL i Italia neste år, da det politiske presset er mindre.
11 dager siden
Den tidligere skøytestjernen Svetlana Zjurova, nå politiker i Putins parti Forente Russland, hyller Jelena Välbe for hennes innsats som skipresident i det russiske skiforbundet. Zjurova mener Välbe har lykkes med å holde på russiske langrennsløpere, i motsetning til andre idretter hvor utøvere har byttet statsborgerskap for å kunne konkurrere internasjonalt. Mens det pågår en debatt om Välbes fremtid som skipresident, fremhever Zjurova hennes evne til å utvikle langrennssporten og organisere konkurranser til tross for internasjonal utestengelse. Flere russiske utøvere innenfor idretter som sjakk, kunstløp og hestesport har valgt å representere andre nasjoner.
2 måneder siden
Norges skipresident Tove Moe Dyrhaug står fast på at Russland og Belarus ikke bør få delta i internasjonal idrett, mens FIS-president Johan Eliasch er mer åpen for deltakelse. Uenigheten kommer frem i forbindelse med Ski-VM i Trondheim, der mange savner russiske utøvere som Aleksandr Bolsjunov. Sikkerhetsrisiko og politiske implikasjoner ved å tillate deltakelse diskuteres, og idretten er splittet i synet på å oppheve utestengelsen. Flere forbund jobber med planer for en eventuell tilbakekomst, inkludert dopingtesting og kvalifiseringskrav.
18 timer siden
Jelena Välbe, president i Russlands skiforbund, møter utfordring fra TV-profil Dmitrij Gubernijev. Valget nærmer seg samtidig som russiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser.
2 måneder siden
Syv kandidater, inkludert én kvinne, kjemper om å etterfølge Thomas Bach som president i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Valget preges av diskusjoner om modernisering, kjønnskategorier og transpersoners deltakelse. Britiske Sebastian Coe og spanjolen Juan Antonio Samaranch jr. regnes som favoritter, men flere kandidater ønsker å utfordre dem. Valgkampen har også blitt påvirket av politiske strømninger, spesielt knyttet til synet på kjønn og identitet. Det er forventet at den nye presidenten vil videreføre en linje som begrenser transpersoners deltakelse i idretten. Valget finner sted 20. mars, og det er knyttet stor spenning til utfallet.
4 måneder siden
Russisk idrett er preget av interne stridigheter og politisk innblanding. Vladimir Putin ble kåret til årets idrettsutøver, noe som viser den tette koblingen mellom sport og politikk. Skisjef Jelena Välbe har mistet sin posisjon i OL-komiteen og blitt kritisert for sine kontroversielle uttalelser. Samtidig sliter russisk langrenn med å skape interesse under eget mesterskap, og stjernen Aleksandr Bolsjunov viser tegn til å være lei av isolasjonen fra internasjonale konkurranser. Dette viser hvordan Russlands utestengelse fra internasjonal idrett påvirker både ledere og utøvere.
3 måneder siden
Det pågår en intens kamp bak kulissene om russiske utøvere skal få delta i internasjonale langrennskonkurranser. FIS-president Johan Eliasch presser på for å tillate russisk deltakelse, mens Norge og andre nordiske land motsetter seg dette på grunn av Russlands krigføring i Ukraina. Konflikten handler om mer enn bare sport, da Russland bruker idrett til å fremme nasjonalisme og propaganda, spesielt i vinter-OL. Valget av ny president i IOC kan få stor betydning for utfallet. Dersom Eliasch vinner frem, kan politiske boikotter være nødvendig for å hindre russisk deltakelse i konkurranser i de nordiske landene.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps inntreden i internasjonal idrettspolitikk og de mulige følgene for store arrangementer i USA, som fotball-VM 2026 og OL 2028. Kirsty Coventrys valg som ny IOC-president kompliseres av Trumps politiske agenda. Trump har allerede brukt idretten for å fremme sine synspunkter, og det er bekymring for hvordan hans presidentskap vil påvirke idrettens autonomi og antidopingarbeid. Et investeringsfond knyttet til Trump jr. støtter et "doping-OL", noe som skaper ytterligere kontrovers. Trumps tidligere engasjement i konflikter rundt amerikansk idrett forsterker bekymringene for politisk innblanding.
3 måneder siden
Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, stiller til valg for en plass i Uefas eksekutivkomité. Denne gangen sikter hun mot en av de to plassene som er reservert for kvinnelige kandidater. Klaveness forsøkte også i 2023 å bli valgt inn, men fikk ikke nok stemmer til en ordinær plass. Uefas kvinnekvote ble utvidet til to plasser i februar 2023. Valget finner sted under Uefa-kongressen i Beograd 3. april. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener Klaveness' strategiske tilnærming viser en overgang fra protestpolitikk til realpolitikk, i et forsøk på å få større innflytelse i Uefa.
3 måneder siden
FIS-president Johan Eliasch ønsker å tillate russiske og belarusiske utøvere å konkurrere under nøytralt flagg, med henvisning til Paris-OL. Skipresident Tove Moe Dyrhaug og et flertall i FIS-styret er sterkt uenige, og mener det ikke er grunnlag for endring grunnet krigen i Ukraina. Utøvere har stemt over spørsmålet, men det er delte meninger. Det internasjonale skøyteforbundet har åpnet for deltakelse, noe som har ført til reaksjoner fra Norges Skøyteforbund. Eliasch stiller som kandidat til å bli ny IOC-president.
3 måneder siden
Fotballpresident Lise Klaveness og fotballstyret har valgt å innstille på innføring av VAR, til tross for sterk motstand fra flere miljøer, spesielt supporterne. Avgjørelsen kommer etter at et flertall av klubbene stemte mot VAR, men styret mener det er deres oppgave å se helheten. De argumenterer med at VAR vil gi et bedre beslutningsgrunnlag og at dommerne og trenerne støtter det. Saken skal nå avgjøres på forbundstinget, men det forventes mye støy og harde fronter i tiden fremover. Det understrekes at sabotasje ikke er akseptabelt, og det oppfordres til å diskutere saken med ord.
3 måneder siden
Styreleder i det internasjonale skiforbundet (FIS), Johan Eliasch, ønsker å tillate russiske og belarusiske utøvere å delta i idrettskonkurranser under nøytralt flagg. Han mener utøverne ikke skal straffes for sin nasjonalitet. Dette synet støttes ikke av alle, og Belarus' feiring av sine OL-medaljører med statlige utmerkelser har skapt reaksjoner. Ukrainas sportsminister krever strengere sanksjoner, og mener idrett i diktaturer er en forlengelse av statens politikk. Russlands skipresident Jelena Välbe har kritisert IOC og boikottet sommerens OL. Til tross for at russiske utøvere deltok under nøytralt flagg i sommer-OL, vant de kun én medalje.