Artikkelen argumenterer for bygging av Nord-Norgebanen, et prosjekt som har vært diskutert i over hundre år. Forfatteren kritiserer manglende politisk vilje og prioritering, og mener at prosjektet stadig blir brukt som valgflesk i valgkamper.
Han påpeker at Norge som et av verdens rikeste land burde ha råd til å investere i jernbane i Nord-Norge, og at det handler om prioriteringer.
Nord-Norgebanen blir sett på som en viktig symbolsak for landsdelen, og Ap har nå en mulighet til å realisere prosjektet og vise at de tar landsdelen på alvor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen belyser hvorfor togene ofte er forsinket, og peker på manglende vedlikehold over flere tiår som hovedårsak. Politiske prioriteringer har favorisert nybygg fremfor vedlikehold, da det gir mer oppmerksomhet. Jernbanens lange levetid har gjort at konsekvensene av manglende vedlikehold ikke har blitt synlige før nå. Dette fører til at togpassasjerer må forvente buss for tog i lang tid fremover. Artikkelen kritiserer også mangelen på forskning på jernbanevedlikehold, noe som gjør det vanskelig å prioritere midler effektivt. Det fryktes at midler vil smøres tynt utover i stedet for å prioriteres der det er mest behov.
2 dager siden
Veiene i Nordland beskrives som farlige, og ordførere krever handling før liv går tapt. Samferdselsministeren besøkte regionen, men kom uten nye løfter for kritiske veiprosjekter.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer. Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi. Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
1 måned siden
Artikkelen vurderer om tiden er moden for en ny OL-debatt i Norge. VM-suksessen i Trondheim trekkes frem som en mulig utløser for ny entusiasme. Argumenter for et OL inkluderer ønsket om å gi dagens unge en OL-opplevelse og Norges ansvar som en ledende vinternasjon. Blant motargumentene er IOCs tidligere mangler, vanskeligheter med å samle norsk idrett bak et felles prosjekt, og de store økonomiske kostnadene. Et kommende presidentvalg i IOC kan imidlertid åpne for reformer. En eventuell OL-satsing krever nøye prioriteringer innenfor norsk idrett.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Støre og Solberg for å avlyse en ny EU-debatt, og anklager dem for feighet og populisme. Forfatteren argumenterer for at politikere må tørre å stå for det de mener er rett, og lede an i viktige debatter. EØS-avtalen fremheves som utilstrekkelig fordi den gir Norge liten innflytelse over beslutninger som tas i EU. Artikkelen konkluderer med at en ny EU-debatt er nødvendig for å håndtere globale utfordringer som klimakrise og handelskriger, og for å sikre Norges interesser i en verden i rask endring.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Gunnar Stavrums innlegg om norsk økonomi, der han spøkefullt foreslår å gi Nord-Norge til Trump. Det argumenteres for at Oslo er avhengig av ressurser utenfra, mens Nord-Norge ville klare seg selv med sine egne ressurser. Norges rikdom kommer fra ressurser utenfor Oslo, som olje og fisk, og ikke fra hovedstaden selv. Artikkelen peker også på at privatisering og manglende omfordeling av inntekter skaper urettferdighet, der distriktene utnyttes som moderne kolonier.
3 måneder siden
En brannmurfeil førte til 13 timers togstans i Norge. Artikkelen argumenterer for at jernbanens problemer skyldes tiår med svake investeringer, manglende vedlikehold og politisk styring, ikke antall direktører eller konkurranseutsetting. Punktligheten og regulariteten har falt, mens Flytoget utmerker seg med høy punktlighet. Tidligere jernbanereformer har delt opp NSB i flere selskaper, noe som har skapt tydeligere ansvarsfordeling. Artikkelen kritiserer samferdselsministerens planer om å slå sammen Flytoget og Vy, og mener at konkurranse er viktig for å sikre et godt togtilbud. Det konkluderes med at løsningen ikke er å omorganisere, men å investere i infrastruktur og vedlikehold.
3 måneder siden
Norsk jernbane er i en kritisk tilstand med store problemer som forsinkelser, innstillinger og manglende vedlikehold. Riksrevisjonen kritiserer at iverksatte tiltak og bevilgninger ikke har gitt forventede resultater. Jernbanepolitikken er blitt en ideologisk slagmark, med uenighet om privatisering og anbud. Regjeringen og Vy forventer forbedringer fra 2028, men det vil ta tid å implementere nye togsett og digitalt signalsystem. Det er usikkert når jernbanen vil bli «god nok», og negative historier vil trolig dominere debatten i årene som kommer.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Nord-Norge er en økonomisk belastning for Sør-Norge, spesielt Oslo-området, som genererer mesteparten av landets verdier. Det argumenteres for at nordlendinger har høyere uføreandel, bruker mer medisiner og bidrar mindre til landets økonomi. Artikkelen kritiserer også nordnorske ordførere for å latterliggjøre søringers problemer med snø, og antyder at Nord-Norge burde være mer takknemlig for økonomisk støtte fra sør. Det foreslås også at Donald Trump burde overta Nord-Norge for å spare penger og øke forsvarsevnen. En statssekretær fra nord kritiserer ordførerne for deres manglende medfølelse.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer Høyres manglende engasjement i strømdebatten, og spesielt fraværet av rikspolitikere som støtter Kristiansands ordfører Mathias Bernanders kritikk av strømkabelinvesteringer til Danmark. Bernander mener Sørlandet ikke skal bære kostnadene for en nasjonal energipolitikk som har feilet. Mens Arbeiderpartiets lokale representant har vært mer synlig i saken, etterlyses Høyres nasjonale stemmer og tydelige standpunkter. Høyre har en mulighet til å vinne velgere på strømpriser, men mangler handlekraft. Næringslivet sliter, og det fryktes flere konkurser som følge av høye strømpriser.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer politikernes planer om å øke våpenproduksjonen i Norge ved bruk av oljepenger, uten å prioritere ned andre sektorer. Den fremhever mangel på arbeidskraft og at eksisterende industri som Nammo og Kongsberg Gruppen, hemmes av kraftmangel og byråkrati. Kongsberg Gruppen hindres i utvidelse på grunn av miljøhensyn. Forfatteren argumenterer for at politikere bør fjerne hindringer for næringslivet, som krafttilgang og byråkrati, istedenfor å øke bruken av oljepenger, for å oppnå økt våpenproduksjon.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer norsk energipolitikk siden 2007, og hevder at den har ført til en strømpriskrise. Forfatteren argumenterer for at energiloven av 1991 la grunnlaget for en markedsorientert kraftsektor, og at politikere senere har prioritert statens interesser og Europas behov fremfor det norske folk. Dette har resultert i høye strømpriser og en urettferdig situasjon. Artikkelen peker på at Norges rolle som Europas batteri og satsing på utenlandskabler har bidratt til problemet. Forfatteren etterlyser en ny energipolitikk som prioriterer norske interesser, med full kompensasjon for høye strømpriser og en vurdering av 4. generasjons kjernekraft.
3 måneder siden
Artikkelen tar utgangspunkt i et utspill fra Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som ønsker at Nord-Norge skal bli en egen nasjon etter at nordnorske ordførere har harselert med søringers problemer i snøvær. Som et svar på dette, foreslår artikkelforfatteren en oppdeling av hele Norge i seks delstater, der Nord-Norge ville vært den mest ressurssterke. Det argumenteres for at Oslo, Asker og Bærum ville slitt mest med en slik løsning, grunnet mangel på naturressurser og en stor andel statlige arbeidsplasser. Til tross for dette konkluderes det med at det beste er å holde sammen i Norge.