Filippinene protesterer mot Kina etter at et kinesisk kystvaktskip, omtalt som «monsteret», igjen har dukket opp i deres økonomiske sone i Sør-Kinahavet. Filippinske myndigheter hevder skipet opererer ulovlig og bryter folkeretten, mens Kina avviser anklagene og hevder deres patruljer er rutinemessige.
Konflikten i området har eskalert, med økt kinesisk tilstedeværelse og hyppigere sammenstøt. USA har advart Kina om at et angrep på filippinske fartøy vil utløse en gjensidig forsvarspakt.
Det kinesiske skipet er større enn amerikanske krigsskip og er utstyrt for langvarige oppdrag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Kina hevder kontroll over en liten sandbanke i Sør-Kinahavet. Dette skjer etter en opptrapping av konflikten med Filippinene.
1 måned siden
Kina har startet militærøvelser utenfor Taiwan, og omtaler det som en advarsel mot separatistyrker som jobber for taiwansk uavhengighet. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av Kina, og ønsker gjenforening. Taiwan svarer med å overvåke situasjonen nøye, og rapporterer at flere kinesiske krigsskip har krysset inn i deres farvann. De har opprettet et responssenter for å overvåke øvelsen, og følger nøye med på Kinas militære aktivitet i området.
4 måneder siden
Det kinesiske bulkskipet «Yi Peng 3» har ligget stille i Kattegat siden 20. november, etter å ha blitt stoppet av den danske marinen. Skipet mistenkes for å ha skadet internettkabler i Østersjøen ved å slippe et anker som slepte langs havbunnen. Sverige ønsker å etterforske saken videre, men skipets plassering i internasjonalt farvann begrenser myndighetenes fullmakter. Samtidig har diplomatiske spenninger mellom Kina og Litauen eskalert, noe som har forsinket fremdriften. For å unngå ytterligere kriser foreslår Polens statsminister Donald Tusk felles maritim overvåkning for landene rundt Østersjøen. Hendelsen minner om en lignende episode i fjor, der et kinesisk skip skadet en gassrørledning.
23 dager siden
Kina reagerer sterkt på Donald Trumps trussel om å øke tollen på kinesiske varer til 50 prosent, og varsler resolutte mottiltak for å beskytte sine interesser. Kina understreker at de vil kjempe til siste slutt dersom USA insisterer på sin vilje, men oppfordrer samtidig til dialog basert på gjensidig respekt for å løse konflikten. Trump begrunner tolltrusselen med anklager om ulovlig subsidiering og valutamanipulering fra Kinas side. Dersom Trumps trussel realiseres, vil den totale tollen på kinesiske varer til USA bli 104 prosent, og samtaler mellom landene vil avsluttes.
23 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer etter at Donald Trump truet med å øke tollen på kinesiske varer til 50 prosent hvis ikke Beijing gir etter. Kina svarer med å si at de vil «kjempe til siste slutt» og har latt valutaen yuan svekke seg. Truslene kommer som en reaksjon på Kinas innføring av 34 prosent toll på amerikanske produkter, som igjen var et svar på Trumps tidligere toll på kinesiske varer. Eksperter frykter at den opptrappede konflikten kan få store konsekvenser for Kinas økonomi.
3 måneder siden
Det kinesiske shippingselskapet Cosco er svartelistet av det amerikanske forsvarsdepartementet på grunn av påståtte bånd til det kinesiske militæret. Cosco har vist interesse for havnen i Kirkenes, noe som bekymrer sikkerhetseksperter og lokale myndigheter. Svartelistingen innebærer en advarsel til amerikanske aktører mot å samarbeide med selskapet. Cosco avviser anklagene og hevder å overholde alle lover og regler. Flere andre kinesiske selskaper med virksomhet i Norge, som Tencent, CATL og CNOOC, er også på listen. Dette skaper bekymring for norsk sikkerhet og avhengighet av Kina.
2 måneder siden
Kina skjerper tonen mot USA etter at president Donald Trump varslet ytterligere toll på kinesiske varer. Kinesiske myndigheter truer nå med å bruke «alle nødvendige midler» for å forsvare sine interesser dersom USA insisterer på å innføre tollen. Tidligere har Kina indikert et «forholdsmessig» svar på USAs toll, men retorikken har nå blitt trappet opp.
2 måneder siden
Kina reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning om å innføre ytterligere straffetoll på kinesiske varer. Kinesiske myndigheter lover å iverksette mottiltak for å forsvare sine interesser. Trump begrunner tollen med at Kina er opphavsland for bestanddeler som brukes i produksjon av fentanyl, noe Kina avviser. De anklager USA for å overse Kinas strenge narkotikapolitikk og for å skyve skylden for den dødelige fentanylkrisen over på andre. Kina mener Trumps tollsatser vil skade amerikanske selskaper og undergrave den globale økonomien. Det er foreløpig ikke kjent hvilke mottiltak Kina vil iverksette.
23 dager siden
USA har innført en toll på 104 prosent på varer fra Kina. President Trump har antydet at han vurderer å øke tollsatsene ytterligere, men avventer respons fra Kina. Kina har reagert kraftig og anklager USA for utpressing, og lover å kjempe imot de nye tollene.
1 måned siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, og omtaler president Lai Ching-te som en «parasitt». Kinesiske myndigheter anklager Lai for å fremme uavhengighet og anti-kinesiske holdninger. Taiwan har mobilisert en beredskapsgruppe og fordømmer Kinas handlinger. Øvelsen, som involverer hær, marine og luftvåpen, simulerer en blokade og angrep. Kina anser Taiwan som sitt territorium og omtaler Lais regjering som «separatister».
1 måned siden
Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge. Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan. Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
29 dager siden
Shippingtopp Andreas Enger i Höegh Autoliners ser på de varslede Trump-tollene som starten på en prosess som vil kreve tilpasninger. Han tror det vil komme forhandlinger fremover. Lasse Kristoffersen i Wallenius Wilhelmsen er bekymret og mener Trump utfordrer etablerte handelsregler. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss forsikrer at norske myndigheter følger situasjonen nøye. Enger advarer om at Trumps tollskred kan føre til at Kina styrker sin rolle i verdensøkonomien. Rederiforbundets leder Knut Arild Hareide beskriver situasjonen i shippingnæringen som utfordrende, blant annet på grunn av en voksende skyggeflåte.
26 dager siden
Kina reagerer kraftig på USAs nye tollsatser på utenlandske varer, og kaller dem "uprovoserte" og "ubegrunnede". Som svar innfører Kina mottiltak, inkludert toll på amerikanske varer, en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og eksportkontroll på sjeldne mineraler. Tiltakene har ført til børsfall, men president Trump mener dette er en mulighet for investorer. Handelskonflikten skaper usikkerhet i markedene, og Kina oppfordrer USA til å løse problemene gjennom forhandlinger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs avhengighet av Panama-kanalen, spesielt i lys av en potensiell konflikt med Kina om Taiwan. Kanalen er kritisk for rask forflytning av amerikanske krigsskip mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Bekymringen øker da kinesiske selskaper kontrollerer havneanlegg ved begge ender av kanalen, noe som gir Kina potensiell kontroll. Til tross for at Panama har en USA-vennlig regjering, har president Trump truet med å ta kontroll over kanalen, noe som kan føre til at Panama søker støtte fra Kina. Artikkelen kritiserer Trumps handlemåte og hans usanne påstander om kanalen.
21 dager siden
USA og Kina eskalerer handelskrigen med økte tollsatser. Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier mener en frakobling av økonomiske bånd kan føre til økt konfliktfare. Han påpeker at Kinas økonomiske vekst har minsket USAs relative styrke siden 2001. Selv om tollkrigen vil ramme begge parter, tror Tunsjø at Kina er mer villig til å akseptere konsekvensene enn USA. Han understreker at den militære balansen til sjøs er viktigere for å opprettholde fred enn de økonomiske forbindelsene, men at fjerning av økonomiske begrensninger kan påvirke Kinas vurdering av militærmakt.