Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren.
Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå.
Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Sportskjeden Stadion har bedt om møte med Posten etter at Posten inngikk en distribusjonsavtale med den kinesiske nettbutikken Temu uten å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Stadion reagerer på at Posten, som er en statlig aktør, ikke følger kravene i Åpenhetsloven om å undersøke leverandørers arbeidsforhold og menneskerettigheter. Stadion mener Temu ikke oppfyller europeiske standarder og at avtalen skaper urettferdig konkurranse, siden Temu slipper tekstiltoll som norske aktører må betale. Posten forklarer at Temu er en kunde, ikke en leverandør, og at de kun frakter pakker uten å kunne kontrollere innholdet. Posten ser frem til møtet med Stadion for å svare på spørsmål. Stadion vurderer nå nøye om de skal fortsette samarbeidet med Posten Bring på bakgrunn av denne saken.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling J. Ølstad er kritisk til Postens avtale med den kinesiske nettgiganten Temu. Han mener avtalen gir Temu konkurransefordeler og truer tradisjonelle butikker, spesielt i distriktene, på grunn av forskjeller i fraktavgifter, husleie og toll. Ølstad frykter at mange butikker må legge ned. Posten forsvarer avtalen med at de er en av flere aktører som håndterer pakker fra Temu, og at nordmenns handlevaner er i endring. De understreker at avtalen er kommersiell og ikke påvirker deres tjenestetilbud. Posten fremhever også at de har fokus på bærekraftig transport.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
2 måneder siden
EU strammer inn reglene for netthandel fra kinesiske plattformer som Temu og Shein, grunnet bekymringer om usikre og farlige produkter. Tiltakene inkluderer granskinger og økt kontroll ved hjelp av tollmyndigheter og KI-verktøy. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen støtter tiltaket, og viser til funn av farlige kjemikalier i Temu-produkter i Norge. EU vurderer å innføre nye avgifter, men dette krever godkjennelse av en foreslått reform av tollunionen.
2 dager siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
1 måned siden
Den kinesiske e-handelsaktøren Temu har raskt vokst globalt ved å utnytte svakheter i europeisk lovgivning, noe som tillater dem å sende varer direkte til forbrukere uten å overholde europeiske standarder. Dette har skapt bekymringer knyttet til helseskadelige produkter og undergraving av europeisk næringsliv. MDG ser på dette som en del av en kinesisk handelskrig. EU arbeider med å endre lovverket for å plassere ansvaret for kvalitetskrav på plattformene selv, men det er en utfordring å håndtere det store volumet av pakker. MDG understreker at forbrukerne også har et ansvar for hva de kjøper.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling Ølstad refser Posten for deres avtale med netthandelsplattformen Temu, og stiller spørsmål ved om et statlig selskap bør bidra til å undergrave norske butikker. Ølstad mener Posten burde vurdert de samfunnsmessige konsekvensene av avtalen, inkludert effekten på norske arbeidsplasser og skatteinntekter. Posten forsvarer avtalen som en kommersiell avtale uten statlige subsidier, og sier de ikke har ansvar for å vurdere Temus forretningspraksis. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler på Temu på grunn av lave priser, men er kritiske til kvaliteten og «gamification» av netthandelen.
9 dager siden
Temu leverer over 11 millioner pakker til norske hjem hvert år med svært lave priser, men produktene er ofte problematiske. Mange varer inneholder giftige stoffer, mangler CE-merking og bidrar til miljøforurensning. Artikkelen dokumenterer også dårlige arbeidsforhold i fabrikkene som leverer til Temu, inkludert lange arbeidsuker, lav lønn, straff for feilproduksjon og barnearbeid. Forfatteren oppfordrer forbrukere til å reflektere over konsekvensene av sine kjøp og ber myndighetene om å fjerne Temu fra VOEC-ordningen og innføre avgifter som reflekterer de reelle kostnadene. Det understrekes at målet ikke er å straffe forbrukerne, men å skape rettferdige rammevilkår som beskytter både mennesker og miljø. Artikkelen avslutter med en sterk oppfordring til handling, og påpeker at det verste er å ikke gjøre noe til tross for kunnskap om problemene.