Tidligere president Rodrigo Duterte er arrestert og sendt til Haag for å møte anklager om forbrytelser mot menneskeheten under hans brutale «krig mot narkotika». Duterte anklages for å ha beordret tusenvis av utenrettslige drap.
Filippinene trakk seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2019, men domstolen mener den likevel har jurisdiksjon fordi de påståtte forbrytelsene ble begått før utmeldelsen. Arrestasjonen skjer midt i en maktkamp mellom president Ferdinand Marcos Jr.
og visepresident Sara Duterte, Dutertes datter, hvor en dom mot Duterte potensielt kan svekke Sara Dutertes politiske innflytelse. Flere av Dutertes tidligere støttespillere skal nå være villige til å vitne mot ham i Haag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte er på vei til Haag etter å ha blitt arrestert i Manila. Arrestasjonen skjedde etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som anklager Duterte for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Nåværende president Ferdinand Marcos jr. har bekreftet arrestasjonen og forsikrer at den fulgte alle nødvendige juridiske prosedyrer. ICC anslår at antallet drepte under Duertes regjeringstid kan være opp mot 30.000. Duertes datter har uttalt at faren er kidnappet og at familien ikke er informert om hvor flyet skal.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president, Rodrigo Duterte, er pågrepet på flyplassen i Manila etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Bakgrunnen er ICCs etterforskning av Filippinenes brutale kampanje mot narkotika under Dutertes ledelse, som resulterte i tusenvis av dødsfall. Duterte er mistenkt for forbrytelser mot menneskeheten. Filippinene trakk seg fra ICC i 2019, men ICC gjenopptok etterforskningen i juli 2023. Den nåværende presidenten, Ferdinand Marcos jr., har signalisert at hans administrasjon vil samarbeide med ICC.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte ble pågrepet på flyplassen i Manila tirsdag, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Duterte, som var president fra 2016 til 2022, er anklaget for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med sin kontroversielle krig mot narkotika. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har etterforsket Dutertes kampanje, som førte til tusenvis av dødsfall. Presidentpalasset på Filippinene har bekreftet pågripelsen.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte har ankommet Nederland etter å ha blitt pågrepet etter ordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Filippinske myndigheter bekrefter at Duterte ble satt på et fly til Nederland. Han er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten på grunn av sin «krig mot narkotika», som resulterte i tusenvis av utenrettslige drap.
1 måned siden
Tidligere president på Filippinene, Rodrigo Duterte, er i Haag, siktet for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Duterte deltar i rettsmøtet via videolink grunnet reiseavstand. Anklagene omfatter hendelser fra 2011 til 2019, hvor tusenvis av mennesker ble drept. Duterte forsvarer sine handlinger og stiller spørsmål ved anklagene. Menneskerettsgrupper mener at det reelle dødstallet er langt høyere enn politiets anslag.
1 måned siden
Det fyrste rettsmøtet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mot Filippinane sin tidlegare president Rodrigo Duterte startar fredag. Duterte er tiltalt for brotsverk mot menneskeslekta og følger rettssaka via video frå fengselet i Haag etter å ha blitt arrestert i Filippinane og frakta til Nederland. Utanfor ICC demonstrerer støttespelarar, medan det i Filippinane er demonstrasjonar mot han. Duterte er anklaga for å ha drept fleire tusen menneske i sin «krig mot narkotika», og er det fyrste tidlegare statsoverhovudet som stilles for ICC for slike anklagar.
1 måned siden
Tyrkias president Erdogan anklages for å fjerne Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som anses som en farlig utfordrer. Imamoglu er fengslet for korrupsjon og terrorstøtte, noe som har utløst store protester. Eksperter peker på at fengslingen skjer samtidig som Imamoglu var ventet å bli nominert som presidentkandidat. Demonstrantene er lei av utviklingen i landet, der rettsvesenet brukes mot opposisjonelle, og økonomien svikter. Erdogan føler seg styrket av utenrikspolitiske seire og stoler på at han kan slå ned på opposisjonen uten sterke reaksjoner fra Europa.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Seok-Yeol er suspendert og har fått utstedt en arrestordre etter å ha erklært unntakstilstand og satt inn militæret mot nasjonalforsamlingen. Han anklages for maktmisbruk, men nekter straffskyld. En spesialenhet etterforsker saken, og flere er pågrepet, inkludert tidligere forsvarsminister. Det er imidlertid usikkert om presidenten faktisk kan pågripes, da loven forbyr pågripelse i områder knyttet til militære hemmeligheter, og presidentens sikkerhetstjeneste blokkerer tilgang. En midlertidig president er innsatt, mens debatten om lovtolkning og arrestasjon pågår.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol ble pågrepet onsdag etter en aksjon fra antikorrupsjonskontoret og politiet. Pågripelsen skjedde etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand i desember, noe som førte til riksrettssak. Yoon hevder han lot seg pågripe for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet, men er fortsatt ikke formelt avsatt. Opposisjonen i landet mener pågripelsen er et viktig skritt for å gjenopprette ro og orden.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er midlertidig avsatt etter å ha erklært unntakstilstand, noe som førte til store protester. Han står nå overfor riksrett og risikerer livstid eller dødsstraff for opprør og maktmisbruk. Statsminister Han Duck-soo har overtatt som midlertidig leder. Flere arrestasjoner er gjort, inkludert tidligere forsvarsminister. Riksrettssaken er i gang, og dersom presidenten dømmes, vil det bli nyvalg. Befolkningen har vist demokratisk modenhet gjennom fredelige protester.
27 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president, Yoon Suk-yeol, har forskanset seg i presidentpalasset etter at en arrestordre ble utstedt. Politiet er på vei for å pågripe ham, mens tilhengere og motstandere har samlet seg utenfor palasset. Presidenten har tidligere forsøkt å innføre militær unntakstilstand, men ble tvunget til å trekke seg. En etterforskning mot presidenten og hans krets pågår, og landet er kastet ut i en politisk krise. Arrestordren utløper 6. januar.
2 måneder siden
Sør-Koreas avsatte president, Yoon Suk Yeol, er historisk sett den første sittende presidenten som stilles for retten i en straffesak. Han er anklaget for opprør etter et forsøk på å innføre unntakstilstand, og risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Forsvarerne argumenterer for at handlingen var innenfor hans presidentfullmakter. Parallelt pågår en riksrettssak mot Yoon, som allerede er fratatt sine fullmakter. Selv om unntakstilstanden kun varte i seks timer, har hendelsen ført til politisk uro og demonstrasjoner i Sør-Korea.
3 måneder siden
Sør-Koreansk politi forsøkte å pågripe den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol i presidentpalasset, men ble hindret av en militær enhet. Yoon er under etterforskning for maktmisbruk etter å ha erklært unntakstilstand og brukt militæret mot nasjonalforsamlingen. En arrestordre mot presidenten er gyldig til 6. januar. Det er juridisk usikkerhet rundt hvorvidt presidenten kan pågripes i presidentpalasset, da sørkoreansk lov forbyr pågripelse på steder knyttet til militære hemmeligheter. Presidenten nekter straffskyld og hevder han handlet for å lede landet og advare opposisjonen mot maktmisbruk.
2 måneder siden
Tidligere fotballpresident Luis Rubiales hevder i retten at kysset med Jenni Hermoso under VM-feiringen i 2023 var gjensidig og med samtykke. Hermoso har tidligere vitnet at hun ikke samtykket til kysset. Rubiales er tiltalt for kysset og for å ha forsøkt å presse Hermoso til å endre sin forklaring. Han risikerer fengselsstraff. Kysset utløste en metoo-debatt i Spania og førte til at spanske spillere truet med boikott. Rubiales trakk seg som president og ble utestengt fra fotball.