En analyse antyder at USA forsøker å splitte Russland og Kina ved å tilby Russland et geopolitisk partnerskap. Professor Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarsstudier mener det er usikkert om det vil lykkes, da Russland er mer avhengig av Kina enn omvendt.
Kina er mindre overrasket over USAs vending og prioriterer forholdet til Russland for å sikre sine interesser knyttet til grensesikkerhet, aktivitet i Sentral-Asia og samarbeid i internasjonale fora.
Kina holder en rolig tone overfor Europa og fokuserer på økonomisk utvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvorvidt USA vurderer en ny strategi overfor Russland, der målet er å svekke forholdet mellom Russland og Kina. Dette omtales som en «omvendt Nixon», der man forsøker å isolere Kina slik Nixon isolerte Sovjetunionen ved å normalisere forholdet til Kina. En slik strategi møter motstand, da mange mener Russland og Kina har for mange felles interesser, og at Kina kan komme styrket ut av situasjonen uansett. Det understrekes at det haster for USA å handle raskt.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Kina styrker sin posisjon i Europa i kjølvannet av Ukraina-krigen, mens USA er opptatt på andre fronter. Kina utnytter eksisterende splittelser i Europa og arbeider aktivt for å øke sin innflytelse gjennom økonomisk samarbeid og en mer forsonende diplomatisk tilnærming. Land som Tyskland og Frankrike ser mot Kina for økonomisk stabilitet, samtidig som EU og Nato uttrykker bekymring for Kinas ekspansjon. Kinas langsiktige mål er å splitte Europa og utfordre Vestens dominans, noe som forventes å bli enda tydeligere etter at konflikten i Ukraina har roet seg. Kinas forhold til Russland kompliserer bildet.
2 måneder siden
En kinesisk professor mener Donald Trumps valg vil markere slutten på vestlig dominans, og viser til USAs forhandlinger med Russland uten deltakelse fra EU eller Ukraina som et tegn i tiden. Russland tolker også Trumps fremgangsmåte som et bevis på Europas svekkelse. Trump selv hevder å ha gode samtaler med Putin om fred og økonomiske avtaler. Samtidig legger USA press på Europa for å øke forsvarsbudsjettene og forhandler om tilgang til ukrainske mineraler, noe som skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser i Europa.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer om Europa bør alliere seg med Kina for å løse Ukraina-konflikten, slik statsviter Vegard Bye foreslår, basert på Kinas innflytelse over Russland. Den fremhever Kinas manglende respekt for menneskerettigheter, undertrykkelse av minoriteter, begrenset pressefrihet og aggressive utenrikspolitikk, inkludert brudd på avtaler med Hongkong og trusler mot Taiwan. Artikkelen konkluderer med at et samarbeid vil kreve ofring av prinsipper som ytringsfrihet og demokrati, og at Kinas miljøpolitikk er problematisk.
1 måned siden
Tidligere ambassadør til Washington, Kåre Aas, mener Donald Trump har en strategi for å splitte Russland og Kina ved å gjenoppta økonomiske forbindelser og oppheve sanksjoner. Aas understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, og viser til et møte i London hvor en europeisk fredsplan for Ukraina ble diskutert. Han tror også at en mineralavtale mellom USA og Ukraina vil sikre amerikanske interesser der. Aas mener Støre har markert seg internasjonalt og har gode relasjoner til sentrale europeiske ledere.
26 dager siden
Putin har kunngjort en opprustning og økt militær tilstedeværelse i Arktis, men Russlands ambisjoner møter hindringer på grunn av krigen i Ukraina. Sanksjoner begrenser tilgangen til vestlig teknologi og investeringer, noe som tvinger Russland til å søke støtte fra Kina. Samtidig har krigen svekket Russlands militære styrker i nord. Kina er en stadig viktigere aktør i Arktis, hovedsakelig som en økonomisk partner og leverandør av teknologi til Russland. Norge følger situasjonen nøye for å beskytte sine ressurser og rettigheter i nordområdene.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Jens Stoltenbergs syn på Kina kan påvirke norsk politikk i hans nye rolle som finansminister. Professor Kåre Dahl Martinsen argumenterer for at Stoltenberg vil innta en mer kritisk holdning til Kina, og mener Norge har vært for forsiktig i sin tilnærming. Martinsen støtter også Donald Trumps harde linje mot Kina. Professor Henrik Stålhane Hiim er uenig i at Kina driver med økonomisk krigføring, og mener USAs politikk kan gagne Kina. Kinas ambassadør kritiserer USAs tollpolitikk og fremhever Kinas engasjement for multilateral handel og samarbeid.
1 måned siden
Artikkelen analyserer den økende distansen mellom USA og Europa, forsterket av Trumps utenrikspolitikk og Russlands handlinger i Ukraina. Friedrich Merz' antydninger om at Europa må bli mer uavhengig av USA, markerer et potensielt vendepunkt i tysk politikk. Tyskland balanserer mellom USA og Russland, samtidig som landets økonomi møter utfordringer. Dagens toppmøte i London er avgjørende for å skape en felles europeisk front og unngå marginalisering i en verden preget av stormaktspolitikk. Frankrike har tatt til orde for et sterkere europeisk samarbeid og selvstendighet.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et uventet samarbeid mellom USA og Russland i FN, der USA stemte sammen med Russland i en resolusjon om Ukraina. Dette har skapt bekymring for den transatlantiske alliansen og fremtiden til Nato. Eksperter som Hilmar Mjelde frykter at USA er på vei ut av Nato, mens Eirik Løkke påpeker at man ikke kan stole på verken Putin eller Trump. Trump hevder å ha samtaler med Putin om å avslutte krigen og diskutere økonomisk utvikling mellom USA og Russland. Samtidig korrigerte Macron Trump angående Europas økonomiske bidrag til Ukraina. Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale, men detaljene er omstridte, og Zelenskyj har tidligere uttrykt skepsis.
22 dager siden
Ukrainas president Zelenskyj hevder kinesiske soldater er observert og tatt til fange i Øst-Ukraina, og krever en forklaring fra Kina. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole uttrykker overraskelse over påstanden, men antyder at det kan være snakk om frivillige eller en skjult kinesisk strategi. Han understreker at Kina tradisjonelt sett ikke har vært tungt involvert i kriger, men at de kan ha interesse av å støtte Russland i en kritisk fase av konflikten. Kina har tidligere støttet Russland økonomisk, men direkte militær involvering vil være et brudd med tidligere praksis.
3 dager siden
En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina. Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser. Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.