Sportskjeden Stadion har bedt om møte med Posten etter at Posten inngikk en distribusjonsavtale med den kinesiske nettbutikken Temu uten å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Stadion reagerer på at Posten, som er en statlig aktør, ikke følger kravene i Åpenhetsloven om å undersøke leverandørers arbeidsforhold og menneskerettigheter.
Stadion mener Temu ikke oppfyller europeiske standarder og at avtalen skaper urettferdig konkurranse, siden Temu slipper tekstiltoll som norske aktører må betale. Posten forklarer at Temu er en kunde, ikke en leverandør, og at de kun frakter pakker uten å kunne kontrollere innholdet.
Posten ser frem til møtet med Stadion for å svare på spørsmål. Stadion vurderer nå nøye om de skal fortsette samarbeidet med Posten Bring på bakgrunn av denne saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling Ølstad refser Posten for deres avtale med netthandelsplattformen Temu, og stiller spørsmål ved om et statlig selskap bør bidra til å undergrave norske butikker. Ølstad mener Posten burde vurdert de samfunnsmessige konsekvensene av avtalen, inkludert effekten på norske arbeidsplasser og skatteinntekter. Posten forsvarer avtalen som en kommersiell avtale uten statlige subsidier, og sier de ikke har ansvar for å vurdere Temus forretningspraksis. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler på Temu på grunn av lave priser, men er kritiske til kvaliteten og «gamification» av netthandelen.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling J. Ølstad er kritisk til Postens avtale med den kinesiske nettgiganten Temu. Han mener avtalen gir Temu konkurransefordeler og truer tradisjonelle butikker, spesielt i distriktene, på grunn av forskjeller i fraktavgifter, husleie og toll. Ølstad frykter at mange butikker må legge ned. Posten forsvarer avtalen med at de er en av flere aktører som håndterer pakker fra Temu, og at nordmenns handlevaner er i endring. De understreker at avtalen er kommersiell og ikke påvirker deres tjenestetilbud. Posten fremhever også at de har fokus på bærekraftig transport.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
1 måned siden
Posten fraskriver seg ansvar for etiske vurderinger knyttet til Temu-samarbeidet, da de kun transporterer varer som allerede er produsert. Helthjem, som tidligere fraktet Temu-pakker, har et etisk rammeverk signert av Temu og utfører aktsomhetsvurderinger, men identifiserer risiko for brudd på arbeidsrettigheter og produktsikkerhet. Storebrand har trukket sine investeringer i selskapet på grunn av bekymringer om produktsikkerhet og risiko for tvangsarbeid, spesielt knyttet til Xinjiang-regionen.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby Temu og Shein på grunn av miljø- og arbeidsforhold, men Norge har ingen planer om et slikt forbud. Norske myndigheter oppfordrer heller til bevisst konsum og bærekraftig handel, og jobber for felles europeiske løsninger. En undersøkelse viser at nordmenn handler mer på nett enn svensker, og Temu er en populær nettbutikk. Miljøorganisasjoner er kritiske til Norges manglende handling. NRK-profil Leo Ajkic mener man bør vurdere alle produsenter kritisk, ikke bare de som er populære å kritisere.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.
2 måneder siden
EU strammer inn reglene for netthandel fra kinesiske plattformer som Temu og Shein, grunnet bekymringer om usikre og farlige produkter. Tiltakene inkluderer granskinger og økt kontroll ved hjelp av tollmyndigheter og KI-verktøy. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen støtter tiltaket, og viser til funn av farlige kjemikalier i Temu-produkter i Norge. EU vurderer å innføre nye avgifter, men dette krever godkjennelse av en foreslått reform av tollunionen.
1 måned siden
Den kinesiske e-handelsaktøren Temu har raskt vokst globalt ved å utnytte svakheter i europeisk lovgivning, noe som tillater dem å sende varer direkte til forbrukere uten å overholde europeiske standarder. Dette har skapt bekymringer knyttet til helseskadelige produkter og undergraving av europeisk næringsliv. MDG ser på dette som en del av en kinesisk handelskrig. EU arbeider med å endre lovverket for å plassere ansvaret for kvalitetskrav på plattformene selv, men det er en utfordring å håndtere det store volumet av pakker. MDG understreker at forbrukerne også har et ansvar for hva de kjøper.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister har tatt til orde for å forby nettbutikkene Temu og Shein. Dette er ikke aktuelt i Norge, selv om regjeringen deler bekymringen rundt handelen fra disse nettstedene. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler fra utenlandske nettbutikker, og Temu er en av de mest populære. Den norske regjeringen jobber ikke med et forbud, men oppfordrer forbrukere til å handle mer bærekraftig. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med dette og mener det er behov for strengere regler og avgifter. Frankrike vurderer også tiltak mot Temu og Shein.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
4 måneder siden
Postnord anslår at 15 prosent av all norsk netthandel stammer fra den kinesiske plattformen Temu. Temu er den mest populære utenlandske nettbutikken blant nordmenn, og 42 prosent har handlet der de siste tre månedene. Selv om Temu har fått kritikk for dårlig kvalitet og giftstoffer i produktene, viser en undersøkelse fra NHO Service og Handel at omtrent 7 av 100 nordmenn kjøpte julegaver fra Temu. Temu bygger nå lokale lagre i flere europeiske land for å tilby raskere levering, men foreløpig ikke i Norge.
4 måneder siden
EFTAs overvåkingsorgan Esa har startet etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten etter en klage fra Helthjem. Helthjem hevder at støtten, som skal dekke Postens leveringsplikt, er konkurransevridende. Esa skal undersøke om finansieringen utgjør statsstøtte, og om den er i tråd med EØS-reglene. Posten er pålagt leveringsplikt for visse tjenester som finansieres over statsbudsjettet, og denne ordningen er ikke meldt inn til Esa. Esa understreker at etterforskningen ikke betyr at det er trukket noen konklusjoner i saken.