Økt toll på importerte poteter fører til at norske forbrukere må spise lagrede poteter lenger, og utvalget av nypoteter og småpoteter reduseres. Butikkjeder og importører melder om dårligere utvalg og potensiell kvalitetsnedgang.
Ugunstig vær i utlandet forverrer situasjonen ytterligere.
Målet med tollen er å beskytte norsk produksjon og øke selvforsyningen, men Landbruks- og matdepartementet kommenterer ikke varselet om dårligere utvalg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Artikkelen tilbakeviser påstander om at norske poteter er av dårlig kvalitet, og at import er nødvendig. Den hevder at importører overdriver problemene med norske poteter for å øke egen fortjeneste, og at toll på importerte poteter ikke har ført til høyere priser. Videre kritiseres butikkenes fokus på utseende, som fører til at fullgode poteter kastes. Artikkelen konkluderer med at det er nok av gode, norske poteter, og at forbrukerne ikke trenger å bekymre seg.
25 dager siden
Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane. Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer. Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
1 måned siden
En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10.000 kroner i året. Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet. Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
1 måned siden
Donald Trumps handelspolitikk med økte tollsatser truer lønnsomheten ved grensehandel for nordmenn. EU vurderer mottiltak, og Norge forsøker å sikre en avtale med EU for å unngå negative konsekvenser. En handelskrig kan føre til høyere priser på varer, noe som vil merkes i lommeboka ved utenlandshandel. Tollvesenet påpeker at privatpersoner ikke vil merke endringer så lenge de holder seg innenfor verdigrensene for import.
29 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges høye tollsatser på matvarer, som i noen tilfeller overstiger 400 prosent, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig i lys av internasjonal kritikk mot tollmurer. Økonomiprofessorer påpeker at de høye tollsatsene kan svekke Norges forhandlingsposisjon internasjonalt og føre til høyere matvarepriser for norske husholdninger. Samtidig argumenterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag for at et styrket tollvern er nødvendig for å sikre bøndenes inntekter og opprettholde norsk matproduksjon. Diskusjonen dreier seg om å finne en balanse mellom å beskytte landbruket og å unngå negative konsekvenser for økonomi og handel, samt Norges internasjonale omdømme.
6 dager siden
Dagligvareaktører i Norge melder om knapphet på norsk storfekjøtt, noe som fører til økt bruk av importerte råvarer for å unngå tomme hyller. Norgesgruppen og Coop opplyser at de i hovedsak ønsker å selge norsk kjøtt, men benytter import når det norske markedet ikke dekker etterspørselen. Nortura, som regulerer kjøttmarkedet, bekrefter at det importeres rundt 9000 tonn storfekjøtt årlig, tilsvarende ni prosent av markedet. Tilførslene av storfe har vært som forventet, men det er noe lavere innmeldinger av ku etter mars, noe som skaper knapphet. Leverandører som Nordfjord Kjøtt opplever også underdekning, men importerer ikke råvarer. Nortura forventer at situasjonen vil bedre seg, men varsler en nedgang i tilførslene i 2025. For å sikre norsk kjøtt anbefales produkter fra Gilde og Prior, som alltid garanterer norsk råvare.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
2 måneder siden
En potensiell handelskrig mellom USA og EU skaper bekymring for økte matpriser i Norge. USA har varslet straffetoll på varer fra EU, som igjen truer med å svare med samme mynt. Finansminister Stoltenberg arbeider for å sikre Norges interesser gjennom en avtale med EU. Professor Ola Grytten ved NHH forventer at en tollkrig vil føre til prisstigning på importerte matvarer som hvete, rug, frukt og grønnsaker. Dagligvarekjedene følger situasjonen nøye, og Virke understreker behovet for et styrket handelspolitisk samarbeid med EU for å minimere negative konsekvenser for norsk økonomi.
24 dager siden
USA har innført toll på varer, noe som potensielt kan ramme norsk eksport. Statsminister Støre og utenriksminister Eide signaliserer at Norge trolig ikke vil innføre mottiltak, noe sjeføkonom i Handelsbanken støtter. EU vurderer mottiltak, og Støre reiser til Brussel med representanter fra LO, NHO og næringslivet for å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU. Det er bekymring knyttet til EUs beskyttelsestiltak som kan føre til dumping av varer i Europa. Dette kan føre til svakere vekst i verdensøkonomien og økende prisvekst.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs innføring av toll på EU-varer, og advarer om at dette kan føre til en global handelskrig. Finansminister Stoltenberg og flere eksperter frykter at dette vil ryste verdensøkonomien og ramme Norge hardt. Økte tollsatser kan føre til høyere inflasjon, dyrere import og redusert økonomisk vekst. Norge risikerer også å bli rammet av EUs beskyttelsestiltak, da landet ikke er medlem av tollunionen. Statsminister Støre understreker at Norge er i tett kontakt med EU for å unngå negative konsekvenser for norsk økonomi.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler eksperters bekymringer for at Donald Trumps tollpolitikk kan eskalere til en handelskrig, og hvilke konsekvenser dette kan ha for norsk økonomi og forbrukere. Det advares om økt inflasjon, en svakere krone og dyrere importvarer som mobiltelefoner og datautstyr. Handelskrigen kan også påvirke rentenivået i Norge og føre til dyrere biler. De største konsekvensene vil oppstå hvis situasjonen eskalerer og flere land innfører toll på varer.
29 dager siden
Donald Trump vurderer å innføre toll på varer fra land som har toll på amerikanske varer, noe som skaper bekymring hos globale investorer. Kritikere frykter negative konsekvenser for handel, børser, arbeidsplasser og forbrukere. Finansforsker Espen Henriksen ved BI advarer om at Norge kan bli fattigere ved økte tollsatser, da eksport kan reduseres og import bli dyrere. EU er klar med mottiltak og mener toll vil føre til inflasjon. Målinger viser at mange amerikanske velgere er skeptiske til Trumps tollpolitikk, og økt toll på importerte biler kan føre til betydelige prisøkninger.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på varer fra flere land, inkludert Norge, hvor norske varer nå ilegges en toll på 15 prosent ved eksport til USA. Trump begrunner dette med et ønske om å beskytte amerikansk industri og arbeidsplasser, og omtaler det som USAs «liberation day». Tiltaket kan ramme norske eksportbedrifter hardt, spesielt oppdrettsnæringen, som er avhengig av det amerikanske markedet. Det er også en risiko for at Norge svarer med toll på amerikanske varer, noe som kan føre til høyere priser for norske forbrukere. Finansministeren uttrykker bekymring for en potensiell «trippelskvis» som kan svekke norsk økonomi.
28 dager siden
USA har innført toll på varer fra flere land, inkludert Norge og EU. Virke-sjef Bent G. Apeland mener dette markerer et tidsskille og vil føre til dyrere internasjonal handel. Han påpeker at norske bedrifter med verdikjeder i flere land vil bli rammet, og frykter at EU vil svare med mottiltak, noe som kan forverre situasjonen ytterligere.