Det er intern strid i Raudt om støtten til forsvarsforliket fra i fjor. Striden har blusset opp igjen etter Donald Trumps skandalemøte med Ukrainas president, som har aktualisert debatten om norsk og europeisk forsvarsevne.
Partiledelsen mener forliket styrker Norges forsvar og reduserer avhengigheten av USA, mens motstandere frykter at det binder Norge tettere til Nato. Et kompromissforslag er lansert for å fokusere på fremtidig forsvarspolitikk og etablere en intern forsvarskommisjon.
Avstemningen om forsvarsforliket vil skje på landsmøtet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Raudt opplever intern uenighet angående forsvarsforliket partiet inngikk i fjor, der alle partiene ble enige om å ruste opp Forsvaret med 611 milliarder kroner over de neste 12 årene. Kritikere i partiet mener avtalen binder Norge for tett til NATO og USA, og ønsker at Raudt skal trekke sin støtte til forliket. Samtidig er det intern kamp om hvem som skal bli ny partisekretær, der en kandidat fra grasrota utfordrer valgkomiteens innstilling. Landsmøtet i helgen ventes å bli en arena for heftig debatt om begge saker, samtidig som partiet har ambisjoner om å oppnå åtte prosent ved stortingsvalget.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
1 måned siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
1 måned siden
I NRK Debatten ble Donald Trumps innflytelse i Ukraina-konflikten diskutert, der eksperter påpekte Trumps overtak. Debatten ventet på Trumps offentliggjøring av en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Samtidig argumenterte flere partiledere for økt europeisk støtte til Ukraina. Det ble fremhevet at Norge ligger sist i Skandinavia når det gjelder støtte til Ukraina, målt i prosent av BNP, til tross for landets oljeinntekter. Statsminister Støre vil presentere en ny støttepakke for Stortinget.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
5 dager siden
Statsviter Iver B. Neumann uttrykker bekymring for diplomatiets utvikling etter møtet mellom Norges statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Til tross for at samtalen varte i over 90 minutter, mener Neumann at Støre ikke fikk nok tid til private samtaler, og at USA nå prioriterer diplomati som et medieshow. Møtet fokuserte blant annet på krigen i Ukraina, hvor begge ledere var enige om at krigen må ta slutt. Statssekretær Eivind Vad Peterson understreker at Norge også er viktig for USA, og at Støre ønsket å fremme en felles interesse for fred. Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide kritiserer USAs fredsplan, som hun mener ikke sikrer Ukrainas territorielle integritet. Forsker Ståle Ulriksen fremhever Norges viktige rolle i overvåkning av russiske ubåter, noe som ble trukket fram i møtet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
28 dager siden
En fersk TV 2-måling viser at et flertall av befolkningen er mot norsk EU-medlemskap. Arbeiderpartiets nestleder, Jan Christian Vestre, avviser en ny medlemskapsdebatt, selv om en måling viser et ja-flertall blant Ap-velgere. Målingen bekrefter en svak økning i EU-tilhengere etter at Donald Trump ble gjeninnsatt som president i USA, men motstanden er lavere enn etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Flere lokallag i Arbeiderpartiet ønsker en EU-debatt på landsmøtet, men partiledelsen vil unngå en splittende debatt.
5 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker at Europa må ruste opp og styrke sitt forsvar, og at medlemslandene trenger større økonomisk handlingsrom. Macron, Starmer og Zelenskyj planlegger å diskutere en mulig fredsplan som de vil legge frem for USA, men Starmer understreker at amerikansk støtte er nødvendig. Møtet mellom Trump og Zelenskyj endte i krangling, noe som har ført til sjokk og støtteerklæringer fra europeiske ledere, som mener den transatlantiske alliansen er svekket.