Oljefondssjef Nicolai Tangen er bekymret for at flere store amerikanske selskaper, som Meta, McDonald’s og Walmart, kutter i sine programmer for mangfold, likhet og inkludering (DEI). Tangen mener det er viktig at Norge ikke følger etter denne trenden.
Han påpeker at det skjer et skifte i USA, der DEI-stillinger kuttes og fokuset reduseres. Denne utviklingen ses i sammenheng med politiske og juridiske endringer, samt en økende kritikk mot DEI som en «woke»-agenda.
Tangen understreker at inkludering kan være lønnsomt hvis det gjøres riktig, og at det er viktig å ta risiko ved ansettelser. Han bekrefter at dette er et tema i Oljefondet, men ikke hovedtemaet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at mangfold og inkludering (DEI) bør betraktes som et risikospørsmål, ikke bare veldedighet. Den påpeker at mange selskaper kutter i DEI-programmer, men at dette er en feilaktig tilnærming. Forfatteren hevder at bedrifter som ikke prioriterer mangfold, risikerer å miste viktige impulser fra markedet og samfunnet. Et godt DEI-program handler om å kartlegge risikoer ved enfold og muligheter ved mangfold, og er dermed et strategisk verktøy for å håndtere risiko og gripe muligheter. Oljefondssjef Nicolai Tangen støtter dette synspunktet og mener at mangfold er et strategisk verktøy, ikke bare en moralsk forpliktelse.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges økonomiske sårbarhet på grunn av Oljefondets store investeringer i amerikanske aksjer. Fondet er spesielt eksponert mot svingninger i teknologiselskaper som Nvidia, og et fall i disse aksjene kan føre til betydelige tap. Kinas raske teknologiske utvikling utfordrer USAs dominans, og Donald Trumps økonomiske politikk skaper ytterligere usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må diversifisere Oljefondets investeringer for å redusere risikoen og sikre økonomisk stabilitet i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
2 måneder siden
Goldman Sachs har reversert sin tidligere policy om å kreve mangfold i styrene til selskaper de bistår med børsnotering. Tidligere måtte selskapene ha minst to «mangfoldige» styremedlemmer, hvorav minst én måtte være kvinne. Banken begrunner endringen med juridisk utvikling knyttet til krav om styremangfold. Denne beslutningen følger en trend der flere amerikanske selskaper har redusert sine mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (DEI), etter at Donald Trump initierte tiltak for å avvikle statlige DEI-programmer. Oljefondssjef Nicolai Tangen har uttrykt bekymring for denne utviklingen og oppfordrer Norge til å fortsette sitt målrettede arbeid med mangfold.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen mener Donald Trump kan være svært gunstig for Oljefondet, som har over halvparten av sine investeringer i USA. Tangen, som deltar på World Economic Forum i Davos, uttaler at amerikanske bedriftsledere er optimistiske og at markedet har reagert positivt etter Trumps valg. Han forventer mindre reguleringer og økt økonomisk vekst i USA under Trump, noe som vil være positivt for aksjemarkedet på kort sikt. Samtidig påpeker Tangen at Trumps politikk kan ha negative konsekvenser for samfunnet på lengre sikt, og at importrestriksjoner kan føre til økt prisvekst.
22 dager siden
Tidligere sjeføkonom Steinar Juel advarer om at USA potensielt kan beslaglegge deler av Oljefondets investeringer i landet. Bakgrunnen er et notat fra Trump-rådgiver Stephen Miran, som antyder at USA først vil innføre toll, og deretter gripe inn i finansmarkedene. Norge er spesielt sårbar på grunn av Oljefondets betydelige størrelse. Juel foreslår at Norges Bank bør få større fleksibilitet til å redusere sin eksponering mot USA, og peker på risikoen ved å ha en amerikansk depotbank for fondets verdier. Usikkerheten i finansmarkedene har økt etter Trumps tollpolitikk og Kinas gjengjeldelse.
14 timer siden
Norske bedrifter og NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps politikk. Spesielt tolløfter og usikkerhet i markedene skaper utfordringer for eksportrettede selskaper.
22 dager siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er svært opptatt av de store svingningene i finansmarkedene, som skyldes blant annet handelskonflikten mellom USA og Kina. Han understreker viktigheten av å tenke langsiktig og agere motsatt av andre for å oppnå god avkastning. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank er forberedt på uro i markedet, mens DNB-sjef Kjerstin Braathen ikke ser tegn til en ny finanskrise. Finansminister Jens Stoltenberg oppfordrer til ro og sier at situasjonen kan minne om finanskrisen.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
4 måneder siden
En ansatt ved Oljefondets kontor i New York reflekterer over et år i USA, der 'ESG backlash' har blitt et sentralt tema. Oljefondet har en stor del av sine investeringer i USA, og følger opp disse gjennom dialog med selskapene. Til tross for økende motstand mot ESG i det offentlige ordskiftet, ser man at selskaper fortsetter sitt arbeid med bærekraft, men er mer forsiktige med å kommunisere det. Spesielt mangfold og inkludering er blitt et politisk betent tema. Oljefondet fortsetter å ta opp viktige spørsmål med selskapene, og ser på klima og bærekraft som finansiell risiko og mulighet.
2 måneder siden
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen advarer om at økt uro i Europa og stigende forsvarsutgifter vil påvirke norsk økonomi. Europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, noe som kan redusere midler til velferd. Norge, med sin åpne økonomi, er avhengig av en stabil verdensøkonomi og kan rammes hardt av usikkerhet. Bruk av oljefondet diskuteres, men vil redusere fondets størrelse. USA planlegger kutt i forsvarsbudsjettene og oppfordrer europeiske land til å øke sine bidrag.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen ønsker å avskaffe kvartalsrapportering for børsnoterte selskaper til fordel for halvårsrapportering. Han argumenterer for at kvartalsrapportering skaper et kortsiktig fokus som hindrer langsiktig verdiskapning. Tangen mener at dårlige kvartalsresultater kan føre til at toppledere mister jobben, noe som igjen hindrer nødvendige omstillinger. Oljefondet gikk selv over til halvårsrapportering for flere år siden. Selv om det ikke lenger er lovpålagt med kvartalsrapportering, understreker Tangen at selskapene fortsatt skal være åpne om endringer og viktige hendelser.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.