Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter.
I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet.
Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av Trump-administrasjonens angrep på mangfolds-, likeverds- og inkluderingsprogrammer (DEI) i USA. Etter at Trump gjorde motstand mot DEI til en valgkampsak og signerte presidentordrer som reverserer myndighetenes arbeid med mangfold, har flere selskaper redusert eller avsluttet sine DEI-programmer. Dette har ført til tap av kontrakter for konsulentselskaper innen DEI, og frykt for at marginaliserte grupper vil rammes hardest. Samtidig mener noen at dette kan være en mulighet til å fremme reell integrering og like rettigheter, og at mange initiativer har vært overfladiske.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handlinger og meninger kan påvirke politisk debatt og beslutninger i Europa. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør la Trumps tilstedeværelse føre til automatisk avvisning av visse ideer eller posisjoner, selv om de tilsynelatende er i tråd med hans synspunkter. Dette kan føre til en farlig polarisering og hindre fornuftige samtaler om viktige temaer som innvandring, kjønn, klima og ytringsfrihet. Forfatteren oppfordrer til å tenke selvstendig og motstå instinktet om å la Trump diktere den politiske agendaen.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
25 dager siden
Amerikanske ambassader krever at europeiske bedrifter, inkludert norske, må skrive under på at de ikke driver med mangfolds- og inkluderingsarbeid (DEI) for å fortsette samarbeidet. Dette er i tråd med Donald Trumps politikk om å fjerne DEI-tiltak, som han mener er diskriminerende og sløsing med penger. HR Norge har mottatt et slikt brev, men nekter å signere. Frankrike og Belgia har kritisert kravene. Universitetet i Tromsø (UiT) signerte et kravdokument, men trakk det tilbake umiddelbart da det ble oppdaget.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps politikk fører til forfølgelse av minoriteter i USA. Tiltak for likestilling og inkludering avvikles, og offentlige ansatte forfølges. En høyreradikal stiftelse har publisert svartelister over helsepersonell som jobber med inkludering, noe som skaper frykt i helsevesenet. Høyesteretts beslutning om å avslutte Affirmative action bidrar til å svekke minoritetenes rettigheter. Flere selskaper har avviklet sine tiltak for inkludering. Diskriminering er fortsatt et stort problem i USA.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer reaksjonene på Donald Trumps forsøk på å redusere offentlig pengebruk i USA gjennom DOGE-prosjektet, og kritiserer norske kommentatorer for selvmotsigelser i vurderingen av Trumps metoder, som ligner på tiltak fra Clinton og Obama. Den påpeker at Trump tilsynelatende ikke anerkjenner maktfordelingsprinsipper. Artikkelen argumenterer for at Norge bør fokusere på å redusere egen offentlig pengebruk uavhengig av amerikansk politikk, og foreslår å se til tidligere initiativer som Obamas «Campaign to cut waste» eller Hans-Jørgen Blomseths arbeid.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
3 måneder siden
President Donald Trump har beordret permittering av alle føderalt ansatte som jobber med mangfold, likeverd og inkludering, med lønn. Dette skjer etter at Trump signerte en presidentordre som ber om en omfattende avvikling av den føderale administrasjonens mangfolds- og inkluderingsprogrammer. Trump oppfordrer også den private sektoren til å stoppe det han mener er «ulovlig diskriminering». Tiltaket kan berøre alt fra anti-diskrimineringskurs til støtteordninger for minoriteter. Avgjørelsen ble først meldt av NBC News og Reuters.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
28 dager siden
President Trumps administrasjon krever skriftlige garantier fra europeiske bedrifter, inkludert norske, om at de ikke praktiserer likestilling og mangfold. Dette skjer gjennom brev fra amerikanske ambassader som truer med sanksjoner dersom kravene ikke etterkommes. Frykten for konsekvenser fører til at flere selskaper justerer sin praksis, noe som skaper et dilemma da de også må overholde EU-direktiver om likestilling. Et dansk næringsliv er i klemme mellom amerikanske krav og EUs lovverk. Et institutt ved Universitetet i Tromsø signerte et dokument, men trakk det tilbake etter kritikk. Situasjonen setter liberale verdier på prøve i næringslivet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.