En ansatt ved Oljefondets kontor i New York reflekterer over et år i USA, der 'ESG backlash' har blitt et sentralt tema. Oljefondet har en stor del av sine investeringer i USA, og følger opp disse gjennom dialog med selskapene.
Til tross for økende motstand mot ESG i det offentlige ordskiftet, ser man at selskaper fortsetter sitt arbeid med bærekraft, men er mer forsiktige med å kommunisere det. Spesielt mangfold og inkludering er blitt et politisk betent tema.
Oljefondet fortsetter å ta opp viktige spørsmål med selskapene, og ser på klima og bærekraft som finansiell risiko og mulighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er bekymret for at flere store amerikanske selskaper, som Meta, McDonald’s og Walmart, kutter i sine programmer for mangfold, likhet og inkludering (DEI). Tangen mener det er viktig at Norge ikke følger etter denne trenden. Han påpeker at det skjer et skifte i USA, der DEI-stillinger kuttes og fokuset reduseres. Denne utviklingen ses i sammenheng med politiske og juridiske endringer, samt en økende kritikk mot DEI som en «woke»-agenda. Tangen understreker at inkludering kan være lønnsomt hvis det gjøres riktig, og at det er viktig å ta risiko ved ansettelser. Han bekrefter at dette er et tema i Oljefondet, men ikke hovedtemaet.
11 dager siden
Oljefondet benytter risikobaserte nedsalg for å redusere finansiell risiko knyttet til selskapsstyring og bærekraft. Fondet overvåker kontinuerlig sine investeringer og vurderer muligheten for dialog før eventuelt salg, hovedsakelig av mindre selskaper. Tiltakene har siden 2012 bidratt positivt til avkastningen, og enkelte selskaper har forbedret seg nok til at fondet igjen kan investere i dem. Fondet bruker ulike informasjonskilder og analyseverktøy for å identifisere selskaper med høy risiko.
3 måneder siden
MDG og Rødt krever at Oljefondet selger sine aksjer i Tesla på grunn av Elon Musks kontroversielle politiske engasjement og uttalelser. Oljefondet har ikke kommentert direkte på kritikken, men understreker viktigheten av dialog med ledere i selskaper de er investert i. Musk har den siste tiden fått kritikk fra flere europeiske statsledere for sine uttalelser og handlinger, inkludert støtte til ytre høyre-partier og spredning av falske nyheter. Oljefondet har tidligere hatt en dialog med Musk, men han har avvist en middagsinvitasjon fra fondet. Flere politikere mener at Musks oppførsel er problematisk for Oljefondets investering i Tesla, og at det bør vurderes opp mot det etiske regelverket. Det er også ubesvarte spørsmål om fondets forhold til Musk.
19 timer siden
Equinor opplever en uventet stans i sitt havvindprosjekt utenfor New York. Selskapet forstår ikke årsaken til stansen og søker dialog med amerikanske myndigheter.
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i 2024 grunnet høy risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Dette kommer frem i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning. I 2023 solgte fondet seg ut av 86 selskaper. Oljefondet hadde også over 3300 møter med selskaper for å diskutere bærekraft. Fondet er pålagt av Stortinget å unngå selskaper knyttet til kull, tobakk, klasevåpen og brudd på menneskerettigheter. Norges Bank kunngjorde 14 utelukkelser i 2024, men opphevet også utelukkelser og observasjoner. Fondet kan investere i selskaper igjen hvis de forbedrer sin bærekraft.
1 måned siden
Oljefondets planer om å investere i hedgefond møter motstand fra finansforskere, som mener fondet bør fokusere på bred diversifisering og stordriftsfordeler. Kritikere som NHH-professor Karin Thorburn og Espen Henriksen ved BI, påpeker at hedgefondenes høye honorarer kan redusere avkastningen, og at det er vanskelig å slå markedet. Oljefondet forsvarer seg med at de utvider en eksisterende strategi, og at eksterne forvaltere har bidratt positivt til fondets avkastning tidligere.
1 måned siden
Nicolai Tangen fortsetter som sjef for Oljefondet i fem nye år etter en periode preget av både suksess og kontroverser. Sentralbanksjefen fremhever Tangens innsikt og resultater som begrunnelse for forlengelsen. Tangen har markert seg som en utradisjonell leder med uformell tone, men står nå overfor større utfordringer knyttet til geopolitisk uro og potensiell handelskrig. Samtidig fortsetter diskusjonen om Oljefondets investeringsstrategi, spesielt rundt unoterte aksjer og hedgefond.
3 dager siden
En ny NRK-dokumentar gir innsikt i Oljefondet og dets leder Nicolai Tangen. Artikkelen reflekterer over Tangens personlighet og stil som sjef.
2 måneder siden
SV krever en gjennomgang av Oljefondets eierskapsdialog etter at det ble kjent at oljefondssjef Nicolai Tangen og Elon Musk utvekslet meldinger om fondets stemmegivning vedrørende Musks lønnspakke. Meldingene, som ble offentliggjort av E24, viser at Tangen og Musk diskuterte saken i juni i fjor. SV reagerer på at meldingene ikke ble offentliggjort tidligere, og vil ta saken til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. MDG er også kritisk og mener saken svekker tilliten til Tangen. Oljefondet avviser kritikken og hevder Tangen ikke har tatt initiativ til dialogen, og at de ikke tidligere er blitt spurt om de aktuelle meldingene.
6 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
20 dager siden
Regjeringen presenterer meldingen om Oljefondet i en periode preget av børsuro og svingninger i fondets verdi. Finansministeren understreker at de har en langsiktig strategi og beholder roen til tross for et verdifall på 1.100 milliarder kroner siden årsskiftet. Regjeringen arbeider med å opprette et ekspertråd for å vurdere fondets forvaltning. For å redusere antall aksjer i fondet, vil departementet fjerne små selskaper fra referanseindeksen, noe som reduserer antall aksjer med omtrent 1600.
3 måneder siden
Paretos avdeling i New York har hatt en usedvanlig sterk start på året, med stor aktivitet og rekordhøy interesse fra investorer. Særlig emisjonen for oljeserviceselskapet Flowco Holdings, som ble overtegnet nesten 20 ganger, har bidratt til dette. Markedet har fått et løft av forventninger til Donald Trump og mulige rentekutt. Den sterke dollaren har også økt interessen for nordiske høyrenteobligasjoner blant amerikanske investorer. Pareto har allerede hentet inn betydelige summer i obligasjoner, og ser en trend der kapital flyttes til Wall Street. Lederen for Paretos New York-kontor, Borjan Duhonj, mener USA blir stadig viktigere å følge med på.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
7 dager siden
TV-serien «Oljefondet – på innsiden» gir et innblikk i Statens pensjonsfond utland, verdens største investeringsfond, under ledelse av Nicolai Tangen. Serien følger fondets ansatte i en dokusåpe-stil uten journalister, hvor kameraet fanger hverdagen og viktige hendelser. Vi møter blant andre Tangen, mentaltrener Anders Meland, kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar og flere ledere i Oslo og New York. Serien viser en organisasjon preget av en vinnerkultur, høy arbeidsinnsats og fokus på bærekraft og etikk. Selv om serien starter med mye bedriftsjargong, blir den mer interessant etter hvert. Anmelderen gir terningkast 4 og håper på en ny sesong som kan følge fondet videre i 2025.