I boken «Dømt på løgner» hevder Per Asle Rustad at et sentralt bevis mot Eirik Jensen ble manipulert. Tekstmeldinger ble flyttet på under etterforskningen, noe som ga et feilaktig inntrykk av at Jensen var «Mister Good».
Rustad mener at uten denne manipuleringen ville det vært tvil om Jensens skyld. Boken dokumenterer også at Gjermund Cappelen endret forklaringer flere ganger.
Jensens forsvarer, John Christian Elden, støtter Rustads analyse og ser det som et argument for gjenåpning av saken. Valget i Wisconsin og suppleringsvalgene i Florida er også omtalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Boken «Løgnen» av TV2s krimreportere Kenneth Fossheim og Magnus Braathen avslører politiets metoder i en drapssak der en sjubarnsmor var mistenkt for å ha drept sin far og eksmann. Politiet brukte en hemmelig agent som utga seg for å være en venninne for å få den mistenkte til å tilstå. Agenten ga gaver og spanderte opphold for å vinne tillit. Den mistenkte ble dømt for drap, men hevder sin uskyld. Boken kritiserer politiets metoder og stiller spørsmål ved rettssikkerheten. Forfatterne mener boken må føre til en gjennomgang av politiets praksis med hemmelige agenter, da den fratar mistenkte rettigheter.
2 måneder siden
Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har anmeldt en tidligere støttespiller for å ha stjålet en SMS fra hennes telefon. SMS-en inneholder en påstand om at Eirik Jensens sykdom er et skuespill. Vikre hevder at dette er en del av en systematisk svertekampanje for å sabotere Jensens soningsudyktighet. Den tidligere støttespilleren avviser anklagene om tyveri, men bekrefter at hun har sendt meldinger videre og varslet Kriminalomsorgen om et påstått 'skuespill'. Hun innrømmer også å ha ringt anonymt til en psykiater for å hevde at de blir lurt angående Jensens helsetilstand. Jensens advokat mener det skapes en kunstig kobling mellom meldingen, opptaket og soningsavbruddet.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker muligheten for å simulere sykdom for å unngå fengselsstraff, med fokus på Eirik Jensens sak. Jensen er midlertidig løslatt på grunn av sykdom, men det stilles spørsmål ved om dette er et skuespill. Psykolog Pål Grøndahl bekrefter at det er mulig å lure fagfolk fordi vurderingene baseres på klinisk skjønn. Han forteller at han selv har blitt lurt. Jensens advokat avviser påstandene om skuespill. Svein Øverland fra Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet påpeker at det er vanskeligere å lure flere fagpersoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensen, tidligere politimann dømt for narkotikakriminalitet, og stiller spørsmål ved hans løslatelse fra fengsel grunnet soningsudyktighet. Nye meldinger antyder at Jensen kan ha simulert psykisk sykdom for å manipulere rettspsykiatere og kriminalomsorgen. Dette reiser tvil om hvorvidt Jensen har lurt systemet, slik han tidligere ble dømt for. Artikkelen trekker paralleller til andre rettssaker hvor psykiatriske vurderinger har vært omstridt, og kritiserer psykiateres makt i rettssystemet.
2 måneder siden
I Jonas-saken hevder «bestilleren» at han er utsatt for en svertekampanje, og SMS-er mellom en frilansjournalist og en av de tiltalte har blitt lagt frem i retten. Meldingene viser diskusjoner om å sverte «bestilleren» på nettforumet Flashback. Redaktøren i avisen der frilansjournalisten har jobbet, mener han har vært ryddig, til tross for vennskap med både offer og tiltalt. Programlederen for podkasten Avhørt bekrefter at en tiltalt fikk et utkast av boken om drapet før publisering. Forsvareren til «bestilleren» frykter at medieomtalen påvirker rettssikkerheten, noe programlederen bestrider.
2 måneder siden
En SMS angivelig sendt fra Eirik Jensens samboers telefon hevder at hans psykiske sykdom er et skuespill for å unngå fengsel. Meldingen, som VG har fått tilgang til, er sendt til et familiemedlem og omhandler en konflikt om penger. Jensens advokat avviser meldingen og mistenker manipulering. VG har også fått tilgang til et lydopptak der samboeren sier hun har løyet til legene. Kriminalomsorgen er varslet om SMS-en, men vil ikke kommentere saken. Jensen ble løslatt fra fengsel i 2023 på grunn av psykisk sykdom, etter å ha sonet tre år av en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikakriminalitet.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
1 dag siden
En ny bok hevder Jonas Gahr Støre var forberedt på å måtte forlate posten som partileder. Boken beskriver stor intern misnøye i Arbeiderpartiet i vinter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
1 dag siden
Viggo Kristiansen vitnet i ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett. Han møtte spørsmål om tidligere forklaringer knyttet til Baneheia-saken.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt», hvor SSB-forskere Erling Holmøy og Olav Slettebø kritiserte hans bruk av tall. Holmøy og Slettebø hevdet at Bech Holte brukte «sjokkerende gale tall» for norsk BNP i en av bokens figurer. Artikkelen argumenterer for at SSB-forskerne har presentert kritikken på en villedende måte, og at de har gitt inntrykk av at hele boken er basert på feil tall, selv om kritikken kun gjelder en enkelt figur. Forfatteren konkluderer med at Bech Holte fortjener en unnskyldning for denne fremstillingen.
2 måneder siden
Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har innrømmet å ha skrevet en SMS der hun omtaler Jensens sykdom som et skuespill. Først hevdet hun at meldingen måtte være stjålet, men innrømmer senere at hun skrev den, men at den kun lå som en kladd på telefonen. Vikre har anmeldt en kvinnelig bekjent, som hun mener har skaffet seg tilgang til hennes mobil og stjålet private meldinger for å sverte henne. Den anmeldte kvinnen avviser alle anklager. Jensen er dømt til 21 års fengsel for grov narkotikakriminalitet, men soner for tiden ikke på grunn av helseutfordringer.
4 måneder siden
Aktor har lagt ned påstand om elleve måneders fengsel for tidligere politisk rådgiver Espen Teigen, etter at han tilsto å ha jukset med pendlerbolig. Teigen skal ha løyet om sitt bosted for å motta gratis pendlerbolig, og dermed unngått å skatte av fordelen. Aktor mener dette er grovt bedrageri, og sammenligner saken med tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari sin sak om fiktive reiseregninger. Teigens forsvarer mener straffen er for streng og at det var en ukultur rundt pendlerboliger. Teigen selv sier han er klar for å ta straffen, men mener aktors påstand er for streng.
2 måneder siden
Forsvareren til «Vestlandsmannen» kritiserer TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» for å gi et feilaktig bilde av etterforskningen. Mannen ble pågrepet etter at TV 2 varslet politiet om hans uttalelser om å drepe et barn. Han ble løslatt etter fire uker i varetekt da mistanken mot ham ble svekket. Politiet har ikke funnet bevis for at mannen har utført handlinger som samsvarer med hans uttalelser. Forsvareren mener TV 2 burde vært tydeligere på at politiet ikke har funnet noen død person knyttet til saken. TV 2s programredaktør mener de har fulgt loven om avvergingsplikt og gitt mannen mulighet til å svare på påstander.
26 dager siden
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterne bak den omdiskuterte boken «Partiet», har klaget Bergens Tidende inn til PFU for brudd på god presseskikk. Klagen retter seg mot en kommentar av kulturredaktør Jens Kihl, som forfatterne mener inneholder flere faktafeil og gir et feilaktig inntrykk av boken. De hevder de skulle hatt rett til samtidig imøtegåelse. Bergens Tidende avviser klagen og mener kommentaren ikke overskrider grensene for hva en kommentar kan inneholde. Gilbrant og Suvatne, som nylig gikk over til Nettavisen, har tidligere varslet flere PFU-klager mot medier for deres omtale av «Partiet», en bok om interne forhold i Arbeiderpartiet.