Det fyrste rettsmøtet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mot Filippinane sin tidlegare president Rodrigo Duterte startar fredag. Duterte er tiltalt for brotsverk mot menneskeslekta og følger rettssaka via video frå fengselet i Haag etter å ha blitt arrestert i Filippinane og frakta til Nederland.
Utanfor ICC demonstrerer støttespelarar, medan det i Filippinane er demonstrasjonar mot han.
Duterte er anklaga for å ha drept fleire tusen menneske i sin «krig mot narkotika», og er det fyrste tidlegare statsoverhovudet som stilles for ICC for slike anklagar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere president på Filippinene, Rodrigo Duterte, er i Haag, siktet for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Duterte deltar i rettsmøtet via videolink grunnet reiseavstand. Anklagene omfatter hendelser fra 2011 til 2019, hvor tusenvis av mennesker ble drept. Duterte forsvarer sine handlinger og stiller spørsmål ved anklagene. Menneskerettsgrupper mener at det reelle dødstallet er langt høyere enn politiets anslag.
1 måned siden
Tidligere president Rodrigo Duterte er arrestert og sendt til Haag for å møte anklager om forbrytelser mot menneskeheten under hans brutale «krig mot narkotika». Duterte anklages for å ha beordret tusenvis av utenrettslige drap. Filippinene trakk seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2019, men domstolen mener den likevel har jurisdiksjon fordi de påståtte forbrytelsene ble begått før utmeldelsen. Arrestasjonen skjer midt i en maktkamp mellom president Ferdinand Marcos Jr. og visepresident Sara Duterte, Dutertes datter, hvor en dom mot Duterte potensielt kan svekke Sara Dutertes politiske innflytelse. Flere av Dutertes tidligere støttespillere skal nå være villige til å vitne mot ham i Haag.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte har ankommet Nederland etter å ha blitt pågrepet etter ordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Filippinske myndigheter bekrefter at Duterte ble satt på et fly til Nederland. Han er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten på grunn av sin «krig mot narkotika», som resulterte i tusenvis av utenrettslige drap.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president, Rodrigo Duterte, er pågrepet på flyplassen i Manila etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Bakgrunnen er ICCs etterforskning av Filippinenes brutale kampanje mot narkotika under Dutertes ledelse, som resulterte i tusenvis av dødsfall. Duterte er mistenkt for forbrytelser mot menneskeheten. Filippinene trakk seg fra ICC i 2019, men ICC gjenopptok etterforskningen i juli 2023. Den nåværende presidenten, Ferdinand Marcos jr., har signalisert at hans administrasjon vil samarbeide med ICC.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte er på vei til Haag etter å ha blitt arrestert i Manila. Arrestasjonen skjedde etter en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som anklager Duterte for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin «krig mot narkotika». Nåværende president Ferdinand Marcos jr. har bekreftet arrestasjonen og forsikrer at den fulgte alle nødvendige juridiske prosedyrer. ICC anslår at antallet drepte under Duertes regjeringstid kan være opp mot 30.000. Duertes datter har uttalt at faren er kidnappet og at familien ikke er informert om hvor flyet skal.
1 måned siden
Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte ble pågrepet på flyplassen i Manila tirsdag, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Duterte, som var president fra 2016 til 2022, er anklaget for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med sin kontroversielle krig mot narkotika. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har etterforsket Dutertes kampanje, som førte til tusenvis av dødsfall. Presidentpalasset på Filippinene har bekreftet pågripelsen.
2 måneder siden
Rettssaken mot Spanias tidligere fotballpresident Luis Rubiales starter mandag, etter kysseskandalen under VM-feiringen i 2023. Rubiales risikerer to og et halvt års fengsel for seksuelt overgrep og ulovlig tvang. Jennifer Hermoso, som ble kysset av Rubiales, vitner først i saken. Rubiales har hevdet at kysset var gjensidig, mens Hermoso sier det var uten samtykke. Det er også påstått at Rubiales presset Hermoso til å endre sin forklaring. Kysseskandalen førte til en metodedebatt i Spania, demonstrasjoner og Rubiales' avgang. Rettssaken er ventet å vare i 13 dager, med 27 vitner, og dommen kan ankes.
8 dager siden
Ankesaken mot Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), starter onsdag i Borgarting lagmannsrett. Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld og anker dommen. Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, kjent for å avsløre russisk doping i Sotsji-OL 2014, skal vitne igjen til tross for kritikk fra Bessebergs tidligere forsvarer. Totalt skal 23 vitner, inkludert ledende personer fra skiskyttermiljøet og organisasjonen Transparency International Russland, forklare seg. Ankesaken er satt til 21 rettsdager og innebærer full bevisførsel og ny vurdering av alle tiltalepunkter. Påtalemyndigheten opprettholder tiltalen og vil presentere bevisene i retten.
1 måned siden
Mandag starter rettssaken mot friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen i Sør-Rogaland tingrett, hvor han er tiltalt for å ha mishandlet to av sine barn. Ingebrigtsen nekter straffskyld, og strafferammen er fengsel i inntil seks år. Rettssaken er ventet å vare i nesten to måneder, med vitneforklaringer fra blant andre Jakob Ingebrigtsen og hans søster, samt andre løpere. Påtalemyndigheten har oppnevnt 34 vitner, og det vil bli presentert video- og lydopptak som bevis. Forsvarerne uttrykker bekymring for stor medieinteresse, både nasjonalt og internasjonalt, og frykter et «mediesirkus». Ingebrigtsens forsøk på å få saken behandlet bak lukkede dører ble avvist.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
2 måneder siden
I Steinkjer tingrett nærmer rettssaken mot en tidligere lege fra Frosta seg slutten. Han er tiltalt for voldtekt av 87 kvinner og misbruk av stilling mot 94. Over 90 fornærmede har forklart seg i saken. Saken beskrives som unik i norsk rettshistorie på grunn av omfanget og karakteren av overgrepene. Professoren sammenligner saken med andre store straffesaker, men understreker at det er spesielt at en lege er tiltalt for så mange voldtekter i behandlingssituasjoner. Aktoratet starter sin prosedyre, og forsvarerne vil deretter presentere sin side. Det er usikkert om legen vil anke dommen.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) møter i Borgarting lagmannsrett for ankesak etter å ha blitt dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon i april i fjor. Dommen gjelder hans siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Ankesaken starter med full bevisføring og innkalling av 24 vitner, inkludert tidligere og nåværende ledere i norsk og internasjonal skiskyting. Besseberg skal gi sin frie forklaring og gjennomgå en omfattende krysseksaminering som er satt av seks dager. Han har byttet forsvarerteam og stiller nå med Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion. Påtalemyndigheten representeres av Marianne Djupesland og Marthe Stømner Smestad. Tidligere har Besseberg erkjent straffskyld for en del av anklagene, men forsvarerne vil ikke kommentere dette før rettssaken. Tingrettens dom slo fast at Besseberg mottok utilbørlige fordeler som dyre klokker, jaktturer og andre goder. En ny dom forventes i løpet av sommeren.
2 måneder siden
En mann står tiltalt for drapet på sin gravide kone i Bergen i februar i fjor. Kvinnen ble påført over 200 stikk- og skjæreskader foran parets tre barn. Rettssaken starter mandag, og forsvareren hevder at mannen var psykotisk på gjerningstidspunktet og at det ikke forelå noe rasjonelt motiv. Han er nå innlagt på psykiatrisk sykehus. Aktoratet vurderer tvungent psykisk helsevern, men tar forbehold om fengselsstraff basert på bevisførselen i retten. Det var ett av barna som varslet politiet om hendelsen. Familien kom til Norge som overføringsflyktninger fra Uganda i 2019.
4 måneder siden
To av fire menn tiltalt for drapet på Jonas Aarseth Henriksen møter i retten i Drammen. En 33-åring fra Noresund, antatt som hovedmann, ble pågrepet igjen etter en tidligere løslatelse. Han nekter straffskyld. En 29-åring fra Rena er tiltalt for å ha utført drapet. En 31-åring fra Elverum skal ha vært sjåfør og rekognosert åstedet, mens en 33-åring fra Hønefoss skal ha levert våpen. De etterlatte er til stede i retten. Tiltalen omfatter også våpenlovbrudd, skadeverk og trusler. Rettssaken går for åpne dører, men med referatforbud.
2 måneder siden
Luis Rubiales, tidligere spansk fotballpresident, møtte i retten i forbindelse med kysseskandalen under VM-feiringen i 2023. Rubiales hevder at kysset med Jenni Hermoso var gjensidig og med samtykke, mens Hermoso tidligere har forklart at hun ikke samtykket. Rubiales er anklaget for å ha presset Hermoso til å endre sin forklaring og risikerer fengselsstraff. Kysseskandalen utløste en metoo-debatt i Spania og førte til at Rubiales trakk seg fra stillingen som fotballpresident. Han er også utestengt fra fotball av FIFA. Rettssaken avsluttes etter planen 19. februar.