Artikkelen undersøker hvorfor Ålgård vurderer bystatus, selv om det ikke gir konkrete fordeler. Ordfører Frode Fjeldsbø ser det som et symbol på utvikling og identitet.
Etter 1996 har kommunene selv kunnet bestemme bystatus, noe som har ført til et kappløp drevet av lokale følelser. Forsker Knut Vareide påpeker at bystatus signaliserer urbanitet, men ikke gir økonomiske endringer.
Innbyggerne er delte, men ordføreren tror det vil bidra til å skape en levende småby og et regionsenter, snarere enn bare et sted man passerer langs E39.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I Bykle kommune har lokalbefolkningen uttrykt bekymring over hytteutbygging, og en undersøkelse viser at et flertall mener at hytteeiere tar seg for mye til rette og at mer utbygging vil skade lokalsamfunnet. Ordføreren er uenig i kritikken, men erkjenner behov for kontrollert utbygging og understreker at kommunen allerede har satt bremsen på flere hytteprosjekter. Hytteutbygging er viktig for kommunens økonomi, men det er en økende misnøye blant innbyggerne. En professor påpeker at skepsisen til hyttebygging er økende i flere fjellkommuner, ikke bare i Bykle.
1 måned siden
Artikkelen vurderer om tiden er moden for en ny OL-debatt i Norge. VM-suksessen i Trondheim trekkes frem som en mulig utløser for ny entusiasme. Argumenter for et OL inkluderer ønsket om å gi dagens unge en OL-opplevelse og Norges ansvar som en ledende vinternasjon. Blant motargumentene er IOCs tidligere mangler, vanskeligheter med å samle norsk idrett bak et felles prosjekt, og de store økonomiske kostnadene. Et kommende presidentvalg i IOC kan imidlertid åpne for reformer. En eventuell OL-satsing krever nøye prioriteringer innenfor norsk idrett.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler diskusjonen rundt Oslos boligmarked, spesielt leilighetsnormen og tilrettelegging for barnefamilier. Et tidligere byråd praktiserte leilighetsnormen i hele byen uavhengig av lokale forhold, noe det nåværende byrådet ønsker å endre. De vil vurdere hvert område individuelt for å tilpasse boligtyper etter behov. I Bydel Bjerke ønsker de å øke andelen store leiligheter for å bedre tilbudet til barnefamilier. Høye kostnader gjør store leiligheter dyre, og byrådet vil legge til rette for at eldre flytter til mindre leiligheter, slik at barnefamilier kan overta større boliger. Målet er et mangfold av boliger i alle størrelser for å gi lokalbefolkningen mulighet til å bo i sitt nærmiljø gjennom ulike livsfaser.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg befolkningsutviklingen i Norge, preget av fraflytting fra distriktene og synkende fødselsrater. Til tross for ulike distriktspolitiske tiltak og forsøk på å stimulere fødselstallene, fortsetter urbaniseringen. Dette skaper utfordringer med å opprettholde bosettingen i spredtbygde områder og å sikre tilstrekkelig arbeidskraft. Artikkelen vurderer mulige løsninger som økt pensjonsalder og arbeidsinnvandring, men understreker at dette er globale utfordringer som krever tilpasning snarere enn enkle løsninger. Debatten om by og land vil intensiveres i årene fremover.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.
1 måned siden
Oslo byråd for miljø og samferdsel ønsker å erstatte dagens bompengesystem med veiprising, hvor bilister betaler per kilometer. Byråden mener dette er mer rettferdig, da dagens system lar noen slippe bompenger grunnet bosted. Regjeringen har satt prosjektet på vent, noe byråden kritiserer. En seniorforsker i SINTEF støtter forslaget, og mener det vil være et godt verktøy for trafikkstyring og personvern. Kostnadene vil variere basert på biltype, kjøretidspunkt og lengde, slik at miljøvennlige kjøretøy og de som unngår rushtiden kan komme bedre ut.
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer muligheten for at Senterpartiet (Sp) kan bytte side i rikspolitikken, inspirert av et vellykket lokalt samarbeid i Nordre Follo. Der gikk Sp fra å samarbeide med Arbeiderpartiet (Ap) til å danne en koalisjon med Fremskrittspartiet (Frp), Høyre (H) og Pensjonistpartiet etter å ha blitt «utvist» av Ap. Forfatteren spekulerer i om den nasjonale konflikten rundt Energipakke 4 kan føre til at Sp vurderer et lignende skifte på riksplan. Artikkelen trekker også frem historiske eksempler på at Sp har samarbeidet med borgerlige partier. Det gode samarbeidet og den positive politiske kulturen i Nordre Follo fremheves som et eksempel til etterfølgelse for Sp sentralt, og forfatteren antyder at dette kan være en «ny vår» for partiet.
2 måneder siden
En artikkel i Bergensavisen viser at mange elbilister i Bergen ikke benytter seg av muligheten til å kjøre i kollektivfelt, noe som skaper unødvendig kø. Kjørelærer Ronny Røst bekrefter at mange elbilister ikke vet at de har lov til å kjøre i alle kollektivfelt i byen. Statens vegvesen påpeker at det er viktig å følge skilting og trafikkregler, da disse kan variere fra sted til sted. Noen elbilister unngår kollektivfeltet fordi de ikke ønsker å "snike", mens andre er usikre på reglene. Det er også forvirring rundt +2-skilt, men elbiler kan kjøre i disse feltene med kun én person. Artikkelen konkluderer med at bedre kunnskap om reglene kan forbedre trafikkflyten i Bergen.
2 måneder siden
Ett år etter fylkesoppløsningene er inntrykket blant folk blandet. Noen mener det var en god avgjørelse, mens andre ser det som sløsing. En undersøkelse viser delte meninger i befolkningen. Flere fylkesordførere støtter oppløsningen, selv om mange sliter med dårlig økonomi, mens fylkesordføreren i Akershus kaller det sløsing. Mange innbyggere har ikke merket store endringer i hverdagen, men noen savner tilhørigheten til sitt tidligere fylke. Fylkesordføreren i Vestfold mener at regjeringens endrede inntektssystem, og ikke oppløsningen, er årsaken til dårligere råd.
27 dager siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen i ferjetrafikken etter at flere samband ble gratis. Dette har ført til kapasitetsproblemer og frustrasjon, spesielt i helgene, der mange biler blir stående igjen på kaia. Ordføreren i Austevoll ønsker ikke å gjeninnføre betaling, mens fylkesordføreren i Vestland peker på manglende midler til å øke kapasiteten og foreslår å prioritere lokale innbyggere. Regjeringen sier fylkeskommunene må løse utfordringene innenfor eksisterende budsjettrammer, uten å love endringer i prisstrukturen.
3 måneder siden
Oslo og Bergen har klart å stanse veksten i biltrafikken, mens Trondheim og Nord-Jæren opplever økning til tross for statlige midler. Bybanen i Bergen og kollektivsatsing i Oslo har bidratt til nullvekst. Samtidig øker trafikken i flere andre byer og distrikter, og det er et økende krav om at ubrukte midler fra byvekstavtalene kan brukes for å bedre kollektivtilbudet og redusere bilbruken utenfor storbyene. En forsker understreker at både gode kollektivtilbud og restriktive tiltak er nødvendig for å oppnå nullvekst. Samferdselsdepartementet åpner for flere byvekstavtaler i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvordan norske byer navigerer sine vennskapsforhold til amerikanske byer i lys av politisk uro i USA. Ordførere fra Sarpsborg, Skien, Trondheim og flere andre byer vektlegger betydningen av å opprettholde dialog og samarbeid, selv om de er uenige i USAs politikk. Disse vennskapsbåndene anses som viktige for å bevare kulturelle og økonomiske forbindelser. Eksperter som Sofie Høgestøl påpeker at lokalt samarbeid kan blomstre uavhengig av nasjonale politiske forskjeller. Oslo har valgt en annen tilnærming ved å avstå fra vennskapsbyer, mens andre politikere oppfordrer til fortsatt kontakt med USA.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Arguineguín på Gran Canaria, et populært reisemål for nordmenn, og trekker paralleller til Tromsøs økende turisme. Den beskriver hvordan masseturismen påvirker lokalsamfunnet, spesielt boligmarkedet og levekostnadene for kanariere. Gjennom intervjuer med fastboende nordmenn, eiendomsmeglere og representanter fra Sjømannskirken, belyses både fordeler og ulemper ved turismen. Artikkelen tar også opp temaer som bærekraft, fordeling av inntekter, miljøutfordringer og sosiale utfordringer knyttet til den store tilstrømningen av turister. Til slutt gir den råd til Tromsø om hvordan man kan utvikle en mer bærekraftig turisme.
3 dager siden
Oslo bystyre vurderer å endre skjenketidene for alkohol på 17. mai og andre helligdager. Forslaget om å starte servering klokken åtte om morgenen skaper debatt.