Artikkelen omhandler tillit og løgn i samfunnet, sett i lys av Thomas Eriksons nye bok og Donald Trumps politiske fremgang. Erikson understreker viktigheten av kritisk tenkning.
Samtidig presenteres forskning som indikerer at en diagonal strek på øreflippen, kjent som 'Franks tegn', kan være et tidlig varsel om hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerneslag.
Forskere anbefaler at leger vurderer dette tegnet under rutinemessige helseundersøkelser, og pasienter med risikofaktorer bør iverksette forebyggende tiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Artikkelen tar for seg to tilsynelatende ulike temaer. Den ene delen omhandler forskning som indikerer at en diagonal strek på øreflippen, kjent som «Franks tegn», kan være et tidlig varsel om koronarsykdom og øke risikoen for hjerneslag. Forskere har funnet en sammenheng mellom dette tegnet og cerebrovaskulære sykdommer. Den andre delen av artikkelen omhandler Donald Trumps helsesjekk, hvor han oppnådde toppscore på en kognitiv test (MoCA). En demensforsker bekrefter at dette er et svært godt resultat for hans alder, og at Trump har grunn til å være fornøyd med testresultatet. Testen er sensitiv, men tester ikke empati.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
6 dager siden
Artikkelen oppfordrer leserne til å skille mellom diplomatiets høflighetsfraser og en kritisk vurdering av USAs president Donald Trump. Forfatteren mener at norske politikere, som statsministeren og finansministeren, har håndtert møtet med Trump på en profesjonell og diplomatisk måte. Samtidig advares det mot å la seg blende av Trumps ros og sjarm, da han ifølge artikkelen undergraver amerikansk demokrati, akademisk frihet og bidrar til en urettferdig fredsløsning i Ukraina. Leserne oppfordres til å bevare sin kritiske holdning, støtte Ukraina og vise solidaritet med Danmark, samtidig som de overlater diplomatiet til politikerne. Avslutningsvis understrekes viktigheten av å bevare sin integritet og anstendighet i en utfordrende tid.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handlinger og meninger kan påvirke politisk debatt og beslutninger i Europa. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør la Trumps tilstedeværelse føre til automatisk avvisning av visse ideer eller posisjoner, selv om de tilsynelatende er i tråd med hans synspunkter. Dette kan føre til en farlig polarisering og hindre fornuftige samtaler om viktige temaer som innvandring, kjønn, klima og ytringsfrihet. Forfatteren oppfordrer til å tenke selvstendig og motstå instinktet om å la Trump diktere den politiske agendaen.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer utfordringen for kristne med å balansere politiske sympatier og etiske verdier, spesielt knyttet til støtten til Donald Trump. Selv om Trump har fremmet enkelte politiske standpunkter som konservative kristne støtter, stilles det spørsmål ved om hans manglende respekt for sannhet, etikk og menneskerettigheter gjør ham til et passende forbilde. Flere kristne ledere, som Vebjørn Selbekk og Bjarte Ystebø, har trukket tilbake sin støtte, og filosofer som Henrik Syse understreker viktigheten av å forsvare demokratiets grunnverdier. Artikkelen oppfordrer kristne til å revurdere sin støtte til Trump og prioritere etisk og moralsk ansvarlighet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
17 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
16 dager siden
Artikkelen omhandler trafikkaos forårsaket av feilparkerte påsketurister på Valdresflye og Hardangervidda. Politiet oppfordret folk til å ta buss, og Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap har satt opp ekstra avganger. Artikkelen tar også for seg Donald Trumps helsesjekk, der han angivelig fikk toppscore på en kognitiv test. Legen fant også mindre solskader i huden og et arr på høyre øre.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps første uke som president og hvordan man bør tolke hans uttalelser. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør ta Trump bokstavelig, men heller se hans handlinger som en del av en forhandlingsstrategi. Det understrekes at det er viktig å ha gode kontakter i Trumps administrasjon for å forstå den faktiske politikken som utformes. Forfatteren mener Norge bør fokusere på å posisjonere seg for gode forhandlinger med USA, fremfor å la seg sjokkere av Trumps retorikk. Det påpekes at Trump er en selger og forhandler, og at det politiske håndverket utføres av andre i administrasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps bruk av falske nyheter og konspirasjonsteorier, og hvordan dette har påvirket samfunnet. Trump har spredt et stort antall falske påstander, undergravd tilliten til mediene og fremmet konspirasjonsteorier. Han har også tilknytning til QAnon-bevegelsen, og hans retorikk har ført til voldelige hendelser. Artikkelen konkluderer med at kampen mot falske nyheter er avgjørende for demokratiet, og at Trumps handlinger har inspirert andre ledere til å bruke lignende taktikker.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
27 dager siden
Senter for fredsstudier ved UiT signerte en erklæring om å etterleve Trumps presidentordre, som forbyr bruk av tiltak som fremmer mangfold, likestilling og inkludering, samt forskning på klima og miljø. Rektor ved UiT var uvitende om dette før iTromsø kontaktet ham. Signaturen er nå trukket tilbake, og saken skal behandles internt. Artikkelen kritiserer UiT for manglende årvåkenhet og understreker viktigheten av kritisk tenkning i akademia, spesielt i en tid preget av geopolitisk usikkerhet og desinformasjon. Det oppfordres til en gjennomgang av rutiner for å sikre at utenlandske myndigheter ikke blander seg inn i norsk forskning.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.