Ingrid Lovise Anvik Hellenes (27) opplevde å få avslag på boliglån, men snudde situasjonen ved å studere finans og tilegne seg bedre økonomisk forståelse. Hun innså at banken anså henne som en usikker kandidat på grunn av en usikker yrkesvei og manglende kunnskap om finans.
Gjennom finansstudier lærte hun å kommunisere effektivt med banken og presentere en tryggere økonomisk profil. Privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet fremhever viktigheten av økonomisk kontroll og dokumenterte sparevaner.
Hun påpeker også at bankene nå har større fleksibilitet til å vurdere låntakere individuelt, basert på dokumentert forbruk og fremtidige inntektsutsikter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Ingvild Elvestad (33) opplevde økonomiske problemer etter å ha mottatt et kredittkort som 18-åring. Hun utviklet en stor forbruksgjeld på 1,5 millioner kroner og er nå under offentlig gjeldsordning. Elvestad forteller om skammen hun følte, men har nå valgt å være åpen om sin situasjon for å hjelpe andre. Hun har også skrevet boken «Den siste skam» for å øke bevisstheten rundt personlig økonomi. Finans Noreg og Sparebank 1 påpeker at bankene har strengere utlånsregler og oppfordrer folk til å søke hjelp ved gjeldsproblemer.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.
2 måneder siden
Hanne Horten (26) kjøpte sin første leilighet som 24-åring ved å kombinere sparing, jobb og utleie. Hun unngikk å bruke studielån, leide ut via Airbnb og administrerte utleie for andre. Horten fikk boliglån i lokalbanken etter avslag i større banker, og leiligheten er innredet for utleie med tanke på dette. Nå sparer hun 170.000 kroner i året for å kjøpe tomt og mikrohus i 2026, som hun planlegger å leie ut. Hun har flere deltidsjobber for å nå målet, inkludert innholdsproduksjon for tretopphytter, men prioriterer også sosiale aktiviteter.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan unge voksne i Norge har endret sine sparevaner, drevet av økonomisk åpenhet i sosiale medier og vaner fra pandemien. Mange opplever et press om å ha god økonomi, men har ulike tilnærminger til sparing. Trenden «No spend challenge» har blitt populær, der man kun bruker penger på nødvendigheter. Maria Sofie Holtet er et eksempel på en som har lykkes med denne metoden, og nedbetalte all gjeld på 2,5 måneder. Tall fra DNB viser også en markant økning i antall unge som sparer i fond, noe som indikerer en økt bevissthet rundt økonomi.
1 måned siden
Idil Abdi (34) har kjøpt sin første leilighet på Majorstua ved hjelp av en ny startlånsordning fra Husbanken. Ordningen krever kun fem prosent egenkapital, noe som gjør det lettere for førstegangskjøpere uten økonomisk støtte fra foreldre å komme inn på boligmarkedet. Oslo har fått 200 millioner kroner til ordningen og opplever stor interesse med nesten 250 søknader. Økonom Hallgeir Kvadsheim påpeker at slike tiltak kan føre til økte boligpriser, spesielt i mindre kommuner, og kritiserer samtidig statens strenge utlånskrav som gjør ordningen nødvendig.
2 måneder siden
Cecilie Bye Nordskag (43) er skuffet over Sparebanken Vest fordi hun mener hun aldri ble informert om fordelsprogrammet Vestavinn, som gir gebyrfritak for kortbruk og e-faktura. Hun reagerer spesielt på at hun ikke ble informert om dette da hun arvet penger og overtok huslån etter morens bortgang i 2019, da hun trolig ville kvalifisert for programmet. Kommunikasjonssjef i Sparebanken Vest, Hanne Dankertsen, sier banken informerer om priser og vilkår, men vil likevel gjennomgå rutinene sine for å forbedre kundeinformasjonen. Hun forklarer at gebyrene skyldes kostnader knyttet til drift og utvikling av banktjenester, og at totalkunder med lån og sparing hos banken får fordeler.
10 dager siden
Tone Lise Opsahl sliter med milliongjeld etter flere studievalg. Hun mener det er for enkelt å få studielån uten god veiledning om de økonomiske konsekvensene. Antall studenter med milliongjeld har økt kraftig, og mange sliter med å betale tilbake på grunn av renteøkninger. Lånekassen sier de gir god informasjon, men Tone Lise savner personlig oppfølging og mener det er for lett å ta opp lån. Hun må nå betale over 7000 kr i måneden. Forsknings- og utdanningsministeren påpeker at studielånet fortsatt er gunstigere enn andre lån. Tone Lise oppfordrer andre til å tenke seg godt om før de tar opp studielån.
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
1 måned siden
En analyse viser at personer med lavere inntekt i gjennomsnitt betaler høyere rente på boliglån. Bankene forklarer dette med at mindre lån ofte har høyere rente, og at de med lavere inntekt ofte har mindre lån. Rentesatsen settes også på bakgrunn av en individuell vurdering. En spareøkonom anbefaler å sjekke boligens verdi, undersøke medlemsfordeler, søke lån hos andre banker, rydde opp i gjeldsposter og øke egenkapitalen for å forhandle om bedre rentebetingelser.
2 måneder siden
Kristin Vo (34) deler sine erfaringer om boligflipping og hvordan øke boligens verdi gjennom oppussing. Hun startet med en leilighet på Grefsen som hun leide ut, og har siden kjøpt boliger jevnlig. Vo anbefaler å ha finansieringen klar og se etter leiligheter som ikke krever store reparasjoner. Eiendomsmegler Carl Geving råder til å fokusere på å utbedre feil og mangler ved boligen, male i nøytrale farger og eventuelt lage et ekstra rom. Både Geving og takstingeniør Daniel Helgesen advarer mot å pusse opp bad og kjøkken før salg, da dette sjelden lønner seg.
2 måneder siden
Ingvild Gulla (23) jobber hardt for å unngå studielån, og utfordrer stereotypen om at «Gen Z» er lat. Hun finansierer mastergraden sin gjennom to deltidsjobber, og mener hennes generasjon er mer bevisst på sine rettigheter i arbeidslivet. En undersøkelse viser at mange bedriftsledere oppfatter generasjon Z som vanskeligere å lede, men Gulla mener dette skyldes at de stiller krav til arbeidsgiverne. Eksperter påpeker at samfunnet og arbeidsgivere har en viktig rolle i å forme og integrere unge arbeidstakere, og at det er viktig å fokusere på styrkene til hver generasjon.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
21 dager siden
Ellinor (18) fra Horten finansierer russetiden med lån fra foreldrene etter å ha sluttet i jobben for å fokusere på skolen. Russefeiringen har blitt dyrere enn forventet, og hun spekulerer på inntekten ved å selge klær og vaske. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler åpenhet om økonomi med foreldre, men unner alle russ en fin feiring. Ellinor delte sine økonomiske utfordringer på TikTok, noe som resulterte i blandede tilbakemeldinger.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.