Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte er på vei til Haag etter å ha blitt arrestert i Manila. Arrestasjonen skjedde etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som anklager Duterte for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Nåværende president Ferdinand Marcos jr.
har bekreftet arrestasjonen og forsikrer at den fulgte alle nødvendige juridiske prosedyrer. ICC anslår at antallet drepte under Duertes regjeringstid kan være opp mot 30.
000. Duertes datter har uttalt at faren er kidnappet og at familien ikke er informert om hvor flyet skal.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere president Rodrigo Duterte er arrestert og sendt til Haag for å møte anklager om forbrytelser mot menneskeheten under hans brutale «krig mot narkotika». Duterte anklages for å ha beordret tusenvis av utenrettslige drap. Filippinene trakk seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2019, men domstolen mener den likevel har jurisdiksjon fordi de påståtte forbrytelsene ble begått før utmeldelsen. Arrestasjonen skjer midt i en maktkamp mellom president Ferdinand Marcos Jr. og visepresident Sara Duterte, Dutertes datter, hvor en dom mot Duterte potensielt kan svekke Sara Dutertes politiske innflytelse. Flere av Dutertes tidligere støttespillere skal nå være villige til å vitne mot ham i Haag.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president, Rodrigo Duterte, er pågrepet på flyplassen i Manila etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Bakgrunnen er ICCs etterforskning av Filippinenes brutale kampanje mot narkotika under Dutertes ledelse, som resulterte i tusenvis av dødsfall. Duterte er mistenkt for forbrytelser mot menneskeheten. Filippinene trakk seg fra ICC i 2019, men ICC gjenopptok etterforskningen i juli 2023. Den nåværende presidenten, Ferdinand Marcos jr., har signalisert at hans administrasjon vil samarbeide med ICC.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte ble pågrepet på flyplassen i Manila tirsdag, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Duterte, som var president fra 2016 til 2022, er anklaget for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med sin kontroversielle krig mot narkotika. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har etterforsket Dutertes kampanje, som førte til tusenvis av dødsfall. Presidentpalasset på Filippinene har bekreftet pågripelsen.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte har ankommet Nederland etter å ha blitt pågrepet etter ordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Filippinske myndigheter bekrefter at Duterte ble satt på et fly til Nederland. Han er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten på grunn av sin «krig mot narkotika», som resulterte i tusenvis av utenrettslige drap.
1 måned siden
Det fyrste rettsmøtet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mot Filippinane sin tidlegare president Rodrigo Duterte startar fredag. Duterte er tiltalt for brotsverk mot menneskeslekta og følger rettssaka via video frå fengselet i Haag etter å ha blitt arrestert i Filippinane og frakta til Nederland. Utanfor ICC demonstrerer støttespelarar, medan det i Filippinane er demonstrasjonar mot han. Duterte er anklaga for å ha drept fleire tusen menneske i sin «krig mot narkotika», og er det fyrste tidlegare statsoverhovudet som stilles for ICC for slike anklagar.
1 måned siden
Tidligere president på Filippinene, Rodrigo Duterte, er i Haag, siktet for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Duterte deltar i rettsmøtet via videolink grunnet reiseavstand. Anklagene omfatter hendelser fra 2011 til 2019, hvor tusenvis av mennesker ble drept. Duterte forsvarer sine handlinger og stiller spørsmål ved anklagene. Menneskerettsgrupper mener at det reelle dødstallet er langt høyere enn politiets anslag.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol ble pågrepet onsdag etter en aksjon fra antikorrupsjonskontoret og politiet. Pågripelsen skjedde etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand i desember, noe som førte til riksrettssak. Yoon hevder han lot seg pågripe for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet, men er fortsatt ikke formelt avsatt. Opposisjonen i landet mener pågripelsen er et viktig skritt for å gjenopprette ro og orden.
3 måneder siden
En sørkoreansk domstol har besluttet at den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol skal fortsette å være varetektsfengslet. Domstolen avviste en anke fra Yoons forsvarere. Yoon nektet å møte til nye avhør dagen etter sin dramatiske pågripelse, med henvisning til sin helsetilstand. Han ble avhørt i flere timer etter pågripelsen, men benyttet seg av retten til å være taus før han ble flyttet til et interneringssenter. Pågripelsen skjedde etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand. Samtidig som etterforskningen pågår, skal landets grunnlovsdomstol avgjøre om suspensjonen av Yoon skal opprettholdes. Han er den første presidenten i Sør-Korea som er pågrepet i embetet.
22 dager siden
En svensk journalist fra Dagens etc. ble arrestert i Tyrkia, anklaget for å ha fornærmet presidenten og for terrorvirksomhet. Arrestasjonen skjedde da journalisten skulle dekke arrestasjonen av Istanbuls borgermester Ekrem Imamoglu, en politisk utfordrer til president Erdogan. Tyrkiske myndigheter begrunner arrestasjonen med påstått kontakt med PKK, men kritikere mener det skyldes journalistens kritiske dekning av Tyrkias politikk og kurdernes situasjon. Arrestasjonen har ført til bekymring for pressefriheten og menneskerettigheter i Tyrkia, og svenske myndigheter kritiseres for å være for forsiktige i sin respons.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Seok-Yeol er suspendert og har fått utstedt en arrestordre etter å ha erklært unntakstilstand og satt inn militæret mot nasjonalforsamlingen. Han anklages for maktmisbruk, men nekter straffskyld. En spesialenhet etterforsker saken, og flere er pågrepet, inkludert tidligere forsvarsminister. Det er imidlertid usikkert om presidenten faktisk kan pågripes, da loven forbyr pågripelse i områder knyttet til militære hemmeligheter, og presidentens sikkerhetstjeneste blokkerer tilgang. En midlertidig president er innsatt, mens debatten om lovtolkning og arrestasjon pågår.
18 dager siden
USAs utenriksdepartement har bekreftet at Kilmar Abrego García, som feilaktig ble deportert til El Salvador i mars, er i live og i sikkerhet. Abrego García har lovlig opphold i USA og er gift med en amerikansk kvinne. Han ble deportert som del av en massedeportering av ulovlige migranter iverksatt av Donald Trump. Høyesterett har enstemmig pålagt myndighetene å sørge for at han hentes tilbake, men Justisdepartementet argumenterte mot dette og hevdet at det griper inn i presidentens utenrikspolitikk. Myndighetene har hittil ikke villet love å etterkomme rettens krav.
3 måneder siden
Sør-Koreansk politi forsøkte å pågripe den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol i presidentpalasset, men ble hindret av en militær enhet. Yoon er under etterforskning for maktmisbruk etter å ha erklært unntakstilstand og brukt militæret mot nasjonalforsamlingen. En arrestordre mot presidenten er gyldig til 6. januar. Det er juridisk usikkerhet rundt hvorvidt presidenten kan pågripes i presidentpalasset, da sørkoreansk lov forbyr pågripelse på steder knyttet til militære hemmeligheter. Presidenten nekter straffskyld og hevder han handlet for å lede landet og advare opposisjonen mot maktmisbruk.
20 dager siden
USAs høyesterett har beordret Trump-administrasjonen til å hente Kilmar Abrego Garcia tilbake fra et beryktet fengsel i El Salvador. Garcia, som opprinnelig er fra El Salvador, ble deportert til tross for at han tidligere hadde fått beskyttelse i USA. Myndighetene begrunnet deportasjonen med påståtte bånd til en kriminell gjeng, noe hans advokat benekter. Saken har skapt oppmerksomhet rundt USAs deportasjonspolitikk, spesielt bruken av en gammel krigslov for å utvise innvandrere. Garcias kone kjemper for hans løslatelse, mens høyesterett kritiserer myndighetene for å ikke ha rettet opp feilen raskt nok.
1 måned siden
Tyrkias president Erdogan anklages for å fjerne Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som anses som en farlig utfordrer. Imamoglu er fengslet for korrupsjon og terrorstøtte, noe som har utløst store protester. Eksperter peker på at fengslingen skjer samtidig som Imamoglu var ventet å bli nominert som presidentkandidat. Demonstrantene er lei av utviklingen i landet, der rettsvesenet brukes mot opposisjonelle, og økonomien svikter. Erdogan føler seg styrket av utenrikspolitiske seire og stoler på at han kan slå ned på opposisjonen uten sterke reaksjoner fra Europa.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president, Yoon Suk-yeol, ble pågrepet i en politiaksjon onsdag. Hundrevis av tjenestemenn fra antikorrupsjonskontoret og politiet deltok i pågripelsen ved presidentresidensen i Seoul. Yoon skal ha blitt pågrepet etter at hans sikkerhetsvakter tidligere hadde hindret politiet. Han sier han gikk med på avhør for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Yoons advokater forsøkte å forhindre pågripelsen, men påtalemyndigheten avviste dette. Yoon forsøkte tidligere å innføre unntakstilstand, men ble tvunget til retrett og stilt for riksrett. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet.