Thailand innfører et nytt digitalt innreisekort (TDAC) fra 1. mai, som erstatter dagens papirskjema for alle utenlandske statsborgere.
Nordmenn som reiser til Thailand må fylle ut dette skjemaet elektronisk tidligst tre dager før ankomst, uavhengig av transportmiddel. Utenriksdepartementet understreker at passet må være gyldig i minst seks måneder ved innreise.
TDAC-ordningen er gratis og krever opplysninger om pass, reise, bostedsadresse i Thailand og en enkel helseerklæring. Myndighetene har innført TDAC for å forenkle grensekontrollen og redusere papirarbeidet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Britiske myndigheter har innført nye innreiseregler som krever at nordmenn søker om elektronisk innreisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia. Reglene trer i kraft umiddelbart og gjelder for de fleste europeiske land. Søknaden koster fra ti pund og må gjøres digitalt via en nettside eller app. Behandlingstiden kan være opptil tre virkedager, og tillatelsen varer i to år. Frende Forsikring advarer om at reiseforsikringen ikke dekker nektet innreise dersom man mangler nødvendige papirer. Den norske ambassaden i London har tidligere informert om endringen og advarer mot falske nettsider.
4 måneder siden
Storbritannia innfører et nytt system for innreisetillatelser (ETA) fra 2. april, som krever at nordmenn må søke om digital godkjenning før reise. Dette koster 10 pund og er gyldig i to år. Systemet, som ligner på det USA bruker, skal effektivisere grensekontrollen. Søknader kan sendes inn fra 5. mars. EU og Norge planlegger også et lignende system (ETIAS) for reisende utenfor Schengen fra 2025. Politiet advarer mot falske nettsider for ETIAS-søknader.
1 måned siden
Fra 2. april krever Storbritannia elektronisk innreisetillatelse (ETA) for alle utenlandske statsborgere. ETA koster 10 pund og er gyldig i to år, men må fornyes ved nytt pass. Reisende bør søke selv via offisielle kanaler for å unngå overpriset hjelp. Selv med godkjent ETA er innreise ikke garantert, og reiseforsikringen dekker ikke utgifter ved avslag. Unntaket er transitt uten å forlate flyplassen eller skifte terminal. ETA er innført for å sikre grensene og digitalisere immigrasjonssystemet.
1 måned siden
Fra i dag kan nordmenn søke om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) for reiser til Storbritannia, som er obligatorisk fra 2. april. Reiseautorisasjonen koster 10 pund og er gyldig i to år. Britiske myndigheter forventer at rundt 675 000 nordmenn vil besøke Storbritannia i løpet av det kommende året, og alle må ha denne reiseautorisasjonen. Målet er å digitalisere immigrasjonssystemet for å sikre raskere grensekontroller. Over en million ikke-europeere har allerede fått innvilget ETA.
1 måned siden
Fra 2. april må nordmenn søke om innreisetillatelse (ETA) for å reise til Storbritannia, inkludert transitt. Søknaden, som koster rundt 140 kroner, gjøres digitalt og er gyldig i to år, knyttet til passet. Supporterklubber informerer sine medlemmer om de nye reglene. Kriminell historikk kan føre til avslag, men de med gyldig oppholdstillatelse eller britisk statsborgerskap er unntatt. Myndighetene anbefaler å reise med britisk pass for de med dobbelt statsborgerskap.
29 dager siden
Fra i dag kreves det elektronisk reisetillatelse (ETA) for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Reisende må fylle ut et skjema før avreise, og manglende tillatelse kan føre til at man blir nektet innreise. Søknadsprosessen er enkel via en app, der man skanner pass og tar bilde. Behandlingstiden kan variere, men det anbefales å søke minst en uke i forveien. Tillatelsen er gyldig i to år og koster rundt 140 kroner. Reisende bør være oppmerksomme på useriøse aktører som tilbyr samme tjeneste til en mye høyere pris. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise grunnet manglende ETA.
3 måneder siden
Fra 2. april må nordmenn ha elektronisk reisetillatelse (ETA) for å reise til Storbritannia. ETA koster 10 pund, er gyldig i to år, og må fornyes ved passfornyelse. Søknadsprosessen åpner 5. mars 2025, og må gjøres minst tre arbeidsdager før avreise. Alle reisende, inkludert spedbarn, trenger ETA, men de som kun mellomlander er unntatt. I tillegg kreves gyldig pass for innreise, som må være gyldig for hele oppholdet. Det forventes at rundt 675 000 nordmenn vil besøke Storbritannia i 2025, og de bruker i snitt 10 000 kroner hver.
2 måneder siden
Over 430.000 nordmenn må fornye pass eller nasjonalt ID-kort i 2025. Politiet oppfordrer folk til å sjekke utløpsdatoen på reisedokumentene sine i god tid, og minner om at det er den enkeltes ansvar å ha gyldig legitimasjon. Produksjonen av pass var lavere i 2024 sammenlignet med 2022, noe som kan føre til økt press på timebestillinger fremover. Politiet sender ut SMS-varsel før utløpsdato, og passet kan hentes raskere ved behov.
1 måned siden
Mange nordmenn må fornye passet sitt i år, og passkontorer melder om lange ventetider. Reiseforsikringsselskapet Tryg advarer om at reiseforsikringen ikke dekker utgifter dersom man nektes innreise eller pådrar seg kostnader på grunn av manglende pass. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller opphold mens man venter på nye reisedokumenter. Pass må være gyldig under hele reisen, og enkelte land krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise.
26 dager siden
Nordmenn som skal reise til Storbritannia må fra 1. april søke om innreisetillatelse, kalt ETA. Flyselskaper som Norwegian og SAS sjekker at reisende har gyldig ETA før de slipper dem om bord på flyet. Innreisetillatelsen er knyttet til passet og er gyldig i to år. Reisende er selv ansvarlige for å ha papirene i orden, da politiet ikke kontrollerer dette ved utreise fra Norge. Personer som har begått straffbare handlinger kan få avslag på søknaden.
28 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.
2 måneder siden
Politiet advarer om at mange nordmenn kan oppleve problemer med pass og ID-kort. Omtrent 430 000 pass og nasjonale ID-kort utløper i løpet av 2025, og politiet oppfordrer derfor alle til å sjekke utløpsdatoen og bestille time for fornyelse i god tid før sommerferien. Etter en periode med stor etterspørsel etter pandemien, er det viktig å være forberedt for å unngå å bli stoppet ved grensen. Gyldighetstiden varierer avhengig av alder, og det digitale ID-kortet kan ikke erstatte pass ved utenlandsreiser.
23 dager siden
BankID BankAxept lanserer en ny funksjon i BankID-appen som lar brukere gjenopprette passord selv ved å skanne pass eller nasjonalt ID-kort. Tidligere har brukere måttet kontakte banken eller bruke bankens nettsider, noe som har vært tidkrevende. Eika har testet løsningen og opplevd en nedgang i henvendelser om BankID. Den nye funksjonen kan også brukes til å aktivere BankID-appen raskere, og reduserer ventetiden fra en time til rundt tre minutter. Løsningen krever at brukeren er over 18 år og har gyldig legitimasjon.
1 måned siden
Nye passregler krever samtykke fra begge foresatte for barn under 18 år. Minst én forelder må møte med barnet og ha gyldig legitimasjon. Samtykke må gis personlig før eller under timen på et pass- og ID-kontor. Tidligere var det mulig å fylle ut et papirskjema, men dette er ikke lenger gyldig. Unnlatelse av å følge reglene kan føre til at passøknaden avvises og reisen kanselleres. Det er mulig å trekke tilbake et samtykke personlig, men ikke hvis passet/ID-kortet er under produksjon. Barn over 13 år kan søke om nasjonalt ID-kort uten reiserett uten foreldres samtykke.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.